Γαλλία: Η δήμαρχος του Παρισιού υπερασπίζεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες από την άνοδο της ακροδεξιάς – «Το Παρίσι είναι πόλη ελευθερίας»

Γαλλία: Η δήμαρχος του Παρισιού υπερασπίζεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες από την άνοδο της ακροδεξιάς – «Το Παρίσι είναι πόλη ελευθερίας»
Anne Hidalgo (Ludovic Marin, Pool via AP)

Ο δήμαρχος του Παρισιού προσπάθησε να καθησυχάσει τους επισκέπτες ότι η εορταστική διάθεση στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν θα αμβλυνθεί από τις εκλογικές επιτυχίες της Μαρίν Λεπέν στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας, ένα μήνα πριν από την πόλη να φιλοξενήσει τους Αγώνες.

«Το πάρτι δεν θα χαλάσει», είπε η σοσιαλίστρια δήμαρχος Αν Ινταλγκό στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 την Τρίτη. «Λέω στους επισκέπτες από όλο τον κόσμο: Ελάτε! Γιατί το Παρίσι είναι μια πόλη που υπερασπίζεται την ελευθερία και είναι μια πόλη αντίστασης ενάντια στην ακροδεξιά».

Η ακροδεξιά αντιμεταναστευτική Εθνική Συσπείρωση (RN) της Λεπέν και οι σύμμαχοί της τερμάτισαν πρώτοι με 33% των ψήφων στον πρώτο γύρο της Κυριακής.

Πριν από τον δεύτερο, αποφασιστικό γύρο στις 7 Ιουλίου, τουλάχιστον 200 αριστεροί και κεντρώοι υποψήφιοι αποσύρθηκαν υπέρ άλλων υποψηφίων, σε μια προσπάθεια να οικοδομηθεί ένα ενιαίο μέτωπο ικανό να σταματήσει τον Ζορντάν Μπαρντελά, τον 28χρονο προστατευόμενο της Λεπέν που επιδιώκει να γίνει πρωθυπουργός.

Η Λεπέν δήλωσε την Τρίτη ότι το κόμμα της θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση ακόμη και χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, σε μια αντιστροφή της προηγούμενης στάσης της. Το κόμμα θα μπορούσε να συγκεντρώσει υποστήριξη από τουλάχιστον «για παράδειγμα, 270 βουλευτές» και στη συνέχεια να βρει υποστήριξη από 19 ακόμη βουλευτές για να κάνει τον Μπαρντελά πρωθυπουργό, είπε.

«Αν έχουμε τότε πλειοψηφία, τότε ναι, φυσικά, θα πάμε και θα κάνουμε αυτό που μας επέλεξαν οι ψηφοφόροι», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο France Inter.

Τα χειρότερα αποτελέσματα του κόμματος, ωστόσο, ήταν στο Παρίσι, όπου όλοι οι υποψήφιοι του κόμματος αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο. Αντίθετα, οι Παριζιάνοι ψήφισαν την αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP), η οποία κέρδισε σε εθνικό επίπεδο το 28% των ψήφων και τη συμμαχία κεντρώων του Εμανουέλ Μακρόν, που κέρδισε το 22% των ψήφων σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Ινταλγκό, η οποία δεν απάντησε αν θα σταθεί δίπλα στον Μπαρντελά, αν γίνει πρωθυπουργός, στις τελετές έναρξης και λήξης, επέμεινε ότι επίκεντρο αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι η ανάσχεση της ανόδου του RN στην εξουσία. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί», είπε. «Γιατί; Γιατί θα ήταν καταστροφή για τη χώρα. Θα ήταν μια παράδοση των αξιών μας».

Περιέγραψε το RN ως ένα κόμμα «αγκυροβολημένο σε ένα πρόγραμμα ακραίου ρατσισμού». Υπαινιγμοί για το πώς θα ενεργούσε το RN αν ανέβαινε στην εξουσία θα μπορούσαν να φανούν σε χώρες όπου η ακροδεξιά κυβερνάει ήδη, όπως η Ιταλία και η Αργεντινή, είπε. «Τι κάνουν όταν είναι στην εξουσία; Επιτίθενται συνεχώς, μόνιμα σε γυναίκες, ξένους, μειονότητες και ανθρώπους που είναι γκέι», είπε. «Σπέρνουν το χάος».

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Για πρώτη φορά Δημοκρατικός ζητά από τον Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την προεκλογική εκστρατεία

New York Times: Ισραηλινοί στρατηγοί θέλουν εκεχειρία στη Γάζα ακόμη και με τη Χαμάς στην εξουσία – «Έχουν λιγότερα πυρομαχικά»

Βρετανία: Ο υπερήρωας «Σκουπιδόφατσας» εναντίον του Σούνακ – Κωμικοί υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter