Γαλλία- εκλογές: Η ακροδεξιά της Λεπέν αλλάζει «αθόρυβα» τις θέσεις της για Ρωσία και ΝΑΤΟ

Γαλλία- εκλογές: Η ακροδεξιά της Λεπέν αλλάζει «αθόρυβα» τις θέσεις της για Ρωσία και ΝΑΤΟ

Ενώ βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από τις γαλλικές εθνικές εκλογές, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός στη Γαλλία, προφανώς προβληματίστηκε από την φιλορωσική ατζέντα του.

Τα σχετικά κείμενα που έχουν πλέον διαγραφεί από την ιστοσελίδα του, πρότειναν μια στενότερη “συμμαχία” με τη Ρωσία αλλά και τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ.

Το ακροδεξιό κόμμα αφαίρεσε αθόρυβα μέρος της αμυντικής πολιτικής του από την ιστοσελίδα του, διαγράφοντας τμήματα που πρότειναν την εμβάθυνση των διπλωματικών δεσμών με τη Ρωσία, τη διακοπή των σχεδίων συνεργασίας με τη Γερμανία και την έξοδο από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ*.

Ενώ ο Εθνικός Συναγερμός ελπίζει σε σημαντικά κοινοβουλευτικά οφέλη από τις επικείμενες εθνικές εκλογές, με προοπτική να γίνει κυβέρνηση, προφανώς το κόμμα επιδιώκει να είναι αξιόπιστο προτού προσέλθουν στις κάλπες οι Γάλλοι, στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.

Οι προτάσεις που εξαφανίστηκαν, όπως γράφει το Politico προέρχονται από την προεδρική υποψηφιότητα της Μαρίν Λεπέν το 2022, στην οποία το κόμμα της είχε παρουσιάσει 17 θεματικά φυλλάδια με τις προτάσεις του σε όλους τους τομείς πολιτικής. Ενώ 16 φυλλάδια παραμένουν στο διαδίκτυο, αυτό για την άμυνα αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα κάποια στιγμή μετά τις 11 Ιουνίου. Μπορεί ακόμη να βρεθεί online σε μια σελίδα που δεν συνδέεται πλέον με την ιστοσελίδα του κόμματος.

Στο μανιφέστο, ο Εθνικός Συναγερμός είχε υποστηρίξει την απομάκρυνση από την Ουάσινγκτον, ενώ προσπαθούσε να συνεργαστεί με τη Μόσχα. Σημειώνοντας ότι η Ουάσινγκτον “δεν συμπεριφέρεται πάντα ως σύμμαχος της Γαλλίας”, το πρόγραμμα της Λεπέν το 2022 πρότεινε να επιδιώξει “μια συμμαχία με τη Ρωσία σε ορισμένα θέματα”, όπως η ευρωπαϊκή ασφάλεια ή η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Το έγγραφο που αποσύρθηκε ανέφερε επίσης ότι η Γαλλία θα πρέπει να εγκαταλείψει “αμέσως” το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.

Το διαγραμμένο έγγραφο πρότεινε επίσης “να τεθεί τέλος” στα σχέδια συνεργασίας με τη Γερμανία στον στρατιωτικό τομέα, δεδομένης “μιας βαθιάς και ασυμβίβαστης δογματικής, επιχειρησιακής και βιομηχανικής απόκλισης με το Βερολίνο”. Σε αυτά περιλαμβάνονται σχέδια για την από κοινού ανάπτυξη αρμάτων μάχης νέας γενιάς και μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς.

Τους τελευταίους μήνες, ο Εθνικός Συναγερμός έχει μετριάσει ορισμένες από τις πιο αμφιλεγόμενες θέσεις του.

Τον Μάρτιο, οι βουλευτές του Εθνικού Συναγερμού απείχαν από την ψηφοφορία για τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ενώ οι βουλευτές της αριστερής «Ανυπότακτης Γαλλίας» ψήφισαν κατά. Τον ίδιο μήνα, το ανερχόμενο αστέρι και πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, ο Ζορντάν Μπαρντελά, δήλωσε στο POLITICO ότι η Γαλλία θα πρέπει να περιμένει το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία προτού εγκαταλείψει την ολοκληρωμένη διοίκηση της στρατιωτικής συμμαχίας. Ο Μπαρντελά προορίζεται να γίνει πρωθυπουργός εάν ο Εθνικός Συναγερμός κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές.

Στο πρόγραμμά του για τις ευρωεκλογές του 2024, το κόμμα δεν επανέλαβε αυτές τις προτάσεις. Αντ’ αυτού, δήλωσε ότι “η Ρωσία [παραβιάζει] το διεθνές δίκαιο και προκαλεί την αναθεώρηση της διεθνούς τάξης”.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Εθνικός Συναγερμός έχει επίσης υποχωρήσει σε ορισμένες από τις πιο ακριβές οικονομικές προτάσεις του, καθώς η προοπτική να βρίσκεται η ακροδεξιά στην εξουσία τρομάζει τις αγορές.

Σε επικοινωνία με το POLITICO, εκπρόσωπος του Εθνικού Συναγερμού δήλωσε ότι ο Μπαρντελά θα περιγράψει το πρόγραμμά του, μεταξύ άλλων για την άμυνα, τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: Politico – French far right pulls manifesto that included controversial Russia, NATO plans

Σημείωση: Η Γαλλία αποχώρησε από το στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας το 1966. Έκτοτε και μέχρι το 1993 παρέμεινε μόνο μέλος της πολιτικής πτέρυγας του NATO. Στις 11 Μαρτίου του 2009 ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζύ ανακοίνωσε επίσημα την επιστροφή -έπειτα από 43 χρόνια- της χώρας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ)

Διαβάστε επίσης:

Το παρασκήνιο πίσω από το αδιέξοδο στο δείπνο των ηγετών της ΕΕ: Το ΕΛΚ, η Μελόνι και το δίλημμα Μακρόν

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter