Γαλλία: Με μαζικές διαδηλώσεις η απάντηση στο «πραξικόπημα» του Μακρόν που διόρισε πρωθυπουργό τον Μπαρνιέ

Γαλλία: Με μαζικές διαδηλώσεις η απάντηση στο «πραξικόπημα» του Μακρόν που διόρισε πρωθυπουργό τον Μπαρνιέ
Jean-Luc Melenchon, (AP Photo/Thomas Padilla)

Την οργή της κεντροαριστεράς της Γαλλίας έχει προκαλέσει η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να διορίσει πρωθυπουργό τον Μισέλ Μπαρνιέ, προωθώντας μια δεξιά – ακροδεξιά συμμαχία, παρόλο που το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κέρδισε τις τελευταίες εκλογές.

«Οι εκλογές κλάπηκαν από τους Γάλλους» και «βγάζουν από τη ναφθαλίνη αυτούς που κυβερνούν τη Γαλλία επί 40 χρόνια» είναι μερικές από τις αντιδράσεις, ενώ ετοιμάζονται ήδη μεγάλες διαδηλώσεις που μάλλον θα ταρακουνήσουν τη χώρα.

Η Γαλλία 52 μέρες μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που εξέλεξαν μια γαλλική Εθνοσυνέλευση χωρίς σαφή πλειοψηφία αλλά πρωτιά του Νέου Λαϊκού Μετώπου οδηγείται σε νέα κρίση με τον διορισμό του νέου πρωθυπουργού από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν που αγνόησε τη λαϊκή εντολή δεν δοκίμασε καν αν μπορεί να σχηματιστεί πλειοψηφία με το πρώτο κόμμα.

Από τις πρώτες αντιδράσεις έγινε σαφές ότι ο συντηρητικός 73χρονος Μισέλ Μπαρνιέ θα πρέπει στραφεί παζαρέψει με την ακροδεξιά για να σχηματίσει κυβέρνηση ικανή να επιβιώσει πρότασης μομφής και να θέσει τέλος στη σοβαρότερη πολιτική κρίση της Πέμπτης Δημοκρατίας.

Διαβάστε σχετικά: Μισέλ Μπαρνιέ: Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας – Τι αλλάζει στη γαλλική πολιτική

«Οι εκλογές κλάπηκαν από τον γαλλικό λαό», κατήγγειλε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, που συμμετέχει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, μια ευρεία συμμαχία κομμάτων, από τους Σοσιαλιστές μέχρι την Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, που ήρθε πρώτο στις εκλογές.

«Ο πρόεδρος μόλις αποφάσισε να αρνηθεί επίσημα το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που ο ίδιος είχε προκηρύξει. Δεν είναι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που βγήκε πρώτο στις εκλογές, που θα έχει τον πρωθυπουργό… Οι εκλογές λοιπόν εκλάπησαν από τον γαλλικό λαό. Το μήνυμα απορρίφθηκε», συνέχισε ο Μελανσόν. Η αριστερή συμμαχία κατηγόρησε τον Μακρόν ότι αγνόησε το αποτέλεσμα επιλέγοντας έναν συντηρητικό. Η Ματίλντ Πανό, βουλευτίνα της Ανυπότακτης Γαλλίας, έκανε λόγο για ένα «απαράδεκτο δημοκρατικό πραξικόπημα».

Σε βίντεο που ανήρτησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μελανσόν χαρακτήρισε τον Μπαρνιέ μια «προσωπικότητα την πλησιέστερη» στις θέσεις της ακροδεξιάς και κάλεσε για «ισχυρές κινητοποιήσεις» μεθαύριο Σάββατο, την ημέρα που η Αριστερά είχε προγραμματίσει διαδηλώσεις κατά του προέδρου Μακρόν.

«Η άρνηση της δημοκρατίας έφτασε στο απόγειό της: ένας πρωθυπουργός προερχόμενος από το κόμμα που κατατάχθηκε στην 4η θέση» στις βουλευτικές εκλογές, αναφερόμενος στο δεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε από την πλευρά του ο Ολιβιέ Φορ.

Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) φάνηκε να κρατά στάση αναμονής λέγοντας ότι δεν θα προτρέξει να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Μπαρνιέ, όπως δήλωσε ο αρχηγός του Ζορντάν Μπαρντελά, τονίζοντας ότι το κόμμα του «θα κρίνει εκ του αποτελέσματος την ομιλία για τη γενική πολιτική» του νέου πρωθυπουργού πριν αποφασίσει τη στάση του. Το RN ήρθε τρίτο στις βουλευτικές εκλογές.

Ο Σεμπαστιάν Σενί, βουλευτής του RN, δήλωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό στο BFM TV ότι το ακροδεξιό κόμμα θα περιμένει να δει τι έχει να πει ο Μπαρνιέ για τη μετανάστευση και για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος της Γαλλίας.

«Βγάζουν από τη ναφθαλίνη αυτούς που κυβερνούν τη Γαλλία επί 40 χρόνια», δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του RN Λοράν Ζακομπελί στο TF1.

Διαβάστε επίσης:

Ζαχάροβα: Θα υπάρξουν αντίποινα για τις αμερικανικές διώξεις σε βάρος στελεχών του τηλεοπτικού δικτύου RT

Αυξάνεται ξανά η ένταση στο Κόσοβο: Καταργούνται οι παράλληλοι θεσμοί για τη σερβική μειονότητα – «Πυρά» από το Βελιγράδι

Κύπρος: Σοβαρή καταγγελία Χριστοφίδη για διακίνηση μαύρου χρήματος – Επιστολή στην Ελεγκτική Υπηρεσία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter