Γαλλία: Ιστορική πρωτιά για το Νέο Λαϊκό Μέτωπο – Φρένο στην άνοδο της ακροδεξιάς

Γαλλία: Ιστορική πρωτιά για το Νέο Λαϊκό Μέτωπο – Φρένο στην άνοδο της ακροδεξιάς

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (ΝΜΜ), μια αριστερή συμμαχία που σχηματίστηκε την τελευταία στιγμή για να δώσει τη μάχη των εκλογών, φαίνεται ότι κέρδισε τις περισσότερες έδρες. Ωστόσο, δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία.

Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ακόμη σαφές ποιος θα κυβερνήσει τη Γαλλία.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την ισορροπία δυνάμεων εντός του NFP. Οι ομάδες που το απαρτίζουν περιλαμβάνουν από σοσιαλδημοκράτες μέχρι σκληροπυρηνικούς αντικαπιταλιστές. Ορισμένοι μετριοπαθείς σοσιαλιστές θα μπορούσαν να μπουν στον πειρασμό να αποχωρήσουν και να ενταχθούν στην ομάδα του Μακρόν για να σχηματίσουν μια κεντροαριστερή κυβέρνηση.

Εάν δεν μπορέσει να συγκεντρωθεί μια λειτουργική πλειοψηφία, τότε ο πρόεδρος Μακρόν μπορεί να ζητήσει από το μεγαλύτερο κόμμα να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να διορίσει μια τεχνοκρατική κυβέρνηση, αλλά είναι απίθανο να επιβιώσει για πολύ.

Θα μπορούσε να προκληθεί αστάθεια, ιδίως καθώς ο πρόεδρος δεν μπορεί να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές για έναν ακόμη χρόνο.

Πρώτο σε έδρες ήρθε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ipsos θα έχει από 172 ως 192 έδρες. Στη δεύτερη θέση έρχεται η παράταξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Mακρόν η οποία θα έχει από 150 ως 170 έδρες ενώ στην τρίτη θέση έρχεται το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν που εκτιμάται ότι θα έχει από 132 ως 152 έδρες. Τέλος στην τέταρτη θέση έρχεται το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων το οποίο θα λάβει από 57 ως 67 έδρες.

Σύμφωνα με το ίδιο Ινστιτούτο εντός του Λαϊκού Μετώπου η κατανομή των εδρών θα έχει ως εξής. Από 68 ως 74 έδρες θα έχει η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν, από 63 ως 69 έδρες θα έχει το Σοσιαλιστικό κόμμα και από 32 ως 36 έδρες θα έχουν οι Οικολόγοι.

Μελανσόν: «Η αριστερή συμμαχία πρέπει να κυβερνήσει»

 

Ο Εμανουέλ Μακρόν πρέπει να παραδεχθεί ήττα στις βουλευτικές εκλογές και να αναθέσει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο να σχηματίσει κυβέρνηση, δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης Ανυπότακτη Γαλλία Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

Ο πρωθυπουργός «πρέπει να φύγει» και «η αριστερή συμμαχία να κυβερνήσει», είπε.


«Ο λαός μας απέκλεισε ξεκάθαρα το χειρότερο», είπε ο Μελανσόν αναφερόμενος στον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό που, αν και θεωρήθηκε αρχικά νικητής, βρέθηκε τελικά στην τρίτη θέση.

Μπαρντελά: «Η Γαλλία πέφτει στα χέρια της άκρας αριστεράς»

 

«Η Γαλλία πέφτει στα χέρια της άκρας αριστεράς», τόνισε ο Μπαρντελά στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit poll, τονίζοντας ότι «θα ενισχύσουμε το έργο μας στην αντιπολίτευση».

«Παρά το ότι η προεκλογική εκστρατεία του δεύτερου γύρου σημαδεύτηκε από ανώμαλες συμμαχίες, το RN επιτυγχάνει τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του» συμπλήρωσε.

«Δυστυχώς, η συμμαχία της ντροπής και οι εκλογικές συμφωνίες του Εμανουέλ Μακρόν και του Γκαμπριέλ Αττάλ με τους ακροαριστερούς σχηματισμούς στερούν από τον γαλλικό λαό μια πολιτική ανάκαμψης.

Απόψε, αυτές οι εκλογικές συμφωνίες ρίχνουν τη Γαλλία στην αγκαλιά της ακροαριστεράς», κατέληξε ο Μπαρντελά.

Η πρώτη αντίδραση Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνέστησε «σύνεση» στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με πηγές της Γαλλικής Προεδρίας.

Οπως απαιτεί η παράδοση, θα περιμένει να διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα της σύνθεσης του κοινοβουλίου για να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις.

Ως εγγυητής των θεσμών, θα σεβαστεί την επιλογή του γαλλικού λαού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Γκλυκσμάν: Η Γαλλία πρέπει να βρει ηρεμία

«Πρέπει τώρα να ενεργήσουμε ως ενήλικες τώρα», υποστήριξε στις πρώτες του δηλώσεις μετά την δημοσιοποίηση του Exit Poll των Γαλλικών εκλογών ο Ραφαέλ Γκλυκσμάν.

