Γαλλία: Μεγάλα κέρδη για την ακροδεξιά Λεπέν στα νοτιοανατολικά – Αντιστέκεται το Παρίσι

Γαλλία: Μεγάλα κέρδη για την ακροδεξιά Λεπέν στα νοτιοανατολικά – Αντιστέκεται το Παρίσι

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) σημείωσε ιστορικά κέρδη στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας. Το RN ελπίζει τώρα να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο και τελευταίο γύρο της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου, στις 501 από τις 577 εκλογικές περιφέρειες όπου κανένας υποψήφιος δεν κέρδισε την Κυριακή.

Το RN αύξησε σύμφωνα με το France24 το ποσοστό του σε ψήφους σε καθεμία από τις 577 εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας εκτός από μία, τη Νέα Καληδονία, γαλλική υπερπόντια κτήση στον Ειρηνικό Ωκεανό, Μετά από τρία δημοψηφίσματα (2018, 2020,2021 ) για ανεξαρτησία κατά τα οποία η πλειοψηφία ψήφισε κατά, η Νέα Καληδονία παραμένει γαλλική κτήση με την πρωτεύουσά της Νουμέα να βρίσκεται 18.000 χλμ. μακριά από το Παρίσι. Στο νησιωτικό σύμπλεγμα, το RN κέρδισε μόλις το 4,6% των ψήφων.

Κέρδη στα νοτιοανατολικά, αποτυχία στο Παρίσι

Ο συνασπισμό της Λεπέν είχε τις καλύτερες επιδόσεις στη βόρεια περιφέρεια Hauts-de-France, μια πρώην βιομηχανική περιοχή που παραδοσιακά ψήφιζε είτε τους κομμουνιστές είτε τους σοσιαλιστικές, ωστόσο την τελευταία δεκαετία έχει κάνει μαζική στροφή προς την ακροδεξιά.
Συνολικά 39 υποψήφιοι του RN έχουν ήδη εκλεγεί στο κοινοβούλιο αφού κέρδισαν πάνω από το 50% των ψήφων κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Το ακροδεξιό κόμμα σημείωσε μεγάλα κέρδη μεταξύ άλλων στη νοτιοανατολική περιοχή Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή ακτή, η οποία περιλαμβάνει τις πόλεις της Μασσαλίας και της Νίκαιας, καθώς και τα θέρετρα των Καννών και του Σεν Τροπέ. Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή ακτή, η οποία περιλαμβάνει τις πόλεις της Μασσαλίας και της Νίκαιας, καθώς και τα θέρετρα των Καννών και του Σεν Τροπέ.

Ωστόσο, δεν τα κατάφερε στο Παρίσι. Η γαλλική πρωτεύουσα, ένα αριστερό προπύργιο, έχει αποδειχθεί ιστορικό ανάχωμα στην ακροδεξιά και τα αποτελέσματα της Κυριακής το επιβεβαίωσαν. Συγκεκριμένα, Το RN κατέγραψε τα χειρότερα ποσοστά στο Παρίσι, όπου όλοι οι υποψήφιοί του αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο. Κατά τον πρώτο γύρο, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κατέλαβε 9 από τις 18 έδρες στο Παρίσι και οι κεντρώοι του Μακρόν προηγήθηκαν για άλλες πέντε.

Τα βλέμματα στη δεύτερη κάλπη

Σε εσωτερικές διαβουλεύσεις έχουν επιδοθεί τα γαλλικά πολιτικά κόμματα μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών, που έφεραν πρώτο τον «Εθνικό Συναγερμό» (RN), το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν με 33%, δεύτερο το «Λαϊκό Μέτωπο» της Αριστεράς με 28% και τρίτο τον προεδρικό συνασπισμό του Μακρόν «Μαζι» με 22%.

Το αν το αντιμεταναστευτικό RN θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, θα εξαρτηθεί από τον αποφασιστικής σημασίας γύρο της επόμενης Κυριακής και από το κατά πόσο τα άλλα κόμματα θα καταφέρουν να εμποδίσουν την Λεπέν συνασπιζόμενα πίσω από αντιπάλους της υποψηφίους σε εκλογικές περιφέρειες σε όλη τη Γαλλία.

Ηγέτες τόσο του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου όσο και της κεντρώας συμμαχίας του Μακρόν ξεκαθάρισαν ότι θα αποσύρουν τους δικούς τους υποψηφίους στις περιφέρειες που κάποιος άλλος υποψήφιος βρίσκεται σε καλύτερη θέση για να νικήσει το RN την ερχόμενη Κυριακή στο δεύτερο γύρο.

Ο Εθνικός Συναγερμός, ένα κόμμα που ήταν για καιρό παρίας για πολλούς στη Γαλλία, βρίσκεται τώρα πιο κοντά απ’ ό,τι ήταν ποτέ στην εξουσία. Η Λεπέν επεδίωξε να καθαρίσει την εικόνα ενός κόμματος γνωστού για ρατσισμό και αντισημιτισμό, μια τακτική η οποία λειτούργησε καθώς οι ψηφοφόροι είναι οργισμένοι με τον Μακρόν και το υψηλό κόστος ζωής, ενώ ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη μετανάστευση.

Μια κυβέρνηση με επικεφαλης το RN θα δημιουργούσε μείζονα ζητήματα αναφορικά με την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δεδομένη την αντίθεσή του σε περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ. Οικονομολόγοι έχουν επίσης αμφισβητήσει αν τα σχέδια του Εθνικού Συναγερμού για δαπάνες έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Διαβάστε επίσης:

Ικανοποίηση Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών – «Μόνο ντροπή» απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

Νέα πρόσκληση Κασσελάκη: Χρέος των προοδευτικών δυνάμεων είναι το ανάχωμα στις συγκαλύψεις

Βορίδης: Έχω «ιστορική σχέση» με τo κόμμα της Λεπέν – Πρώην αντιπρόεδρος είναι «φίλος μου και κουμπάρος μου»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter