Ένα μοναδικό αφιέρωμα μέσα από ιστορικές αναφορές και αναλύσεις για το πώς οι γείτονες χώρες απέφυγαν τον εμφύλιο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Πώς διαχειρίστηκαν το μέγα ζήτημα τα κομμουνιστικά κόμματα αλλά και η αστική τάξη σε Γαλλία και Ιταλία. Οι διαφορετικές επιλογές του ελληνικού κομμουνιστικού κόμματος αλλά και πρωτίστως η διαφορετική στάση της ελληνικής αστικής τάξης, η οποία αντιτάχθηκε με σθένος στην αναγνώριση ισότιμης θέσης της κομμουνιστικής αριστεράς στο πολιτικό πεδίο.
Γαλλία: Πώς οι κομμουνιστές συνέπραξαν με τον Ντεγκόλ ο οποίος, όμως, δεν ήταν «Παπαντρέου». Τιμωρεί σκληρά τους Δοσιλόγους και παραμερίζει τους Αμερικανούς. Ο Τορέζ, πρώτος στις εκλογές του ΄46 και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μέχρι το Σχέδιο Μάρσαλ. Απόλυτη διθνιστική αλληλεγγύη του ΓΚΚ στο Δημοκρατικό Στρατό. Ο Ελυάρ ανεβαίνει στο Γράμμο.
Ιταλία: Το «ελληνικό πάθημα» με τα μάτια του Ιταλικού ΚΚ. Ο Τολιάτι, που είχε επικρίνει τον Ζαχαριάδη για το γράμμα της 28ης Οκτωβρίου 1940, δέχεται το 1944 να μπει στην κυβέρνηση Μπαντόλιο και επιμένει στην τιμωρία μόνο των φασιστών του 1943 και μετά. Το «σύνδρομο του γατόπαρδου». Δέχεται αφοπλισμό των παρτιζάνων και αναλαμβάνει υπουργός Δικαιοσύνης. Διώχνει με δημοψήφισμα τον βασιλιά το 1946.