Γαλλία: Καλλιτέχνες, DJs και μουσικοί ενώνονται για να καταπολεμήσουν την απειλή της ακροδεξιάς κυβέρνησης

Περισσότεροι από 1.200 καλλιτέχνες, DJs και υποστηρικτές τους από τη μουσική βιομηχανία στη Γαλλία συγκεντρώθηκαν σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσουν τον «κόσμο της νύχτας» σε πολιτική δράση και να διαμαρτυρηθούν για το ενδεχόμενο της πρώτης ακροδεξιάς γαλλικής κυβέρνησης μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Μέλη του Front Électronique (FE) έχουν οργανώσει ζωντανές συζητήσεις για την υπηρεσία ροής βίντεο Twitch και δωρεάν συναυλίες και κυκλοφόρησαν ένα άλμπουμ με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων και τίτλο Siamo Tutti Antifascisti Vol.1 (Είμαστε όλοι Αντιφασίστες) με τη συμμετοχή 38 καλλιτεχνών. Το άλμπουμ περιγράφεται ως «κάλεσμα στα όπλα».

Αναζωπύρωση «παλιού φασισμού» στη Γαλλία

Τα μέλη της FE λένε ότι οδηγήθηκαν να δράσουν εξαιτίας της αναζωπύρωσης ενός «παλιού φασισμού» με τη μορφή της Εθνικής Συσπείρωσης (RN), του πολιτικού κόμματος υπό την ηγεσία της Μαρίν Λεπέν που κατάκτησε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής – και το οποίο θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση αν κερδίσει την πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο.

Το βράδυ της Τετάρτης, μέλη της FE, συμπεριλαμβανομένου του παραγωγού χορευτικής μουσικής και καλλιτέχνη Étienne de Crécy και του τραγουδιστή-τραγουδοποιού Voyou εμφανίστηκαν μπροστά σε ένα πλήθος χιλιάδων σε μια συγκέντρωση στην Place de la République στο Παρίσι. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Βραζιλιάνος πρώην ποδοσφαιριστής Ράι, ο οποίος μίλησε για την εμπειρία του να ζει κάτω από μια ακροδεξιά κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ζαΐρ Μπολσονάρο στην πατρίδα του.

Ο Lucas Langlais, ιδρυτής της δισκογραφικής Unfair Music και μέλος της FE, δήλωσε: «Η κουλτούρα μας έχει παραμείνει σιωπηλή για πάρα πολύ καιρό. Δεν μπορούμε πλέον να μείνουμε άπραγοι χωρίς να ενεργούμε για να υπερασπιστούμε αυτό που είμαστε και τους ανθρώπους που αγαπάμε.

«Η ηλεκτρονική σκηνή ήταν πάντα καταφύγιο για τη διαφορετικότητα, είτε πρόκειται για σεξουαλικό προσανατολισμό, εθνική καταγωγή ή ατομικές πεποιθήσεις. Πιστεύουμε ότι η μουσική και ο χορός είναι ισχυρά μέσα για να αντισταθούμε στη μισαλλοδοξία και να γιορτάσουμε την ελευθερία της έκφρασης».

Ορισμένες από τις πιο καθιερωμένες προσωπικότητες της γαλλικής ηλεκτρονικής μουσικής εξέφρασαν ιδιωτικά την αντίθεσή τους στην άνοδο του κόμματος της Λεπέν, αλλά δεν έχουν μιλήσει, μια επιφυλακτικότητα με την οποία διαφωνεί ο Voyou. «Πάντα ζητάω από τους ακόλουθούς μου να ψηφίσουν χωρίς να τους λέω ποιον να ψηφίσουν, αλλά αυτή τη φορά ένιωσα ότι έπρεπε να αναλάβω περισσότερο ενεργό ρόλο», είπε. «Οι καλλιτέχνες μπορούν να έχουν τεράστια σημασία στην πολιτική σφαίρα».

Ένα «επικίνδυνο κύμα ρατσισμού και ομοφοβίας» γίνεται ήδη αισθητό στον απόηχο της ανόδου της ακροδεξιάς στη Γαλλία, σύμφωνα με τους μουσικούς Le Kaiju και Sujigashira της Grand Remplacement Records, μιας συλλογικότητας που υποστηρίζει καλλιτέχνες από τη διασπορά του παγκόσμιου νότου.

Ο Le Kaiju είπε: «Η άνοδος του φασισμού στη χώρα μας δεν είναι νέα είναι μέρος του DNA της. Αλλά αυτή η στιγμή έκανε ακόμη και τους πιο προνομιούχους από εμάς να φοβηθούν για την ύπαρξή τους».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Καταψηφίστηκαν από την Κεντρική Επιτροπή οι προτάσεις για τα δημοψηφίσματα – Αυτή είναι η νέα Οικονομική Επιτροπή

Προειδοποίηση Κασσελάκη σε όσους «αντιφάσκουν» με τις αποφάσεις του κόμματος δημόσια: «Δεν είναι απειλή, είναι απλή λογική»

Η μαφία της Μυκόνου, δύο δολοφονίες και το χαμένο ηχητικό – Την Κυριακή στο Documento

Οργή στην αγορά για τον εμπαιγμό με τα τεκμήρια – Η κυβέρνηση φορτώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες με φόρους χιλιάδων ευρώ

Άνοιξε τις πύλες του το 43ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης