Γαλλία – Εκλογές: Οι αντίπαλοι ενώνονται κατά της ακροδεξιάς της Λεπέν

Γαλλία – Εκλογές: Οι αντίπαλοι ενώνονται κατά της ακροδεξιάς της Λεπέν
Η επικεφαλής του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν, αριστερά, και ο επικεφαλής υποψήφιος του κόμματος για τις επερχόμενες ευρωεκλογές Ζορντάν Μπαντελά κατά τη διάρκεια πολιτικής συνάντησης στις 2 Ιουνίου 2024 στο Παρίσι. Σε ηλικία μόλις 28 ετών, ο Τζόρνταν Μπαρντελά οδήγησε τη γαλλική ακροδεξιά σε μια συντριπτική νίκη στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο. Αφού οι ψηφοφόροι ώθησαν το Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν σε ισχυρό προβάδισμα στον πρώτο γύρο των εθνικών βουλευτικών εκλογών την Κυριακή, ο Μπαρντελά έχει στραφεί στη συσπείρωση των υποστηρικτών του για να δώσει στο κόμμα της Μαρίν Λεπέν την απόλυτη πλειοψηφία στον αποφασιστικό γύρο της ψηφοφορίας στις 7 Ιουλίου και να τον καταστήσει πρωθυπουργό της Γαλλίας. (AP Photo/Thomas Padilla, File)

Εκατοντάδες υποψήφιοι από το στρατόπεδο του Εμανουέλ Μακρόν και την αριστερή συμμαχία αποσύρθηκαν σε μια προσπάθεια να κρατήσουν εκτός τον Εθνικό Συναγερμό.

Οι πιθανότητες μιας απόλυτης νίκης της ακροδεξιάς στις δραματικές γαλλικές εκλογές μειώθηκαν την Τρίτη, καθώς κεντρώοι και αριστεροί υποψήφιοι συνασπίστηκαν απρόθυμα για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν να αναλάβει για πρώτη φορά την εξουσία.

Τουλάχιστον 200 υποψήφιοι τόσο από την αριστερή συμμαχία όσο και από τον κεντρώο συνασπισμό του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αποσύρθηκαν από την αναμέτρηση πριν από μια κρίσιμη προθεσμία, προκειμένου να ενωθούν πίσω από τους εναπομείναντες υποψήφιους με τις περισσότερες πιθανότητες να νικήσουν τους εθνικιστές της Λεπέν, σύμφωνα με εκτιμήσεις του AFP και της Le Monde.

Οι αποφάσεις τους θα μπορούσαν να καθορίσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του δεύτερου γύρου την Κυριακή – και αν η Γαλλία θα έχει μια ακροδεξιά κυβέρνηση για πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης δημοκρατίας.

Οι τακτικές αποχωρήσεις έχουν διχάσει το προεδρικό στρατόπεδο από τον πρώτο γύρο, με τα πολιτικά βαρίδια να αρνούνται να ακολουθήσουν τη γραμμή, αφού τόσο ο Μακρόν όσο και ο πρωθυπουργός του Γκαμπριέλ Ατάλ ζήτησαν μεγάλο αριθμό αποχωρήσεων.

Το γαλλικό εκλογικό σύστημα συνήθως δεν παρουσιάζει τόσο πολύπλοκες εικόνες, αλλά η απόφαση-σοκ του Μακρόν να διαλύσει το κοινοβούλιο για μια πρόωρη ψηφοφορία μετά την ήττα του στις ευρωεκλογές από την ακροδεξιά τον περασμένο μήνα έχει ρίξει την πολιτική της χώρας σε χαοτική κατάσταση.

Οι ψηφοφόροι επιλέγουν τους εκπροσώπους των 577 εκλογικών περιφερειών της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, με 289 έδρες να απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.

Στην ψηφοφορία του δεύτερου γύρου την τελευταία φορά που έγιναν εκλογές, το 2022, μόνο μια χούφτα περιφέρειες προσέφεραν στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ τριών ή περισσότερων υποψηφίων. Σχεδόν πάντα επρόκειτο για επαναληπτικές εκλογές στις οποίες συμμετείχαν οι δύο πρώτοι υποψήφιοι από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας.

Αλλά αυτή τη φορά, υπάρχουν περισσότερες από 300 εκλογικές περιφέρειες όπου τουλάχιστον τρεις υποψήφιοι προκρίθηκαν για τον δεύτερο γύρο, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου. Συνήθως περιλαμβάνουν έναν από την άκρα δεξιά, έναν από την αριστερή συμμαχία και έναν από το κεντρώο μπλοκ του Μακρόν.

Αυτό οδήγησε σε φρενήρεις συζητήσεις στο παρασκήνιο μεταξύ των υποψηφίων και των στελεχών του κόμματος για το αν πρέπει να αποσυρθούν και να ενώσουν την ψήφο κατά της Λεπέν. Είχαν περιθώριο μέχρι τις 6 μ.μ. ώρα (Καλοκαιρινή Κεντρικής Ευρώπης) την Τρίτη για να αποφασίσουν. Πολλοί επέλεξαν να αποχωρήσουν.

