Παρά το γεγονός ότι η Γαλλία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, το σκάνδαλο της εταιρείας διαχείρισης οίκων ευγηρίας Orpea ήταν πολύ μεγάλο για να περάσει απαρατήρητο, και ανέλεγκτο. Αρκετοί βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν τη δημιουργία εξεταστικής επιτροπής μετά τις αποκαλύψεις του βιβλίου του Βικτόρ Καστανέ, Les Fossoyeurs (Οι νεκροθάφτες), που αποκαλύπτει τις ανεκδιήγητες πρακτικές της εταιρείας απέναντι στους ηλικιωμένους που φιλοξενούσε. Τελικά, η Γερουσία θα είναι το νομοθετικό σώμα που θα είναι υπεύθυνο για τη διερεύνηση των καταγγελιών. Η επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της θα αποκτήσει τα προνόμια μιας εξεταστικής επιτροπής την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τη Le Monde. Σκοπός της θα είναι να «εξετάσει την εποπτεία των Ehpad [κατάστημα φιλοξενίας εξαρτημένων ηλικιωμένων]» .
Σχεδόν δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, οι γερουσιαστές σχεδιάζουν να ακούσουν τα μέλη της κυβέρνησης και τις υγειονομικές αρχές που ανησυχούν για τα γεγονότα που περιγράφονται στο βιβλίο του Καστανέ, το οποίο δημοσιεύτηκε στις 26 Ιανουαρίου και παρουσιάζει μια πολύ άσχημη εικόνα της λειτουργίας των εγκαταστάσεων της Orpea. Η εταιρεία, σύμφωνα με το βιβλίο, θέτει την κερδοφορία της πάνω από όλα, που οδηγεί στην μείωση των παροχών στους ενοίκους των γηροκομείων και την χρόνια κακομεταχείριση τους, παρά τις τσουχτερές τιμές που χρεώνει. Ο όμιλος αρνήθηκε τις κατηγορίες που του προσάπτουν. H Orpea είναι πραγματικός γίγαντας στην φροντίδα ηλικιωμένων στην Ευρώπη, με πάνω από 1000 εγκαταστάσεις, συνολικής χωρητικότητας άνω των 100.000 κλινών και 65.000 υπαλλήλους σε 22 χώρες.
Κοινοβουλευτική απροθυμία
Από την πλευρά της, η Εθνοσυνέλευση εξακολουθεί να είναι απρόθυμη να ασχοληθεί πλήρως με το θέμα. Η ακρόαση των επικεφαλής του ομίλου ενώπιον της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων, την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου, είχε ενοχλήσει τους αιρετούς αξιωματούχους. «Είχαμε την αίσθηση ότι κοροϊδεύουν την εθνική εκπροσώπηση», συνοψίζει ο πρόεδρός της, η βουλευτής με το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, Φαντιλά Χαταμπί.
Στα τέλη Ιανουαρίου, πέντε σοσιαλιστές βουλευτές έγραψαν στην κ. Χαταμπί ζητώντας να δοθούν διευρυμένες εξουσίες έρευνας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης. Αυτό θα ανάγκαζε τους μάρτυρες να έρθουν στις ακροάσεις, ιδιαίτερα τους πρώην επικεφαλής της Orpea. Επιπλέον, θα μιλούσαν ενόρκως. Με αυτές τις ειδικές εξουσίες, η επιτροπή θα μπορούσε επίσης να λάβει τα έγγραφα που κρίνει απαραίτητα για τις έρευνές της, αναφέρει η επιστολή, πράγμα που τελικά δεν έγινε.
Αδιαφορία από την κυβέρνηση
Με την βουλευτική θητεία να τελειώνει τον Ιούνιο του 2022, πολλοί βουλευτές, κυρίως του κυβερνώντος κόμματος, δεν έχουν την πολιτική βούληση να ανοίξουν μια τόσο σοβαρή υπόθεση, λίγο πριν τις εκλογές. Αυτό μάλλον εξηγεί το γεγονός ότι η υπόθεση εξετάζεται από την Γερουσία και όχι την Εθνοσυνέλευση, αφού οι γερουσιαστές δεν έχουν εκλογικό περιορισμό πριν από το επόμενο έτος. Πάντως, τα πρώτα πορίσματα αναμένονται σε τρεις μήνες από τώρα, δηλαδή μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Το 2017, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, και η πλειοψηφία του έδωσαν την υπόσχεση για μια μεγάλη μεταρρύθμιση για τους εξαρτημένους ηλικιωμένους που τελικά εγκαταλείφθηκε μετά την υγειονομική κρίση. Αυτό το θέμα έχει γίνει βέλος στη φαρέτρα της αντιπολίτευσης. Βουλευτές του κόμματος του Ζαν Λουκ Μελανσόν, “Ανυπότακτη Γαλλία” (La France Insoumise), είπαν ότι οι αξιωματούχοι ήξεραν για την κατάσταση στα γηροκομεία από το 2018 και μία κοινοβουλευτική έκθεση που εξέθετε εν πλήρη εκτάσει τα προβλήματα, αλλά δεν έκαναν τίποτα.