Γαλλία και Γερμανία αναπτύσσουν από κοινού νέο άρμα μάχης – Συζητήσεις για ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας επέμβασης

Γαλλία και Γερμανία αναπτύσσουν από κοινού νέο άρμα μάχης – Συζητήσεις για ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας επέμβασης
Οι υπουργοί Αμυνας Γαλλίας και Γερμανίας Sebastien Lecornu και Boris Pistorius (Thomas Samson, Pool via AP)

Ζεσταίνουν μηχανές για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και την ευρωπαϊκή αυτονομία στην Άμυνα, Παρίσι και Βερολίνο. Πιο συγκεκριμένα οι υπουργοί Άμυνας της Γαλλίας και της Γερμανίας υπέγραψαν συμφωνία για ένα κοινό πρόγραμμα κατασκευής άρματος μάχης, του MGCS και για τoν καταμερισμό των εργασιών ανάμεσα στη γαλλική και τη γερμανική βιομηχανία, που επιτρέπει να ξεκινήσει η φάση της ανάπτυξης ενός πρότυπου μοντέλου.

Παράλληλα ο Γάλλος υπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μίας ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης ταχείας επέμβασης εντός του 2025. Σε συνέντευξή του σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Γάλλος υπουργός ανέφερε ότι θα ήταν σκόπιμο να δημιουργηθεί στο πλαίσιο της ΕΕ μία στρατιωτική δύναμη 5000 ατόμων ικανή να επεμβαίνει σε εχθρικό περιβάλλον και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο Λεκορνί ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη θα μπορούσε να αναλαμβάνει αποστολές, όπως η παροχή βοήθειας σε πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ που βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου σε τρίτες χώρες. «Υπάρχουν κρίσεις στις οποίες το ΝΑΤΟ δεν έχει αρμοδιότητα επέμβασης» ανέφερε ο Γάλλος υπουργός, φέρνοντας ως παράδειγμα την απόφαση της Γαλλίας να στείλει πέρσι στρατιωτική δύναμη στο Σουδάν για να μεταφερθούν με ασφάλεια από το Χαρτούμ στην Ευρώπη 1000 πολίτες εκ των οποίων περίπου 200 ήταν Γάλλοι.

Με την υπογραφή του κοινού προγράμματος οι Μπόρις Πιστόριους και Σεμπαστιάν Λεκορνί σηματοδότησαν την επανέναρξη του εμβληματικού προγράμματος αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που είχε βαλτώσει μετά το ξεκίνημά του το 2017 λόγω βιομηχανικών αντιπαλοτήτων και των δυσκολιών που είχαν οι δύο χώρες να συμφωνήσουν για τις στρατιωτικές ανάγκες τους.

Έτσι, Παρίσι και Βερολίνο υπέγραψαν μπροστά στις κάμερες ένα πρωτόκολλο συμφωνίας για την κατανομή του βάρους εργασίας στο 50-50 μεταξύ των βιομηχανιών των δύο χωρών.

«Στην αρχή του προγράμματος υπήρχε ένα όραμα. Ανάμεσα στο όραμα και στην υλοποίηση πέρασε προφανώς πολύς χρόνος και προσπάθεια όμως η σημερινή υπογραφή είναι πραγματικά ένα ορόσημο», δήλωσε ο Μπόρις Πιστόριους.

Χρηματοδοτούμενο εξίσου από το Παρίσι και το Βερολίνο και υπό γερμανική διεύθυνση, το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιείτο αρχικά υπό την KNDS, οντότητα που δημιουργήθηκε γι΄αυτόν τον σκοπό από τη γαλλική Nexter –κατασκευάστρια του άρματος Leclerc– και τη γερμανική KMW — που κατασκευάζει το Leopard 2. H εισδοχή σε αυτό το 2019 της γερμανικής Rheinmetall αποσταθεροποίησε το οικοδόμημα και τον προβλεπόμενο καταμερισμό των εργασιών μεταξύ των βιομηχανιών.

Προκειμένου να ξεπεραστεί το μπλοκάρισμα, «χρειάστηκε να κατανεμηθούν οι επιχειρησιακές ανάγκες των δύο στρατών ξηράς» οι οποίες εγκρίθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, εξήγησε ο Σεμπαστάν Λεκορνί.

Η συμφωνία που υπογράφτηκε ορίζει τη βιομηχανία που θα είναι υπεύθυνη για τον κάθε έναν από τους οκτώ πυλώνες ανάπτυξης: πλατφόρμες, πυργίσκος και κανόνι, πυρά (πύραυλοι, κατευθυνόμενα όπλα), επικοινωνίες και «νέφος» μάχης, προσομοίωση, προστασία, υποδομές.

Η ευθύνη για ορισμένους πυλώνες θα μοιράζεται ανάμεσα στις βιομηχανίες, κυρίως για τον πυργίσκο και το κανόνι.

Τα δύο υπουργεία δεν αναφέρθηκαν λεπτομερώς στην κατανομή των εργασιών μεταξύ τους.

Τώρα αρχίζει η φάση των διαπραγματεύσεων με τις βιομηχανίες προκειμένου να αναπτυχθεί ένα σύστημα επίδειξης του MGCS, ένα είδος προ-πιλοτικού μοντέλου.

«Ο σκοπός είναι να έχουμε τα συμβόλαια στο τέλος του έτους. Είναι πολύ φιλόδοξος», σύμφωνα με τον Μπόρις Πιστόριους.

Περισσότερο από ένα παραδοσιακό άρμα μάχης, το MGCS είναι ένα «σύστημα των συστημάτων»: ένα άρμα μάχης που θα συνοδεύεται από άλλα οχήματα, επανδρωμένα ή μη, που θα περιλαμβάνει σημαντικές τεχνολογικές καινοτομίες (τεχνητή νοημοσύνη, drones προστασίας του άρματος, λέιζερ…)

Για τον Σεμπαστιάν Λεκορνί, «δεν είναι το άρμα του μέλλοντος αλλά το μέλλον του άρματος (…) είμαστε οι πρώτες χώρες που ασχολούνται με αυτήν την εποχή 2040 στον τομέα των τεθωρακισμένων οχημάτων».

Διαβάστε επίσης:

Ευρωεκλογές – Βερολίνο: Ομοβροντία κατηγοριών κατά του ακροδεξιού AfD για κατασκοπεία και διαφθορά

Βρετανία: Κατηγορίες απαγγέλθηκαν εναντίον πέντε υπόπτων για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Γάζα: Πέθανε το μωρό που γεννήθηκε με καισαρική από τη νεκρή μητέρα του

Ετικέτες

Documento Newsletter