Γαλλία: Εργοδότες και Κομισιόν «πιέζουν» τον Μακρόν

Γαλλία: Εργοδότες και Κομισιόν «πιέζουν» τον Μακρόν

Στον απόηχο της κριτικής του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ για «σπάταλο» κράτος, ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί κάλεσε σήμερα τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν να βγάλει τη χώρα του από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επαναφέροντας το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το όριο του 3%.

«Έχω την πεποίθηση ότι η Γαλλία μπορεί και οφείλει να βγει τώρα από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ο Μοσκοβισί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι. Η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος τίθεται σε εφαρμογή από την Κομισιόν όταν μια χώρα υπερβαίνει το όριο του 3% και μπορεί να καταλήξει σε επιβολή κυρώσεων.

Την ίδια ώρα τέσσερις οργανώσεις ή ομοσπονδίες εργοδοτών κάλεσαν σήμερα τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να ξεκινήσει «μια μεγάλη γαλλική πρωτοβουλία» στον τομέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο επικρίσεων στη διάρκεια της εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές.

Οι επικεφαλής της Medef, της Afep (Γαλλική ένωση ιδιωτικών επιχειρήσεων), του Ομίλου βιομηχανικών ομοσπονδιών (GFI) και του Κύκλου Βιομηχανίας, μιας ένωσης στην οποία μετέχουν οι επικεφαλής των μεγάλων γαλλικών ομίλων, έστειλαν επιστολή στον εκλεγμένο πρόεδρο προτείνοντάς του ένα «ευρωπαϊκό σύμφωνο» με την ευκαιρία της σημερινής Ημέρας της Ευρώπης.

«Γνωρίζουμε τη δέσμευσή σας για την Ευρώπη και την ικανότητά σας να ξαναδώσετε ζωή στο ευρωπαϊκό σχέδιο σε έναν κόσμο σε αέναη αλλαγή, γεμάτο απειλές αλλά και ευκαιρίες», γράφουν στην επιστολή η οποία διαβιβάστηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ως υπέρμαχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέναντι στη Μαρίν Λεπέν η οποία πρότεινε μια έξοδο από την ευρωζώνη, ένα ενδεχόμενο που τρόμαξε τους οικονομικούς κύκλους.

«Η Ευρώπη δεν θα είναι ισχυρή παρά μόνο αν η Γαλλία αναλάβει τη θέση που της ανήκει στην Ένωση και η Γαλλία έχει ανάγκη για να λάμψει μια ανταγωνιστική και αλληλέγγυα Ευρώπη», γράφουν οι υπογράφοντες την επιστολή.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις καλούν κατ΄αρχήν να ενισχυθεί «η ευκρίνεια του ευρωπαϊκού σχεδίου και η διακυβέρνησή του», με τη συμφιλίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των μελών των εθνικών κοινοβουλίων και των περιοχών.

Οι υπογράφοντας ζητούν να σταματήσουν τα όρια της Ένωσης «προκειμένου να αποφευχθεί ο αγχωτικός χαρακτήρας της μόνιμης διεύρυνσης» και να καταγραφεί η ΕΕ ως μια μεγάλη οικονομική δύναμη δίνοντάς της ένα «εμπορικό αμυντικό οπλοστάσιο πραγματικά αποτρεπτικό».

Τάσσονται επίσης υπέρ της δημιουργίας ενός κοινοβουλίου της ευρωζώνης και της «σύγκλισης των προϋπολογισμών, των δημοσιονομικών και κοινωνικών πολιτικών» και, τέλος, καλούν να «ενισχυθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας» προκειμένου να «είναι έτοιμος να επιφορτιστεί τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης κρίσης».

Documento Newsletter