Ο Ραφαέλ Γκλυκσμάν, ευρωβουλευτής της κεντροαριστεράς, επικεφαλής της σοσιαλιστικής λίστας στις ευρωεκλογές, δήλωσε ότι η Γαλλία πρέπει να βρει την ηρεμία μετά την νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

 


«Η πολιτική κουλτούρα πρέπει να αλλάξει», είπε προσθέτοντας ότι «ένα κοινοβούλιο όπου κανένα κόμμα δεν έχει ξεκάθαρη πλειοψηφία απαιτεί δεκτικότητα στον διάλογο».

«Πρέπει να ενεργήσουμε ως ενήλικες τώρα. Το κοινοβούλιο είναι διαιρεμένο», πρόσθεσε.

Φορ: Kαθήκον μας να ενώσουμε την πλειοψηφία των Γάλλων

Ο Ολιβιέ Φορ, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, λέει ότι το βασικό μήνυμα είναι ότι η Γαλλία είπε «όχι» στην ανάληψη της εξουσίας από την ακροδεξιά.

«Είναι καθήκον μας να ενώσουμε την πλειοψηφία των Γάλλων. Οι γαλλικές βουλευτικές εκλογές ήταν μια νίκη του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου και ως εκ τούτου πρέπει να ενώσει την πλειοψηφία του λαού», υποστήριξε.

Λέει ότι τώρα είναι δουλειά του μετώπου με τους Σοσιαλιστές στον πυρήνα του να «βρει ένα μονοπάτι» για να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των Γάλλων.

Φρανσουά Ολάντ: Ικανοποίηση αλλά και ευθύνη από το αποτέλεσμα

«Το αποτέλεσμα μας δίνει ικανοποίηση, αλλά μας γεμίζει και με ευθύνες» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, που εξελέγη βουλευτής στην περιφέρειά του.

Μιλώντας σε υποστηρικτές του Νέου Λαϊκού Μετώπου, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας ευχαρίστησε όλα τα αριστερά κόμματα, αλλά και τους πολίτες που δεν είναι υποστηρικτές της Αριστεράς αλλά ήθελαν να καταστεί ξεκάθαρο το εκλογικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η εθνοσυνέλευση έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Λε Πεν: Η νίκη μας απλώς καθυστέρησε

 

Η Μαρίν Λεπέν, η οποία ηγείται του Εθνικού Συναγερμού μαζί με τον Τζόρνταν Μπαρντέλα, μίλησε πριν από λίγο στους δημοσιογράφους. Είπε ότι η νίκη του κόμματός της έχει απλώς καθυστερήσει και ότι βλέπει τους σπόρους της αυριανής νίκης στο σημερινό αποτέλεσμα.

Η Λεπέν, η οποία έχει θέσει τρεις φορές ανεπιτυχώς υποψηφιότητα για την προεδρία, δήλωσε επίσης ότι η κατάσταση του προέδρου Μακρόν είναι ανυπόφορη.

Ατάλ: Το πρωί θα υποβάλω την παραίτησή μου
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ έκανε τις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία που φέρνει στην πρώτη θέση την αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

«Το πολιτικό μου στρατόπεδο δεν έχει πλειοψηφία απόψε» είπε και πρόσθεσε πως «αυριο το πρωί θα υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν».

Παράλληλα, τόνισε πως μια νέα εποχή αρχίζει απόψε με το κοινοβούλιο πιο δυνατό από ποτέ.

Ατάλ: Το πρωί θα υποβάλω την παραίτησή μου

 

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ έκανε τις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία που φέρνει στην πρώτη θέση την αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

«Το πολιτικό μου στρατόπεδο δεν έχει πλειοψηφία απόψε» είπε και πρόσθεσε πως «αυριο το πρωί θα υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν».

Παράλληλα, τόνισε πως μια νέα εποχή αρχίζει απόψε με το κοινοβούλιο πιο δυνατό από ποτέ.

Συμμετοχή – ρεκόρ στις γαλλικές εκλογές

Η τελική συμμετοχή στον δεύτερο γύρο εκτιμάται ότι θα φθάσει το 67% από τα ινστιτούτα Ipsos και Opinionway, το 67,1% από το Elabe και το 67,5% από το Ifop, έναντι 66,7% στον πρώτο γύρο, ένα ρεκόρ μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του 1997.

Ο αριστερός συνασπισμός του μετώπου προηγείται τόσο του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού όσο και του κυβερνώντος κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, αλλά υπολείπεται της απόλυτης πλειοψηφίας, σύμφωνα με την Ipsos Talan.

Οι 577 συνολικά βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης εκλέγονται για πενταετή θητεία σε δύο γύρους (30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου). Την Κυριακή έγιναν εκλογές για 501 έδρες, αφού δεκάδες βουλευτές εξελέγησαν στον πρώτο γύρο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2024 εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 67%. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1981 και έπειτα, δηλαδή εδώ και 43 χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Καταψηφίστηκαν από την Κεντρική Επιτροπή οι προτάσεις για τα δημοψηφίσματα – Αυτή είναι η νέα Οικονομική Επιτροπή

Προειδοποίηση Κασσελάκη σε όσους «αντιφάσκουν» με τις αποφάσεις του κόμματος δημόσια: «Δεν είναι απειλή, είναι απλή λογική»

Η μαφία της Μυκόνου, δύο δολοφονίες και το χαμένο ηχητικό – Την Κυριακή στο Documento

Οργή στην αγορά για τον εμπαιγμό με τα τεκμήρια – Η κυβέρνηση φορτώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες με φόρους χιλιάδων ευρώ

Άνοιξε τις πύλες του το 43ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter