Γαλλία: Η ακροδεξιά υπόσχεται «ίση μεταχείριση» αλλά τελικά υπονοεί Γάλλους διαφορετικών ταχυτήτων!

Γαλλία: Η ακροδεξιά υπόσχεται «ίση μεταχείριση» αλλά τελικά υπονοεί Γάλλους διαφορετικών ταχυτήτων!

Μόλις χθες, Δευτέρα και στην τελική ευθεία για τον πρώτο γύρο των εθνικών εκλογών η γαλλική ακροδεξιά και συγκεκριμένα ο Ζορντάν Μπαρντελά παρουσίασε το πρόγραμμά του Εθνικού Συναγερμού (Rassemblement Νational) και τους βασικούς άξονες που πρόκειται να ακολουθήσει, αν γίνει πρωθυπουργός.

Δικαιολογώντας την απόσυρση ορισμένων από τα εμβληματικά μέτρα του κόμματός του, επιβεβαίωσε ότι τα άτομα με διπλή υπηκοότητα θα αποκλειστούν από ορισμένες δημόσιες θέσεις. Και αυτό ακούστηκε ως καμπανάκι στη Γαλλία!

Ο ίδιος αυτοανακηρύχθηκε ως «υποψήφιος της αλήθειας» θυμίζοντας την αλαζονεία και τον μεγαλοϊδεατισμό από τον οποίο έχει πολύ υποφέρει η Ευρώπη στο παρελθόν.
Υποστήριξε ότι θα υπάρξει ίση μεταχείριση για κάθε πολίτη, με έναν αστερίσκο. Ποιος θα θεωρούν πολίτη!

«Κανένα δικαίωμα δεν θα αφαιρεθεί από κανέναν Γάλλο και η πολιτική μας δράση θα εργαστεί σε κάθε περίπτωση για τη διατήρηση των υφιστάμενων δικαιωμάτων», είπε αλλά ο διάολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες.

Διαβάστε επίσης: Politico: Τι θα περιμέναμε από μια «κυβέρνηση Λεπέν» – Ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Και όπως γράφει η εφημερίδα Le Monde, εάν η ακροδεξιά έρθει στην εξουσία, εκατομμύρια Γάλλοι πολίτες θα κινδυνεύσουν να χάσουν ένα δικαίωμα και δεν είναι και λίγο: το δικαίωμα να εργάζονται σε ορισμένα επαγγέλματα της δημόσιας διοίκησης.

«Όσον αφορά τους διπλούς υπηκόους, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι πιο στρατηγικές θέσεις στο κράτος θα προορίζονται για τους Γάλλους πολίτες και τους Γάλλους υπηκόους», είπε κάνοντας σαφές ότι οι Γάλλοι υπήκοοι θα υφίσταντο διακρίσεις αν είχαν άλλη υπηκοότητα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στους τομείς ασφάλειας και άμυνας, αλλά πρόκειται για πολύ μεγάλες γενικότητες.

Στην πραγματικότητα, εάν εφαρμοστούν κατά γράμμα, οι διακρίσεις του Εθνικού Συναγερμού θα επηρεάσουν εκατομμύρια ανθρώπους σε εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Το σχέδιο δημοψηφίσματος για τη μετανάστευση που η Μαρίν Λεπέν ονειρεύεται να θέσει στον γαλλικό λαό περιγράφεται σε πρόταση νόμου που κατατέθηκε τον περασμένο Ιανουάριο. Θα κατοχυρώνει στο Σύνταγμα τη δυνατότητα να απαγορεύεται, μέσω ενός απλού «οργανικού νόμου», «η πρόσβαση σε θέσεις εργασίας σε κυβερνητικές υπηρεσίες, δημόσιες επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα που είναι επιφορτισμένα με αποστολή δημόσιας υπηρεσίας σε άτομα που έχουν την ιθαγένεια άλλου κράτους».

