Γαλλία: Έρευνα για παράνομη κράτηση και βασανισμό από το Ισραήλ του γαλλοπαλαιστίνιου δικηγόρου Σάλαχ Χαμούρι

Γαλλία: Έρευνα για παράνομη κράτηση και βασανισμό από το Ισραήλ του γαλλοπαλαιστίνιου δικηγόρου Σάλαχ Χαμούρι

Γάλλος δικαστής ερευνά από τα μέσα Ιουλίου για την αυθαίρετη κράτηση και τα βασανιστήρια που καταγγέλλει ότι υπέστη από τις αρχές του Ισραήλ ο Γαλλοπαλαιστίνιος δικηγόρος Σάλαχ Χαμούρι, μετέδωσε το AFP επικαλούμενο πρόσωπο που έχει γνώση της υπόθεσης.

Οι ισραηλινές σωφρονιστικές αρχές δεν απάντησαν σε αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

Ο 39χρονος Χαμούρι κατέθεσε στα τέλη Μαρτίου προσφυγή στη Γαλλία καταγγέλλοντας τις συνθήκες κράτησής του στο Ισραήλ και την απέλασή του από τη χώρα το 2022.

Η εισαγγελία αρμόδια να ερευνά υποθέσεις τρομοκρατίας (Pnat) έχει εκτιμήσει ότι «οι συνθήκες κράτησης που περιέγραψε, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποδειχθούν, δεν μοιάζει να μπορούν να χαρακτηριστούν» βασανιστήρια.

Όμως ο δικαστής, που λαμβάνει την τελική απόφαση, δέχθηκε στις 17 Ιουλίου να ερευνήσει την υπόθεση, εκτιμώντας ότι οι πρακτικές και τα γεγονότα που κατήγγειλε ο Χαμούρι «ενδέχεται να συνιστούν τα ποινικά αδικήματα των βασανιστηρίων και των βάρβαρων πράξεων».

«Η έλλειψη συνεργασίας από την πλευρά του Ισραήλ δεν θα εμποδίσει την έρευνα και την κλήτευση των εμπλεκόμενων», διαβεβαίωσαν οι δικηγόροι του Χαμούρι.

Στην προσφυγή τους αναφέρουν ότι ο πελάτης τους «έγινε στόχος επανειλημμένων αυθαίρετων κρατήσεων και υπέστη βασανιστήρια στη διάρκεια της στέρησης της ελευθερίας του».

Σύμφωνα με αυτούς, διάφορα γεγονότα ισοδυναμούν με βασανιστήρια, όπως οι συνθήκες μεταφοράς του Χαμούρι τον Ιούλιο του 2022 σε άλλο χώρο κράτησης, με στέρηση τροφής και ύπνου», η «τιμωρητική του κράτηση στην απομόνωση» έπειτα από απεργία πείνας που έκανε ή «ο παρατεταμένος περιορισμός ή ακόμη και η απαγόρευση να έχει επαφή με την οικογένειά του».

Παράλληλα οι δικηγόροι του Χαμούρι κατήγγειλαν ότι ο πελάτης τους συνελήφθη και κρατήθηκε πολλές φορές από το 2001 ως το 2018, αναφερόμενοι κυρίως στη διοικητική του κράτηση «χωρίς να του απαγγελθούν επισήμως κατηγορίες» από τον Μάρτιο ως τον Δεκέμβριο του 2022, όπως και στην αναγκαστική του εξορία στη Γαλλία στα τέλη του ίδιου έτους.

Ο Σάλαχ Χαμούρι συνελήφθη και φυλακίστηκε το 2005, ενώ το 2008 καταδικάστηκε σε επταετή κάθειρξη από ισραηλινό δικαστήριο για τη συμμετοχή του σε ένα σχέδιο δολοφονίας του Οβάντια Γιόσεφ, του ραβίνου με τη μεγαλύτερη επιρροή στο Ισραήλ και πνευματικού ηγέτη του υπερορθόδοξου κόμματος Σας.

Ο Γαλλοπαλαιστίνιος, που δήλωνε αθώος για την υπόθεση αυτή, αφέθηκε ελεύθερος το 2011 στο πλαίσιο ανταλλαγής που επέτρεψε την απελευθέρωση του Γαλοϊσραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ.

Το Ισραήλ υποπτεύεται ότι ο Χαμούρι έχει δεσμούς με το Λαϊκό Μέτωπο Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης (PFLP), μια οργάνωση που θεωρείται τρομοκρατική από το Ισραήλ και την ΕΕ, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Το Παρίσι είχε εκτιμήσει ότι η εκδίωξή του από το Ισραήλ «αντιβαίνει στο δίκαιο», ενώ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα δικαιώματα την είχε χαρακτηρίσει «έγκλημα πολέμου».

Δείτε επίσης:

Παύλος Πολάκης: Επιστρέφει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Η επιστολή στον Τασούλα

Πώς να μην βρεθείτε… μπλεγμένοι στην Ευρωβουλή – 5+1 «συμβουλές» από το Politico

Αγρότες στη Θεσσαλία: «Επικοινωνιακή εμφάνιση Μητσοτάκη – Πλημμυροπαθείς ήταν στα 200 μέτρα γιατί είχε βάλει τα ΜΑΤ» (Video)

Φιμώνουν υγειονομικούς με πιστοποιητικό εχεμύθειας – Καταγγελία-αποκάλυψη για την 7η ΥΠΕ

Καρδίτσα: Το θρίλερ της εξαφάνισης του 28χρονου και η σκιά για «γαλάζια» παρέμβαση

Υπέρ της μομφής η συντριπτική πλειοψηφία των 87 – «Αν διαγραφεί ο Σπίρτζης, μετά θα είμαστε όλοι υποψήφιοι για διαγραφή»

Ετικέτες

Documento Newsletter