Γαλλία: Ένα βήμα πριν την κατάρρευση η κυβέρνηση Μπαρνιέ – Πρόταση μομφής από Μελανσόν και Λεπέν

Γαλλία: Ένα βήμα πριν την κατάρρευση η κυβέρνηση Μπαρνιέ – Πρόταση μομφής από Μελανσόν και Λεπέν

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Γαλλία με φόντο τον προϋπολογισμό, καθώς το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης υπό τον Μισέλ Μπαρνιέ, ενώ η Μαρί Λεπέν ανακοίνωσε πως θα στηρίξει την πρωτοβουλία.

Τις εξελίξεις πυροδότησε η απόφαση του Μισέλ Μπαρνιέ να προσφύγει στο άρθρο 49,3 του γαλλικού Συντάγματος, που του επιτρέπει να νομοθετεί ερήμην της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης προκειμένου να κλείσει το ζήτημα των δαπανών για την κοινωνική ασφάλιση στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2025. Με αυτή την απόφαση, παρακάμπτει την κοινοβουλευτική ψηφοφορία και αναλαμβάνει την πλήρη πολιτική ευθύνη για την υιοθέτηση του προϋπολογισμού, κάτι που αναπόφευκτα θα προκαλούσε πρόταση δυσπιστίας από την Αριστερά.

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του αριστερού LFI(Ανυπότακτη Γαλλία), η Ματίλντ Πανό, ανακοίνωσε ότι κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Η συγκεκριμένη πρόταση έχει και την υποστήριξη των υπόλοιπων κομμάτων του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» της συμμαχίας Αριστεράς – Κεντροαριστεράς, που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές. Πρόκειται για το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τους Οικολόγους Πράσινους και το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Εκατόν ογδόντα πέντε  βουλευτές υπέγραψαν την πρόταση μομφής μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 49.3 του Μισέλ Μπαρνιέ σχετικά με τον προϋπολογισμό κοινωνικής ασφάλισης του 2025, καταγγέλλοντας έναν «προϋπολογισμό λιτότητας που θα αποδυναμώσει σοβαρά την κοινωνική προστασία».

Η πρόταση δυσπιστίας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Σε κανένα σημείο η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της τις ψήφους της Συνέλευσης και δεν άνοιξε το δρόμο για συζήτηση. Παραμέρισε τις τροπολογίες των ομάδων του Νέου Λαϊκού Μετώπου», εξέφρασαν τη λύπη τους, υποστηρίζοντας ότι “η απουσία διαλόγου, η περιφρόνηση των προτάσεων που κατατέθηκαν και της κοινοβουλευτικής εργασίας καθιστούν αναγκαία τη μομφή”.

Ενώ ο Εθνικός Συναγερμός, δια στόματος της Μαρίν Λεπέν, υποσχέθηκε να υπερψηφίσει την πρόταση μομφής της Αριστεράς, προσθέτοντας ότι θα καταθέσει και αυτή, οι αριστεροί βουλευτές δεν παρέλειψαν να επιτεθούν στο ακροδεξιό κόμμα. «Ο πρωθυπουργός υπέκυψε στις άθλιες εμμονές τους, με έναν νέο “μεταναστευτικό” νόμο που θα συνεχίσει την ηθική και πολιτική χρεοκοπία του περασμένου έτους, και μια επανεκτίμηση της ΑΜΕ».

Αν υπερψηφιστεί (κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη) θα οδηγήσει στην πτώση της και στην μη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2025. Ενδεχόμενο εξαιρετικά πιθανό, αφού τα κόμματα της αντιπολιτευσης από κοινού έχουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ελέγχοντας τις 332 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση Μπαρνιέ, έχοντας παραμείνει στην εξουσία μόλις τρεις μήνες, θα είναι η πλέον βραχύβια στην ιστορία της Γαλλίας και ο Μισέλ Μπαρνιέ ο πρώτος Γάλλος πρωθυπουργός που εξαναγκάστηκε σε αποχώρηση μετά από υπερψήφιση πρότασης μομφής .

Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι δυο είναι τα πιθανότερα ενδεχόμενα: Το πρώτο είναι να ορίσει στο εγγύς μέλλον ο πρόεδρος Μακρόν έναν νέο πρωθυπουργό που έχοντας την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση θα καταφέρει να περάσει,με συνοπτικές διαδικασίες, τον προϋπολογισμό του 2025 πριν την εκπνοή του 2024.

Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να μην ορίσει ο πρόεδρος Μακρόν νέα κυβέρνηση. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι παραμένει η υπάρχουσα, αλλά διαχειριζόμενη αποκλειστικά τις τρέχουσες υποθέσεις. Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό θα ακολουθηθεί το 2025 η λεγόμενη πρακτική των δωδεκατημόριων, που σημαίνει πως κάθε μήνα του έτους τα κρατικά έσοδα και οι κρατικές δαπάνες θα ισούνται με τα αντίστοιχα του 2024. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρχει ωστόσο η συναίνεση της Εθνοσυνέλευσης. Στην αντίθετη περίπτωση η Γαλλία θα βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδο, λαμβανομένου υπόψη πως ο πρόεδρος Μακρόν έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο να παραιτηθεί ο ίδιος.