Το πρόβλημα με το σκεπτικό του Εθνικού Συναγερμού είναι ότι τα άτομα με διπλή γαλλική υπηκοότητα είναι Γάλλοι πολίτες, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που συνδέονται με τη γαλλική υπηκοότητα. «Δεν βλέπω πώς αυτό είναι συνταγματικά εφικτό. Είναι η αρχή της ίσης μεταχείρισης μεταξύ των υπηκόων και των διπλών υπηκόων που είναι το ζητούμενο εδώ. Δεν βλέπουμε γιατί το γεγονός της διπλής ιθαγένειας θα πρέπει, κατ’ αρχήν και γενικά, να απαγορεύει την πρόσβαση σε μια θέση εργασίας», εξηγεί η συνταγματολόγος Anne Levade, καθηγήτρια δημοσίου δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris I-Panthéon Sorbonne.

Επί του παρόντος, η διπλή ιθαγένεια δεν εμποδίζει την πρόσβαση σε θέσεις εργασίας στο δημόσιο. Και δεν εμποδίζει “a priori” την πρόσβαση σε ορισμένες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, για ορισμένες θέσεις, ιδίως για εκείνες που απαιτούν διαβάθμιση (απόρρητη, άκρως απόρρητη κ.λπ.), μπορεί να υπάρχουν «επιφυλάξεις ή ακόμη και άρνηση ή άρνηση πρόσβασης σε όλα τα επίπεδα εάν είστε κάτοχος άλλου διαβατηρίου», εξηγεί πηγή που γνωρίζει τα θέματα αυτά.

Το κόμμα του Εθνικού Συναγερμού έχει εξελιχθεί σε αυτό το θέμα, καθώς η κατάργηση της διπλής υπηκοότητας βρίσκεται εδώ και καιρό στην ατζέντα του. Αυτό ίσχυε ακόμη και στις προεδρικές εκλογές του 2012 και στη συνέχεια και πάλι το 2017, με μια παραλλαγή, αφού τότε επρόκειτο για «κατάργηση της μη ευρωπαϊκής διπλής ιθαγένειας». Η πρόταση αυτή εξαφανίστηκε το 2022. Αλλά οι ασάφειες και το αντισυνταγματικό μέτρο που προτάθηκε για αυτές τις βουλευτικές εκλογές υποδηλώνουν ότι ο Εθνικός Συναγερμός εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχουν διάφορες κατηγορίες Γάλλων. Και αυτό παραμένει μια πραγματική ανατροπή για τη σύγχρονη Γαλλία.

Διαβάστε επίσης:

Το Κρεμλίνο απαντά στα σχέδια Τραμπ για ειρήνευση στην Ουκρανία: Είμαστε ανοικτοί σε συνομιλίες


«Κόκκινη κάρτα» στον Μητσοτάκη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για τον Μπελέρη


Ο Μπελέρης διχάζει Ελλάδα και Αλβανία προκαλώντας την Ε.Ε.


Τζούλιαν Ασάνζ: Ο ιδρυτής του WikiLeaks που τάραξε γερά κυβερνήσεις, ΜΜΕ και κοινή γνώμη τα τελευταία 14 χρόνια


Σκάνδαλο υποκλοπών: Εξηγήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για την μετά από δύο χρόνια «αιφνιδιαστική» επίσκεψη του εισαγγελέα στην ΕΥΠ


Δολοφονία Καραϊβάζ: «Δέχομαι απειλητικά τηλεφωνήματα» – Τι αποκάλυψε ο δικηγόρος της οικογένειας (Video)


Η Γάζα χάνει την ελπίδα και ο Νετανιάχου τον έλεγχο – Εκτοπισμένοι χωρίς νερό, τροφή και φάρμακα οι Παλαιστίνιοι


Ο Ασάνζ έκανε αυτό που θα έπρεπε να κάνει η δημοσιογραφία – Να αποκαλύπτει!

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter