Γαλλία: Ιστορική πρωτιά για το Νέο Λαϊκό Μέτωπο – Πόσες έδρες καταλαμβάνουν Μελανσόν, Μακρόν και Λεπέν

Γαλλία: Ιστορική πρωτιά για το Νέο Λαϊκό Μέτωπο – Πόσες έδρες καταλαμβάνουν Μελανσόν, Μακρόν και Λεπέν

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, συμμαχία της γαλλικής αριστεράς, ανέτρεψε τα προγνωστικά και τις δημοσκοπήσεις καταγράφοντας ιστορική πρωτιά στις βουλευτικές εκλογές, φρενάροντας την άνοδο της ακροδεξιάς. Σύμφωνα με νεότερη εκτίμηση του γαλλικού BFM η συμμαχία θα λάβει από 184 έως 186 έδρες, η παράταξη Μακρόν από 160 έως 162 ενώ η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν από 141 έως 143.

Η συμμαχία Αριστεράς – Κεντροαριστεράς που συγκολήθηκε βιαστικά μετά τα τρομακτικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών που κέρδισε η λεπενική ακροδεξιά ο Εθνικός Συναγερμός (RN), κατάφερε με την τακτική του «δημοκρατικού μετώπου» και τις παραιτήσεις υποψηφίων υπέρ του αντιπάλου της αντιπάλου της ακρδοεξιάς σε κάθε περιφέρεια να γίνει η πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα εκτιμάται ότι θα έχει από 65 ως 67 βουλευτές. Στον χώρο της αριστεράς η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) εκτιμάται ότι θα έχει από 73 ως 80 βουλευτές, το Σοσιαλιστικό κόμμα από 60 έως 64 βουλευτές, οι Οικολόγοι από 33 ως 36 και οι Κομμουνιστές ανάμεσα σε 11 και σε 12 βουλευτές.

Στην προεδρική παράταξη η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν συνιστώσα εκτιμάται ότι θα έχει περί τους 100 βουλευτές ενώ ανάμεσα στους 50 και τους 60 θα είναι οι βουλευτές συμμαχικών κομμάτων.

Τι ακολουθεί

Το γεγονός ότι η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη σε συνθήκες ακραίας πόλωσης και διχασμού αντανακλάται όχι μόνο στα παραπάνω αποτελέσματα, τα οποία πρακτικά σημαίνουν ότι κανένας πολιτικός σχηματισμός δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει ότι μπορεί να κυβερνήσει έστω και με συνεργασία, αλλά και στις δηλώσεις των ηγετών και στο κλίμα που επικρατεί στην χώρα μετά την ανακοίνωση των exit poll.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, όπως δήλωσαν όλοι οι ηγέτες των κομμάτων που συμμετέχουν στον συνασπισμό, θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της χώρας Εμανουέλ Μακρόν. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εάν δεν καταφέρει να συμπήξει κάποια κυβέρνηση συνεργασίας (άγνωστο με ποιον) ο νικητής των εκλογών θα πρέπει να προσπαθήσει να κυβερνήσει μέχρι τις επόμενες εκλογές με μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του, αλλά θα προσφέρει τις υπηρεσίες του όσο είναι αναγκαίο.

Ο διορισμός νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία είναι αρμοδιότητα του προέδρου – όμως η Εθνοσυνέλευση έχει την δυνατότητα να τον ρίξει, σε περίπτωση που υιοθετήσει πρόταση μομφής με απόλυτη πλειοψηφία.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Το πολιτικό αδιέξοδο παραμένει παρά την ανατροπή και τη νίκη του Λαϊκού Μετώπου

Γαλλία: Ιστορική πρωτιά για το Νέο Λαϊκό Μέτωπο – Φρένο στην άνοδο της ακροδεξιάς

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter