Γαλλία: Διαβουλεύσεις για το νέο πρωθυπουργό με τη φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων ήδη στο Παρίσι

Η Ολυμπιακή δάδα μπροστά από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στο κέντρο, καθώς ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ, αριστερά, χειροκροτεί κατά τη διάρκεια της παρέλασης της Ημέρας της Βαστίλης την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024 στο Παρίσι. Η ολυμπιακή φλόγα φωτίζει τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση της πόλης για την Ημέρα της Βαστίλης. Είναι 12 ημέρες πριν η γαλλική πρωτεύουσα φιλοξενήσει εξαιρετικά φιλόδοξους και υψηλής ασφάλειας θερινούς αγώνες (AP Photo/Louise Delmotte).

Αυτή τη φορά οι εορτασμοί της ημέρας της Βαστίλης -στις 14 Ιουλίου- ήταν διαφορετικοί. Με την Ολυμπιακή φλόγα σε πρώτο πλάνο και τη γεύση μιας χαοτικής πολιτικής κατάστασης μετά και από το β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Και ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στο κεντρώο πολιτικό χώρο, από την πλευρά του το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που ήρθε πρώτο σε αριθμό βουλευτών κατά το β΄γύρο των εκλογών αλλά χωρίς ωστόσο να πετύχει την αυτοδυναμία ψάχνει τον δικό του ή την δική του υποψήφιο για το Μέγαρο Ματινιόν, το μέγαρο του πρωθυπουργού της Γαλλίας.

Στόχος είναι και η πρόταση ενός κοινού υποψηφίου για την πρωθυπουργία χωρίς ωστόσο αυτό να εξασφαλίζει και την υπερψήφισή του από την πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης.

Οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων είναι μεγάλες και ο χρόνος κυλάει ενώ το «προεδρικό» στρατόπεδο συνεχίζει και εκείνο τις διεργασίας με στόχο το όνομα εκείνου ή εκείνης που θα έχει τη στήριξη του μεγαλύτερου μέρους της Εθνοσυνέλευσης.

Η 18η Ιουλίου, η πρώτη ημέρα της νέας θητείας της Εθνοσυνέλευσης και η ημερομηνία λήξης της θητείας της απερχόμενης κυβέρνησης-, πλησιάζει. Και το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεν έχει ακόμη καταφέρει να συμφωνήσει στο όνομα ενός πιθανού επικεφαλής της κυβέρνησης που θα προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στιγμιαία δημιουργήθηκε κάποια ελπίδα, την Παρασκευή 12 Ιουλίου, για συναίνεση γύρω από την Ιγκέτ Μπελό αλλά η αριστερά και οι οικολόγοι ξεκινούν από το μηδέν αυτή την εβδομάδα.

Ήταν μια πρόταση της αριστερής Ανυπότακτης Γαλλίας που πρότεινε την Ιγκέτ Μπελό ως συμβιβαστική υποψήφια. Το πρώην μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος από τη γαλλική υπερπόντια περιοχή της Ρεϋνιόν είναι μια αξιοσέβαστη πολιτικός, η υποψηφιότητα της οποίας υποστηρίζεται από τα περισσότερα κόμματα του συνασπισμού του Νέου Λαϊκού Μετώπου, αλλά οι Σοσιαλιστές δίστασαν να την υποστηρίξουν και τελικά το Σάββατο, αρνήθηκαν να εγκρίνουν αυτή την πρόταση, η οποία θεωρήθηκε ανεπαρκώς συναινετική για να εγγυηθεί έναν συνασπισμό.

Ο Μανουέλ Μπομπάρ, της Ανυπότακτης Γαλλίας, κατηγόρησε μάλιστα το Σοσιαλιστικό Κόμμα τη Δευτέρα ότι δεν «δικαιολόγησε» την άρνησή του.

Την Κυριακή, η περιφερειακή σύμβουλος ανακοίνωσε ότι απορρίπτει την πρόταση, λόγω της έλλειψης συναίνεσης μεταξύ των δυνάμεων του Νέου . Έκτοτε, οι διμερείς συζητήσεις επαναλήφθηκαν τηλεφωνικά, χωρίς να σημειωθεί κάποια πρόοδος.

Αλλά όλα αυτά δείχνουν και το ευάλωτο της Νέας Λαϊκής Συμμαχίας. Αρκεί  να αποστατήσει ένα από τα κόμματα-μέλη μετώπου για να καταρρεύσει το επιχείρημα του «πρώτου εκλογικού μπλοκ».

Ο επικεφαλής του κράτους θα είχε τότε ελεύθερα τα χέρια του να δημιουργήσει έναν εναλλακτικό συνασπισμό στα δεξιά.

Και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να έχει επιστρέψει από την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και να προσπαθεί να λύσει το παζλ στρέφοντας το παιχνίδι στα μέτρα του, κάτι δύσκολο αλλά όχι και αδύνατο.

Εξάλλου κάτι τέτοιο φάνηκε και πρόσφατα στην επιστολή του προς του Γάλλους κάνοντας έκκληση στις δημοκρατικές δυνάμεις για «νέα κουλτούρα» και συνεργασία.

Εξάλλου ούτε για τον Μακρόν ο χρόνος είναι υπέρ του. Τόσο η διεθνής συγκυρία όσο και η Ευρωπαϊκή πραγματικότητα απαιτούν άμεση λύση ενώ το Παρίσι ετοιμάζεται για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, μια ακόμα πρόκληση.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαιρετά, στο κέντρο στο αυτοκίνητο διοίκησης, με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Τιερί Μπουρκάρντ κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης για την Ημέρα της Βαστίλης στη λεωφόρο Φωκ στο Παρίσι την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024. (Ludovic Marin, Pool μέσω AP)

Διαβάστε επίσης:

Απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ: Τι συμβαίνει με τις Μυστικές Υπηρεσίες;


Σπέρνουν πυραύλους και τρόμο στην Ευρώπη – Το ΝΑΤΟ αναπτύσσει όπλα για αποτροπή ρωσικής απειλής και η Μόσχα υποσχεται να απαντήσει


Τραμπ: «Δεν έπρεπε να είμαι εδώ, έστριψα τη σωστή στιγμή» – Η πρώτη συνέντευξη μετά την απόπειρα δολοφονίας του


Η Ευρωπαϊκή Ένωση μποϊκοτάρει τη σύνοδο κορυφής για τις εξωτερικές υποθέσεις της Ουγγαρίας