Μέχρι στιγμής, 130 υποψήφιοι από το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο (από τους 446 που προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Le Monde, και 81 υποψήφιοι από το στρατόπεδο του Μακρόν (από τους 319 που προκρίθηκαν), σύμφωνα με το προεδρικό κόμμα, αποσύρθηκαν από την κούρσα, Τα επίσημα στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα μέχρι να συγκεντρωθούν τα στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.

Το κύμα των αποσύρσεων σημαίνει ότι θα υπάρχουν πλέον λιγότερες από 100 περιφέρειες με τρεις υποψηφίους που θα είναι υποψήφιοι στον δεύτερο γύρο.

Ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας την Κυριακή έφερε το ακροδεξιό κόμμα του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν στην πρώτη θέση, μπροστά από την αριστερή συμμαχία, με τον κεντρώο συνασπισμό του Μακρόν να μένει στην τρίτη θέση.

Το βράδυ της Κυριακής, ο ντε φάκτο ηγέτης της αριστερής συμμαχίας, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, κάλεσε τους τρίτους του στρατοπέδου του να αποσυρθούν από τις τοπικές εκλογές για να σταματήσουν τον Εθνικό Συναγερμό.

Ο Ατάλ έστειλε παρόμοιο μήνυμα στο στρατόπεδό του. “Σε τέτοιες συνθήκες, η Γαλλία αξίζει να μην διστάσουμε”, δήλωσε ο Ατάλ το βράδυ της Κυριακής, καλώντας τους τρίτους που τερμάτισαν στην τρίτη θέση να αποσυρθούν όταν η υποψηφιότητα θα μπορούσε να “εκλέξει τον Εθνικό Συναγερμό”.

“Γκροτέσκο”

Αλλά το στρατόπεδο του Μακρόν αγωνίστηκε να παραμείνει στην επίσημη γραμμή. Βασικά στελέχη αρνήθηκαν να συσπειρωθούν πίσω από υποψήφιους της αριστεράς, η πλατφόρμα των οποίων περιλαμβάνει μαζικές δημόσιες δαπάνες σε μια ήδη βαθιά υπερχρεωμένη χώρα.

Για ορισμένους κεντρώους, το αριστερό κόμμα “Ανυπότακτη Γαλλία” και ο ηγέτης του Μελανσόν αποτελούν έναν εξίσου ή και μεγαλύτερο κίνδυνο από τη Λεπέν. Ο ίδιος ο Μακρόν πέρασε μεγάλο μέρος αυτής της εκστρατείας χτυπώντας τις πολιτικές της συμμαχίας του Νέου Λαϊκού Μετώπου ως “γκροτέσκ” και καταστροφικές για τη Γαλλία.

Οι αντίπαλοί του έχουν κατακεραυνώσει την αριστερά, προειδοποιώντας ότι οι πολιτικές δαπανών τους θα οδηγήσουν τη Γαλλία στη χρεοκοπία. Το στρατόπεδο  του Μακρόν έχει εντείνει την κριτική του κατά της Ανυπότακτης Γαλλίας για τη σκληρή της γραμμή κατά του Ισραήλ όσον αφορά τον πόλεμο στη Γάζα, ενώ κάνει λόγο για αντισημιτισμό.

Η ακροδεξιά, εν τω μεταξύ, συχνά κατηγορείται ότι είναι απροετοίμαστη για την κυβέρνηση και ασυνεπής στην οικονομική πολιτική, ενώ προωθεί διχαστικά μέτρα για τη μετανάστευση.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, ο οποίος δεν θέτει υποψηφιότητα για επανεκλογή, δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει την ψήφο για την Ανυπότακτη Γαλλία”, ακόμη και όταν αντιμετωπίζει μια αναμέτρηση με έναν υποψήφιο του Εθνικού Συναγερμού.

Άλλοι, όπως η απερχόμενη υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Αγροτικών Υποθέσεων Ντομινίκ Φορ, ακολούθησαν τις οδηγίες της κυβέρνησης, αλλά κατέστησαν σαφές ότι διαφωνούν. “Η διατήρηση της υποψηφιότητάς μου ήταν για μένα η καλύτερη λύση για την καταπολέμηση των άκρων”, έγραψε η Φορ σε σημείωμά της την Τρίτη, ανακοινώνοντας την απόσυρσή της μετά από έντονες πιέσεις του Γάλλου προέδρου και του πρωθυπουργού.

Διαβάστε επίσης:

Η «βασίλισσα της γαλλικής ποπ» καλεί να καταψηφιστεί η ακροδεξιά – «Γνωρίζω τι θα πει ρατσισμός»

Οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι επιτέθηκαν στη Χάιφα

Τα WikiLeaks που αποκάλυψαν την υποτελή Ελλάδα – Ο Ασάνζ άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter