Γαλλία: Κυβερνητικές μεθοδεύσεις για παρακώλυση της ακύρωσης της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης

Να αποφύγει την αναστάτωση με την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση προσπαθεί απεγνωσμένα η κυβερνητική πλειοψηφία του Μακρόν στη Γαλλία, αφού προχώρησε σε ένα μίνι κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, με τις ευλογίες της παραδοσιακής Δεξιάς, καταγγέλλει η αριστερή αντιπολίτευση. Η «μακρονία» επιζητά τη συνεργασία των LR (Ρεπουμπλικανών) του σκληροπυρηνικού Ερίκ Σιοτί για να περάσει θέματα της ατζέντας της, καθώς δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Φυσικά, οι LR δεν αφήνουν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία, και προσπαθούν να «κεφαλαιοποιήσουν» την ανάγκη που τους έχει ο Μακρόν στο πεδίο της μετανάστευσης.

Καταγγελίες για «κομπίνα»

Το πρωινό της Τετάρτης ήταν δυναμιτισμένο στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείτο η πρόταση της συμμαχίας Liot για νόμο – ο οποίος έχει πάρει την έγκριση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης- που θα κατέρριπτε τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν. Η αριστερή αντιπολίτευση Nupes μπήκε σε μια ένα debate με τη μακρονική πλειοψηφία για μια σειρά από τροπολογίες, τις οποίες η πλειοψηφία δεν έλαβε υπόψη της. Έπειτα από αυτό, οι βουλευτές της αριστερής συμμαχίας αποχώρησαν από την αίθουσα.

Έτσι, το κυβερνών κόμμα «Αναγέννηση» μπόρεσε να περάσει από την επιτροπή την ακύρωση του 1ου άρθρου της τροπολογίας της συμμαχίας Liot, που θεμελιώνει το νομοσχέδιο, ακυρώνοντας έτσι εξ ολοκλήρου το νόμο και σαμποτάροντας την κοινοβουλευτική διαδικασία. Η ψηφοφορία που έγινε είχε ως αποτέλεσμα την έγκριση της ακύρωσης με 38 έναντι 34 ψήφων. Αυτό μπόρεσε να γίνει με τη βοήθεια του LR, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι τελευταία στιγμή αντικατέστησαν τα μέλη τους στην επιτροπή, που ήταν ενάντια στην κυβέρνηση, με άλλα πιο ευνοϊκά διακείμενα στο Μακρόν για να περάσει η ακύρωση του νομοσχεδίου.
Η εκδούλευση που προσφέρει το LR δεν αναμένεται να… πάει χαμένη, αφού έχει καταθέσει δικό του νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, με σκληρές προβλέψεις (ακύρωση του jus soli, δυσκολεύει την επανένωση οικογενειών και μειώνει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για μετανάστες) τις οποίες επιθυμεί να επιβάλλει στην πλειοψηφία εν είδη ανταλλάγματος για τη βοήθεια στην επιτροπή.

Οι μεθοδεύσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια της κατάφωρης απαξίωσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την έγκριση του νόμου για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, με τη χρήση του περιβόητου άρθρου 49.3, που παρακάμπτει την ψηφοφορία της Βουλής.

Αντιδράσεις

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. «Χρησιμοποιούν όλους τους ελιγμούς που μπορούν», διαμαρτυρήθηκε η Ματίλντ Πανό της «Ανυπότακτης Γαλλίας», αποχωρώντας από την αίθουσα της επιτροπής. Από την πλευρά του, ο συνεπικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Liot, Μπερτράν Πανσέ, δήλωσε στο δίκτυο BFMTV ότι η ακύρωση του νομοσχεδίου είναι «μια σοβαρή υποχώρηση στα δικαιώματα της Βουλής». Συμπλήρωσε σε φορτισμένο τόνο ότι «η μακρονία βρίσκεται σε παράκρουση» ενώ διαμαρτυρήθηκε για τη συστηματική κωλυσιεργία που επιχειρεί η κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο βουλευτής της Ανυπότακτης Γαλλίας, Φρανσουά Ρουφέν, μιλώντας στο δίκτυο franceinfo, είπε ότι «Δεν θέλουν μια ψήφο για την αναβολή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και χρησιμοποιούν κάθε τέχνασμα για να το πετύχουν». https://twitter.com/franceinfo/status/1664159021845102595
Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν είπε στην τοπική εφημερίδα Ouest-France, ότι «αυτό που συνέβη στην επιτροπή ήταν σοκαριστικό». Η πρωθυπουργός της Γαλλίας καταφέρθηκε εναντίον της «παρακώλυσης» που επιχειρούν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι –κατά την πρωθυπουργό- θέλουν «να πάρουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας»…

Επανακατάθεση της πρότασης αλλαγής

Ενώ το άρθρο 1 του νομοσχεδίου για την κατάργηση της συνταξιοδότησης στα 64 έτη διαγράφηκε στην επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης, ο βουλευτής Σαρλ ντε Κουρσόν, ο οποίος εισηγήθηκε το νόμο, ανακοίνωσε ότι έχει καταθέσει έτερη τροπολογία, με την ελπίδα ότι θα συζητηθεί στη Βουλή.
«Θα καταθέσω εκ νέου μια τροπολογία για να επαναφέρω το αρχικό κείμενο», είπε ο βουλευτής στο μικρόφωνο του LCP.

Παρόλα αυτά, η τύχη της εκ νέου κατατεθειμένης πρότασης φαίνεται μάλλον «χλωμή», μιας και η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Γιαέλ Μπρον-Πιβέ, είπε ότι η τροπολογία του ντε Κουρσόν θα «πρέπει να κηρυχθεί αντίθετη με το άρθρο 40», λιγοστεύοντας τις ελπίδες να έρθει η πρόταση της Liot για συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση στην ολομέλεια της 8ης Ιουνίου. «Θα λάβω την επίσημη απόφασή μου όταν κατατεθεί επίσημα η τροπολογία», είπε η πρόεδρος. Ωστόσο, διατήρησε τη θέση της: το άρθρο 1 «είναι αντισυνταγματικό καθώς συνιστά δημοσιονομική επιβάρυνση, ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής δεν έπρεπε να το κάνει δεκτό. Δεν έπρεπε να συζητηθεί στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων», είπε η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, που προέρχεται από το κυβερνητικό κόμμα της Αναγέννησης.

Ο βουλευτής της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ερίκ Κοκρέλ, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής Βουλής, είχε από την πλευρά του κρίνει το κείμενο παραδεκτό. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Κοκρέλ επεσήμανε στην Μπρον-Πιβέ ότι παρόλο που δε συμμερίζεται την άποψή της, αν όμως πίστευε ότι το άρθρο έπρεπε να μη γίνει δεκτό «έπρεπε να ζητήσει από το γραφείο της Εθνοσυνέλευσης να κηρύξει το απαράδεκτο της πρότασης νόμου μιας και το Συνταγματικό Συμβούλιο απαιτεί ‘τη συστηματική εξέταση της οικονομικής παραδεκτότητας των νομικών προτάσεων πριν την κατάθεσή τους».