Τι γίνεται με τον προϋπολογισμό

Η Γαλλία εισέρχεται σε κρίση με δύο πιθανά σενάρια. Το ένα είναι να τελειώσει το έτος με μια υπηρεσιακή κυβέρνηση Μπαρνιέ και με προϋπολογισμό για το 2025, εκείνον του 2024 ή να υπάρξει νέα κυβέρνηση που θα προσπαθήσει μέσα σε 70 ημέρες να παρουσιάσει νέο προϋπολογισμό για το 2025, κάτι που φαίνεται αδύνατο.

Το γαλλικό Σύνταγμα επιτρέπει, ωστόσο, στην κυβέρνηση να προτείνει έναν λεγόμενο «ειδικό νόμο» που θα επεκτείνει τον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους για μερικούς μήνες, αλλά και να υιοθετήσει μετά τις 21 Δεκεμβρίου έναν νέο προϋπολογισμό μέσω κυβερνητικής εντολής.

Ωστόσο, θα μπορούσε να μετακυλίσει μόνο τα όρια δαπανών και τις φορολογικές διατάξεις από το τρέχον έτος και όλα τα μέτρα εξοικονόμησης που είχε σχεδιάσει ο Μπαρνιέ θα έπεφταν στο κενό.

Αυτό θα σήμαινε ότι οι συντάξεις θα συμπιέζονταν και τα φορολογικά όρια θα αυξάνονταν για 17 εκατομμύρια ανθρώπους, καθώς κανένα από τα δύο δεν θα μπορούσε να προσαρμοστεί στον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Antoine Armand.

Μια τέτοια προσωρινή νομοθεσία θα μπορούσε να κερδίσει χρόνο μέχρι να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση και να είναι σε θέση να δώσει στο κοινοβούλιο ένα κατάλληλο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό, αν και πιθανότατα θα αντιμετώπιζε και αυτή μια δύσκολη διαδρομή στην κατακερματισμένη κάτω βουλή της Γαλλίας.

Η υπερψήφιση μιας πρότασης μομφής θα ήταν κάτι το πρωτόγνωρο μετά την πτώση της κυβέρνησης του Ζορζ Πομπιντού το 1962. Η κυβέρνηση Μπαρνιέ θα ήταν σε αυτήν την περίπτωση η πιο σύντομη στην ιστορία της 5ης Δημοκρατίας.

«Μεγάλη καταιγίδα»

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπαρνιέ, πρώην διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, ο οποίος διορίστηκε από τον Μακρόν τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ότι μια ψήφος δυσπιστίας θα προκαλούσε «μεγάλη καταιγίδα και πολύ σοβαρές αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Η Γαλλία έχει πάρει πορεία προς αυτή την πολιτική κρίση από όταν ο Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο, οι οποίες άφησαν το κοινοβούλιο διαιρεμένο σε τρεις περίπου ίσες κοινοβουλευτικές ομάδες – την αριστερά, το κέντρο και την ακροδεξιά – που καμία από τις οποίες δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία.

Η αντιπαράθεση σχετίζεται άμεσα με το ολοένα και αυξανόμενο δημόσιο έλλειμμα της Γαλλίας και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για αντιμετώπιση του θέματος μέσω αυξήσεων φόρων ύψους 60 δισ. ευρώ (50 δισ. στερλίνες) και περικοπών δαπανών στον προϋπολογισμό του 2025.

Διαβάστε επίσης

Τέμπη: Συνεδριάζουν κρυφά για το αν θα αντικατασταθεί ή όχι ο ανακριτής Μπακαΐμης

Κυβερνητική «ντρίπλα» μετά το δημοσίευμα SkyNews για τα Γλυπτά: Διαψεύδει ιδιωτική συνάντηση… τις τελευταίες εβδομάδες

Καιρός: Η πρόγνωση για το επόμενο 24ωρο – Πού αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες (Χάρτης)


Κώστας Βαξεβάνης: «Η ανελευθερία παρήχθη και με δική μας ευθύνη, με την αυτολογοκρισία» – Το HotDoc, ο Λάρσον και ο «μαλαχέρ» (Video)


Κραυγή Νικου Ρωμανου μέσω του Documento: «Δεν θα αποδεχτώ να γίνω ένας μόνιμος κάτοικος φυλακών»


Σιωπηλή συνενοχή ΕΛΑΣ και Βουλής για τον βιαστή των παιδιών – Η τραγική αποκάλυψη της φρικης απο το documentonews.gr

Documento Newsletter