Γαλλία: Η επόμενη μέρα της κατάρρευσης της κυβέρνησης Μπαρνιέ – Οι πιθανοί διάδοχοι, ποιον θα προτείνει ο Μακρόν

Γαλλία: Η επόμενη μέρα της κατάρρευσης της κυβέρνησης Μπαρνιέ – Οι πιθανοί διάδοχοι, ποιον θα προτείνει ο Μακρόν

Σε αχαρτογράφητα νερά πλέει η Γαλλία, μετά την ανατροπή της κυβέρνησης Μπαρνιέ λόγω της υπερψήφισης της πρότασης δυσπιστίας. Υπέρ της πρότασης μομφής που κατέθεσε η αριστερή συμμαχία NFP ψήφισαν συνολικά 331 βουλευτές, ενώ χρειάζονταν 88 ψήφοι για να περνούσε καθώς δύο έδρες είναι κενές σε σύνολο 577 εδρών.

Το πρωί της Πέμπτης, ο Μισέλ Μπαρνιέ θα καταθέσει την παραίτησή του, ενώ το βράδυ ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα, όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ. Ο Γάλλος πρόεδρος πρόκειται να ανακοινώσει, είτε υπηρεσιακή κυβέρνηση, είτε τον διάδοχο του Μπαρνιέ.

Την ίδια στιγμή, απομένει ελάχιστος χρόνος για να βρεθεί κάποια κυβέρνηση που θα μπορέσει να περάσει έναν προϋπολογισμό. Εάν το κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τον προϋπολογισμό έως τις 20 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση (που θα διορίσει ο Μακρόν και αποτελεί αυτή την στιγμή ένα μεγάλο ερώτημα) μπορεί να προτείνει νομοθεσία έκτακτης ανάγκης η οποία θα παρατείνει τα όρια δαπανών και τις φορολογικές διατάξεις του 2024, μέχρι την άφιξη μιας νέας κυβέρνησης και ενός νέου νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό του 2025. Οι περικοπές δαπανών και οι αυξήσεις φόρων που σχεδίαζε η κυβέρνηση Μπαρνιέ θα μπουν στο ράφι. Οι εξελίξεις που έρχονται φέρνουν την Πέμπτη Δημοκρατία αντιμέτωπη με το άγνωστο.

Διαβάστε περισσότερα: Ο Μακρόν «τζόγαρε» κι έχασε – Η πολιτική κρίση στη Γαλλία βαθαίνει υπό το βάρος του χρέους και της λιτότητας

Οι πιθανοί διάδοχοι του Μισέλ Μπαρνιέ

Μετά την παραίτηση του Μπαρνιέ, τρία σενάρια κυριαρχούν, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, σχετικά με την επιλογή του νέου πρωθυπουργού από τον πρόεδρο Μακρόν:

Σεμπαστιάν Λεκορνί

Ο νυν υπουργός Άμυνας και στενός συνεργάτης του Μακρόν θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος. Ο διορισμός του θα σηματοδοτούσε μια προσπάθεια ενίσχυσης της πολιτικής σταθερότητας μέσω ενός δοκιμασμένου στελέχους.

Υποψήφιος από την Αριστερά

Παρότι συζητείται, αυτό το σενάριο θεωρείται απίθανο, καθώς δεν έχει την υποστήριξη των συμμάχων του Μακρόν.

«Μπαρνιέ νούμερο 2»

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, ο Μακρόν ενδέχεται να επιλέξει έναν διάδοχο με παρόμοια πολιτική γραμμή με τον Μπαρνιέ, προκειμένου να διατηρήσει τη συνέχεια της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος Μακρόν, που επέστρεψε στο Παρίσι μετά από τριήμερη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, αναμένεται να ανακοινώσει τον νέο πρωθυπουργό έως το Σάββατο. Αν αυτό συμβεί, θα είναι ο τέταρτος πρωθυπουργός της χώρας μέσα στο ίδιο έτος.

Το μεγάλο ερώτημα παραμένει αν ο νέος επικεφαλής της κυβέρνησης θα καταφέρει να σταθεροποιήσει την πολιτική κατάσταση και να εξασφαλίσει την έγκαιρη ολοκλήρωση του προϋπολογισμού του 2025.

Μέχρι το Σάββατο ο νέος πρωθυπουργός

Σύμφωνα με το Reuters, ο Μακρόν θα προχωρήσει άμεσα στον διορισμό νέου πρωθυπουργού. Μία από τις πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου είπε ότι πρόθεση του Μακρόν είναι να έχει διοριστεί ο νέος πρωθυπουργός μέχρι το Σάββατο, όταν ηγέτες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, συγκεντρωθούν στο Παρίσι για την επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων.

