Δύσκολες μέρες για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν που βρίσκεται υπό κοινωνική πίεση καθώς όπως φαίνεται μεγάλο μέρος των Γάλλων δεν θέλουν να ακούσουν ούτε το όνομά του ούτε το κόμμα του αφού ταυτίστηκε με νεοφιλελεύθερες και αντιλαϊκές πολιτικές.
Τη μία τα κίτρινα γιλέκα την άλλη οι σοβαρές αντιδράσεις για το νόμο που αφορά τις μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό, έχουν δημιουργήσει τεράστιο χάσμα μεταξύ προέδρου και λαϊκής βούλησης.
Όπως φαίνεται μάλιστα το ίδιο το κόμμα του, La République En Marche! (LREM) – που εμφανίζεται ως κεντρώο και φιλελεύθερο – συστήνει στους υποψηφίους του για τις Δημοτικές εκλογές του 2020 να μην παρουσιάζονται ως μέλη του συγκεκριμένου κόμματος αλλά να δηλώνουν άλλη «ετικέτα» όπως «δημοκρατική συσπείρωση» για να μην απορρίπτεται από τους πολίτες.
Στο συγκεκριμένο φυλλάδιο μάλιστα, στη σελίδα 82 αναφέρει:
« une commune [où] La République en marche sous-performe, il pourrait être préférable de faire campagne sur une étiquette de rassemblement/société civile »
Με απλά λόγια, στις κοινότητες/δήμους όπου το κόμμα παρουσιάζει μικρά ποσοστά, είναι προτιμότερο να εμφανίζεται με άλλη ονομασία…
Το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν δηλαδή συνιστά στους υποψηφίους να κρύβουν την πολιτική τους καταγωγή για να μην φεύγουν οι ψηφοφόροι!
Στο βίντεο μάλιστα που ανέβασε στο Facebook η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά, εμφανίζεται ένας τέτοιος υποψήφιος που μόλις αναφέρει την σωστή προέλευσή του, ο κόσμος φεύγει και συγκεκριμένα μια κυρία κάνει μία χειρονομία απόρριψης.
https://www.facebook.com/1020452190/videos/10218957310176648/
Γαλλία, Δημοτικές εκλογές 2020: Το κυβερνών κόμμα του Εμμανουέλ Μακρόν LREM (Εμπρός) συμβουλεύει τους υποψηφιους του να μη δηλώνουν σε ορισμένες πόλεις από ποιο κόμμα είναι και να διεξάγουν προεκλογική εκστρατεία κάτω από άλλη “ετικέτα” όπως πχ «δημοκρατική συσπείρωση», για να μην τους απορρίπτουν οι πολίτες. Video =>
Gepostet von Maria Denaxa am Freitag, 27. Dezember 2019
Ανάμεσα στις αθλιότητες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης του ομοϊδεάτη πρωθυπουργού, Εντουάρ Φιλίπ είναι και το διάταγμα με το οποίο επιτρέπεται η πρόσληψη ενός και μόνο εργαζόμενου με σύμβαση ορισμένου χρόνου εργασίας για πολλαπλή αντικατάσταση. Το διάταγμα αφορά 11 επιχειρηματικούς τομείς και το μέτρο θα εφαρμοστεί σε πειραματικό στάδιο αρχικά.
Όπως αναφέρει η ίδια δημοσιογράφος, όταν υιοθετηθεί σε λίγο καιρό, ένας και μόνος εργαζόμενος θα προσλαμβάνεται σαν πολυεργαλείο σε μια επιχείρηση για να αντικαθιστά περισσότερους από έναν εργαζόμενο.
«Με λίγα λόγια, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης, ο εργαζόμενος μέσα στις ώρες εργασίας του, θα εκτελεί π.χ. χρέη γραμματέα, καθαρίστριας, τεχνικού, τηλεφωνήτριας… φαντασία να υπάρχει!», σημειώνει η Μαρία Δεναξά.
Διαβάστε επίσης: Τι συμβαίνει στην Γαλλία και δεν θα το μάθετε ποτέ από τα κανάλια
Το γκράφιτι του Μακρόν με τη στολή των ΜΑΤ
Γκράφιτι στους δρόμους του Παρισιού δείχνει τον πρόεδρο Mακρόν με στολή των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και με όπλο κατά των διαδηλωτών αλλά και μουστάκι που παραπέμπει στον Χίτλερ.
Γιορτές με απεργίες
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν σταμάτησαν για χάρη των Χριστουγέννων και ήδη εισέρχονται στην τέταρτη εβδομάδα τους.
Την Τετάρτη 25η Δεκεμβρίου, ήταν η 21η ημέρα απεργίας στα μέσα μεταφοράς, με τα τρένα και το μετρό στο Παρίσι να λειτουργούν στο ρελαντί ή και καθόλου.
Χθες, 26 του μηνός τα προβλήματα στην κυκλοφορία παρέμειναν έντονα με ένα τρένο υψηλής ταχύτητας (TGV) στα δύο να εκτελεί δρομολόγια και πέντε γραμμές του μετρό εκ των 16 συνολικά να λειτουργούν στη γαλλική πρωτεύουσα.
Οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό
Οι μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει να εφαρμόσει ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν στοχεύουν να συγχωνεύσουν σε ένα «καθολικό» σύστημα τα 42 υφιστάμενα συνταξιοδοτικά καθεστώτα και κυρίως να καταργήσουν τα «ειδικά καθεστώτα», όπως εκείνα του RATP (παρισινό μετρό) και του SNCF (σιδηρόδρομοι), που επιτρέπουν στους εργαζόμενούς τους να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα.
Επόμενη σημαντική ημέρα για τους απεργούς: το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου, με τη διοργάνωση μιας ημέρας αποκεντρωμένων κινητοποιήσεων σε ολόκληρη τη Γαλλία.