Γαλλία: Έξι μαθητές σε δίκη για τη δολοφονία του Σαμουέλ Πατί

Αυτή τη Δευτέρα, έξι έφηβοι περνούν το κατώφλι του δικαστηρίου για τη δολοφονία του καθηγητή Ιστορίας, Σαμουέλ Πατί, το 2020, που συγκλόνισε τη χώρα που περηφανεύεται για τις κοσμικές της αξίες. Ο καθηγητής είχε δείξει στους μαθητές σκίτσα με τον προφήτη Μωάμεθ στην τάξη, σε μια άσκηση για την ελευθερία της έκφρασης, προκαλώντας το θυμό ενός αριθμού μουσουλμάνων γονιών. Η παρουσίαση οποιασδήποτε μορφής του προφήτη Μωάμεθ θεωρείται βλάσφημη για τους μουσουλμάνους.

Ένα εκ των ανήλικων ατόμων που κατηγορούνται είναι ένα 15χρονο κορίτσι που φέρεται να είπε στους γονείς της ότι ο Πατί είχε δείξει καρικατούρες του προφήτη στην τάξη της. Θα κατηγορηθεί για ψευδή κατηγορία αφού διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν στην τάξη όταν συνέβη. Οι άλλοι πέντε ανήλικοι που θα διωχθούν, ηλικίας από 14 έως 15 ετών τη στιγμή της επίθεσης, θα κατηγορηθούν για εγκληματική συνωμοσία ή ενέδρα.

Υπάρχουν οι υποψίες από τις αρχές ότι οι ανήλικοι υπέδειξαν τον Πατί στον δολοφόνο ή ότι βοήθησαν στην παρακολούθηση της εξόδου του από το σχολείο. Και οι έξι ανήλικοι παραπέμφθηκαν στο δικαστήριο ανηλίκων και ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης 2,5 ετών. Ο Πατί, 47 ετών, σκοτώθηκε έξω από το σχολείο του σε ένα προάστιο του Παρισιού από έναν 18χρονο δράστη, γεννημένο στη Ρωσία, τσετσενικής καταγωγής, ο οποίος πυροβολήθηκε από την αστυνομία αμέσως μετά την επίθεση.

Οι ακροάσεις, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών. Κατηγορούνται επίσης οκτώ ενήλικες που θα παρουσιαστούν ενώπιον ειδικού ποινικού δικαστηρίου. Η Γαλλία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη μουσουλμανική μειονότητα της Ευρώπης και έχει υποστεί κύμα επιθέσεων από ισλαμιστές μαχητές ή τους συμπαθούντες τους τα τελευταία χρόνια. Στον απόηχο της δολοφονίας του Πατί, ορισμένοι δάσκαλοι παραδέχθηκαν ότι αυτολογοκρίθηκαν για να αποφύγουν την αντιπαράθεση με μαθητές και γονείς για τη θρησκεία και την ελευθερία του λόγου.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης στο BBC για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Είναι σαν να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση»

«Ένα είναι το κόµµα» για τον Αλέξη

Κοτζιάς στο Documento: «Τώρα είναι η ώρα της συστράτευσης»

Στόχευσαν με Predator και τον Βορίδη

Κύρτσος: Μην παίρνετε στα σοβαρά την «πατριωτική πτέρυγα» της ΝΔ

Ετικέτες