Ο Μακρόν δεν έχει καταλήξει ακόμη στο όνομα για τον αντικαταστάτη του πρωθυπουργού, ανέφεραν πηγές, αλλά τα στοιχεία στη λίστα του περιλαμβάνουν τον αριστερό Μπερνάρ Καζνέβ, τον πρώην υπουργό Ξαβιέ Μπερτράν και τον υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιέν Λεκόρνου.

Τι λένε οι αναλυτές

Ο Mathieu Savary, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της BCA research, δήλωσε ότι η άποψή του είναι ότι «η παράλυση θα παραμείνει το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της γαλλικής πολιτικής για τα επόμενα δύο χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι το χρέος είναι απίθανο να αντιμετωπιστεί ριζικά.

Έτσι θα παραμείνουμε σε ένα περιβάλλον μεταβλητότητας γύρω από τα γαλλικά ομόλογα». «Οι πιθανότητες υποβάθμισης της Γαλλίας (από έναν οίκο αξιολόγησης) αυξάνονται» πρόσθεσε.

Ο James Athey, διαχειριστής σταθερού εισοδήματος στην Marlborough στο Λονδίνο, δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters ότι ζυγίζει επίσης την αβεβαιότητα. «Αυτό δεν ήταν ένα απροσδόκητο γεγονός. Αλλά θα γκρινιάζει στους επενδυτές μέχρι να έχουμε σαφήνεια. Και δεν μπορούμε να έχουμε σαφήνεια μέχρι τον Ιούλιο».

Ο Nick Rees, ανώτερος αναλυτής της αγοράς συναλλάγματος στη Monex Europe, δήλωσε έκπληκτος που το ευρώ δεν μετακινήθηκε πολύ. «Η γαλλική κυβέρνηση έχει καταρρεύσει. Θα έπρεπε να είναι χαμηλότερα». «Υπάρχουν δύο μεγάλες δυνάμεις στην Ευρώπη, η Γαλλία και η Γερμανία, και οι δύο από τις οποίες αυτή τη στιγμή είναι σε δύσκολη θέση».

Στο στόχαστρο ο Μακρόν

Το πολιτικό χάος οδήγησε όλο και περισσότερους νομοθέτες να ζητήσουν την παραίτηση του Μακρόν, η θητεία του οποίου διαρκεί έως το 2027. Αυτό θα ήταν μια σχεδόν πρωτοφανής κίνηση στη σύγχρονη γαλλική πολιτική σκηνή.

Σε ομιλία της πριν από την ψηφοφορία, η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι ο Μακρόν θα «θυσίαζε τη μοίρα της Γαλλίας λόγω της ματαιοδοξίας του» εάν δεν παραιτούνταν.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει επιτεθεί στα θεμέλια του έθνους τα τελευταία επτά χρόνια», σημείωσε η Λεπέν, κερδίζοντας ένα χειροκρότημα από τους στρατιώτες της, καθώς προσπαθούσαν να πνίξουν τις αποδοκιμασίες των συμμάχων του Μπαρνιέ. «Μόνο αυτός μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει [με την παραίτησή του]».

Μιλώντας εκ μέρους του Νέου Λαϊκού Μετώπου, ο Éric Coquerel, επικεφαλής της επιτροπής Οικονομικών στην Εθνοσυνέλευση, δήλωσε ότι ο Μακρόν «πρέπει να ακούσει τις εκκλήσεις για την παραίτησή του που αυξάνονται από όλες τις πλευρές».

«Σήμερα ψηφίζουμε για να αποδοκιμάσουμε την κυβέρνησή σας, αλλά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, κρούουμε τον κώδωνα του θανάτου μιας εντολής: της εντολής του προέδρου», δήλωσε ο Coquerel.

Καθώς η κρίση -που προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την πρόωρη έκκληση του Μακρόν για πρόωρες εκλογές το καλοκαίρι- έφτασε σε πυρετώδεις ρυθμούς, ο πρόεδρος παρέμεινε στο περιθώριο.

Διαβάστε επίσης:

Ελβετικό… τυρί το ψηφιακό ΕΣΥ του Άδωνη – Γεμάτο τρύπες το σύστημα εισαγωγής ασθενών που διαφημίζει ο υπουργός Υγείας

Ο Μακρόν «τζόγαρε» κι έχασε – Η πολιτική κρίση στη Γαλλία βαθαίνει υπό το βάρος του χρέους και της λιτότητας

ΣΥΡΙΖΑ: Ενιαία δράση στελεχών και διευρυμένη αντιπολίτευση, με φόντο την εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας

Απορρύθμιση της Δικαιοσύνης: Τρεις δικαστικοί λειτουργοί στο Documento για τις επιπτώσεις του δικαστικού χάρτη Φλωρίδη

Καιρός: Νέα επιδείνωση με ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ακινητοποιήθηκε συρμός – Κατέβασαν τους επιβάτες

Bitcoin: Έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 100.000 δολαρίων

Documento Newsletter