Γαλλία: Δεν εξετάζεται αποχώρηση από τον Νίγηρα, διαβεβαιώνει ο Μακρόν

Στην ετήσια συνάντηση των Γάλλων πρεσβευτών στο Παρίσι, που έλαβε χώρα τη Δευτέρα (28/8), ο γάλλος πρόεδρος παραδοσιακά παρέχει ένα αδρογράφημα των επιδιώξεών του σχετικά με την εξωτερική πολιτική. Σε αυτή, ο γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι όχι μόνο τα γαλλικά στρατεύματα που έχουν απομείνει στη περιοχή δεν πρόκειται να φύγουν αλλά αν χρειαστεί, θα παρέμβει στον Νίγηρα μαζί με άλλες χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Παράλληλα, δεν είναι ασυνήθιστο για τον Μακρόν να κάνει επικριτικά σχόλια σχετικά με τη θέση των συμμάχων ή την ανεπαρκή υποστήριξή τους στις διπλωματικές πρωτοβουλίες της Γαλλίας. Ο γάλλος πρόεδρος ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από τις διαφορές με τη Γερμανία για την πυρηνική ενέργεια και κυρίως την κατάσταση στον Νίγηρα μετά το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου.


Δεν αποχωρεί

Σε αντίθεση με τους συμμάχους της, η Γαλλία θέλει να παραμείνει ανυποχώρητη στον Νίγηρα. Στην ομιλία του προς τους διπλωμάτες που συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι, ο πρόεδρος Μακρόν θέλησε να αποκλείσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε de facto αναγνώριση του στρατού, ο οποίος ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ στα τέλη Ιουλίου: «Η πολιτική μας είναι απλή, δεν αναγνωρίζουμε πραξικοπηματίες, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε έναν πρόεδρο που δεν έχει παραιτηθεί από τα καθήκοντά του. Υποστηρίζουμε επίσης μια διπλωματική λύση ECOWAS (Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Δυτικής Αφρικής) ή/και μια στρατιωτική λύση (παρέμβασης) εάν αποφασιστεί», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος τη Δευτέρα. Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση Barkhane, η γαλλική αποστολή στις χώρες του Σαχέλ για την αντιμετώπιση της τζιχαντιστικής απειλής, αποσύρθηκε αφήνοντας ελάχιστους γάλλους στρατιώτες στο έδαφος των χωρών πέριξ της λίμνης Τσαντ, στην Κεντρική Αφρική.

Ο Μακρόν φοβάται ξεκάθαρα ένα φαινόμενο ντόμινο στις πρώην γαλλικές αποικίες της Δυτικής Αφρικής, όπου το αντιγαλλικό αίσθημα συνεχίζει να αυξάνεται. Ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις των κρατών της Δυτικής Αφρικής να παραμείνουν το ίδιο ανυποχώρητες με το Παρίσι για τα συμφέροντα της δικής τους εξουσίας: «Απευθύνω την έκκλησή μου στο αίσθημα ευθύνης όλων των κρατών στην περιοχή. Γιατί ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Αν η Ecowas απορρίψει τον πρόεδρο Μπαζούμ, όλοι οι πρόεδροι της περιοχής μπορούν να φανταστούν τι τύχη τους περιμένει».

Διαφωνία εντός των χωρών Ecowas

Ωστόσο, υπάρχει διαφωνία εντός της κοινότητας των κρατών της Δυτικής Αφρικής. Μόνο έξι χώρες (Μπενίν, Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάνα, Γουινέα-Μπισάου, Νιγηρία και Σενεγάλη) είναι μέχρι στιγμής πρόθυμες να ενώσουν τις δυνάμεις τους με στρατεύματα σε μια στρατιωτική δράση κατά των πραξικοπηματιών στο Νίγηρα για να απελευθερώσουν τον Μπαζούμ, ο οποίος παραμένει υπό κράτηση στο προεδρικό μέγαρο. Ο σκεπτικισμός των άλλων κρατών αλλά και των περισσότερων δυτικών συμμάχων, ειδικά στην Ευρώπη, αποδυναμώνει την αξιοπιστία της απειλής επέμβασης της Ecowas και ταυτόχρονα απομονώνει τη γαλλική θέση.

Το Παρίσι δεν θέλει να ανταποκριθεί σε κανένα αίτημα του στρατού με επικεφαλής τον στρατηγό Αμπντουραχμάν Τσιανί. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οι πραξικοπηματίες εξέδωσαν τελεσίγραφο απαιτώντας από τον γάλλο πρεσβευτή Σιλβέν Ιτέ να αποχωρήσει εντός δύο ημερών. Ο Ιτέ βρίσκεται ακόμα στην πρεσβεία στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι. Μπροστά από το κτίριο της πρεσβείας γίνονται τακτικές διαδηλώσεις κατά της Γαλλίας με συνθήματα όπως «à bas la France» (κάτω η Γαλλία) – συγκεκριμένα, απαιτείται η αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων. Επί του παρόντος, περίπου 1.500 Γάλλοι στρατιωτικοί παραμένουν σε μια βάση κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Νίγηρα. Ο Μακρόν αποκλείει την απόσυρση αυτού του στρατιωτικού προσωπικού από τον Νίγηρα.