Γαλλία: Η υπόδικη Λεπέν απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση – Φόβοι για νέο κύκλο πολιτικής αστάθειας

Γαλλία: Η υπόδικη Λεπέν απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση – Φόβοι για νέο κύκλο πολιτικής αστάθειας
(AP Photo/Louise Delmotte)

Ανάβει πάλι το πολιτικό παιχνίδι στην Γαλλία, όπου η πολιτική αστάθεια έχει αρχίσει να χρονίζει επί δεύτερης θητείας του Εμμανουέλ Μακρόν, καθώς ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ της κυβέρνησης μειοψηφίας συναντήθηκε με τους ηγέτες των κομμάτων για να τους πείσει να υποστηρίξουν τον προϋπολογισμό στο κοινοβούλιο, εν μέσω εικασιών ότι μπορεί να επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει μια συνταγματική ρήτρα για να τον περάσει χωρίς ψηφοφορία.

Ο αριστερός συνασπισμός, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), έχει ήδη απειλήσει να καταθέσει πρόταση μομφής εάν ο Μπαρνιέ χρησιμοποιήσει το μέτρο, γνωστό ως 49:3, για να περάσει τον προϋπολογισμό του 2025.

Μετά τη συνάντηση της με τον Μπαρνιέ, η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι υπενθύμισε στον πρωθυπουργό τις «κόκκινες γραμμές» του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN), οι οποίες περιλαμβάνουν την απόρριψη των σχεδίων για αυξήσεις στην φορολογία για την ηλεκτρική ενέργεια και την αναβολή των αυξήσεων σε συντάξεις για την κάλυψη του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα το RN αναμενόταν να αποφασίσει άμεσα, αν θα καταθέσει πρόταση μομφής σε συνεδρίαση στις 18 Δεκεμβρίου, θέτοντας εν αμφιβόλω το κατά πόσον ο Μπαρνιέ θα μπορούσε να συνεχίσει στη θέση του.

Η Λεπέν, η οποία είναι πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας RN στην Εθνοσυνέλευση και η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινή φυλάκισης και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για κακοδιαχείριση ευρωπαϊκού χρήματος, δήλωσε ότι ο Μπαρνιέ ήταν «ευγενικός» στη συνεδρίαση της Δευτέρας, αλλά φάνηκε «να μην μετακινείται από τις θέσεις του».

Εάν όλοι οι βουλευτές του NFP και του RN ψηφίσουν υπέρ μιας πρότασης μομφής, αυτή θα περάσει και η κυβέρνηση θα πέσει.

Ο Μπαρνιέ χαρακτήρισε οποιαδήποτε συμμαχία αριστεράς και ακροδεξιάς για την ανατροπή της κυβέρνησης ως «συνασπισμό των άκρων».

Ο Μπαρνιέ έγινε πρωθυπουργός από τον Μακρόν στις αρχές Σεπτεμβρίου μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου.

Ο Μακρόν ήλπιζε ότι οι εκλογές θα ενίσχυαν τη θέση του, αλλά η κίνηση αυτή του γύρισε μπούμερανγκ, αναγκάζοντας την κεντρώα κυβέρνησή του να παραιτηθεί και αφήνοντας την κάτω βουλή του κοινοβουλίου διαιρεμένη σε τρία ισότιμα μπλοκ – ακροδεξιά, αριστερά και κέντρο – κανένα από τα οποία δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες των κομμάτων του συνασπισμού του NFP, συμπεριλαμβανομένων της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI), των Σοσιαλιστών (PS), του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF) και των Πρασίνων, δήλωσαν σε ανακοίνωσή τους ότι θα επιχειρούσαν να ρίξουν την κυβέρνηση εάν χρησιμοποιούνταν το 49:3.

«Ο στόχος μας είναι απλός: να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας από τις επιπτώσεις ενός προϋπολογισμού που δεν θα ανοίξει τον δρόμο για ένα νέο μέλλον για τη χώρα, αλλά θα παρατείνει τον κοινωνικό διχασμό, την οικολογική ανευθυνότητα και τη δημοκρατική βαρβαρότητα», ανέφεραν.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Ο Σολτς πήρε ομόφωνα το χρίσμα για υποψήφιος καγκελάριος από το προεδρείο του SPD

Le Monde: Παρίσι και Λονδίνο συζητούν σενάρια αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία

Μαζική φυγή χρηστών από το «Χ» του Έλον Μασκ – Κερδισμένο το Bluesky

Λονδίνο: Στο νοσοκομείο μια 8χρονη και ένας 34χρονος έπειτα από πυροβολισμούς

Μέρκελ σε BBC: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είχε ξεκινήσει νωρίτερα, αν δεν είχα μπλοκάρει την είσοδό της στο ΝΑΤΟ

Documento Newsletter