Γαλλία: Από μία κλωστή κρέμεται η κυβέρνηση Μπαρνιέ – Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Γαλλία: Από μία κλωστή κρέμεται η κυβέρνηση Μπαρνιέ – Τα σενάρια για την επόμενη μέρα
( Ludovic Marin, Pool via AP)

Ιδιαίτερα κρίσιμες είναι οι επόμενες μέρες για τη Γαλλία, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ να μην αποδεχτεί την αύξηση των δαπανών της κοινωνικής ασφάλισης που ζητούσε η αντιπολίτευση και ελλείψει κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, να προσφύγει στο άρθρο 49,3 του γαλλικού Συντάγματος που του δίνει τη δυνατότητα να νομοθετεί ερήμην της Εθνοσυνέλευσης.

Κατόπιν αυτού, ήταν αναμενόμενο, τόσο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς (NFP) – ο συνασπισμός που περιλαμβάνει τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους, την «Ανυπότακτη Γαλλία» και το Κομμουνιστικό Κόμμα – όσο και το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν Εθνικός Συναγερμός (RN) να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης.

Αν η πρόταση υπερψηφιστεί, θα οδηγήσει στην πτώση της και στην μη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2025. Όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ψάχνει ήδη τον αντικαταστάτη του Μισέλ Μπαρνιέ.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Ο πρόεδρος Μακρόν ψάχνει ήδη τον αντικαταστάτη του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ

Το βατερλώ της κυβέρνησης Μπαρνιέ καταδεικνύει τη γενικευμένη πολιτική αστάθεια στην οποία έχει βυθιστεί η Κεντρική Ευρώπη, μετά και την κατάρρευση της κυβέρνησης Σόλτς στη Γερμανία.

«Σημείο καμπής»

«Η Γαλλία βρίσκεται σε σημείο καμπής και οι πολιτικοί έχουν την ευθύνη να μην βυθίσουν τη χώρα στην αβεβαιότητα», δήλωσε την Τρίτη 3/12 ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Αντουάν Αρμάν. Το «σημείο καμπής» στο οποίο αναφέρεται ο Αρμάν, είναι στην ουσία η προοπτική να μείνει η Γαλλία στην ευρωζώνη δίχως κυβέρνηση και δίχως προϋπολογισμό ταυτοχρόνως.

Οι εξελίξεις βύθισαν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βαθύτερα στην πολιτική κρίση, με πολλές αμφιβολίες για το αν μπορεί να εγκριθεί ο προϋπολογισμός για το 2025. Το ευρώ υποχώρησε περισσότερο από 1% έναντι του δολαρίου, ενώ είχε υποχωρήσει περίπου 0,7% πριν ανακοινωθούν οι προτάσεις δυσπιστίας.

Ο προϋπολογισμός ήταν η πρώτη μεγάλη δοκιμασία της κυβέρνησης, με τη Γαλλία να έχει ήδη έναν από τους υψηλότερους δείκτες χρέους προς την οικονομική παραγωγή στην ευρωζώνη, καθώς και ένα ελικοειδές έλλειμμα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις Βρυξέλλες.

Ως απάντηση, ο Μπαρνιέ παρουσίασε το σχέδιο προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο με περικοπές δαπανών ύψους 60 δισ. ευρώ, καθώς και αυξήσεις φόρων στις επιχειρήσεις και τους πλούσιους – αμφότερα εξαιρετικά αντιδημοφιλή στη Γαλλία.

Τι ακολουθεί

Όσον αφορά τη διακυβέρνηση της Γαλλίας, εάν το RN ενώσει τελικά τις δυνάμεις του με το NFP για να ρίξει τον Μπαρνιέ, ο πρόεδρος Μακρόν έχει μια σειρά από επιλογές. Ωστόσο, περιορίζεται συνταγματικά από το γεγονός ότι, επειδή διέλυσε το κοινοβούλιο τον Ιούνιο, δεν μπορεί να το ξανακάνει μέχρι τον Ιούνιο του 2025.

Θα μπορούσε να επαναφέρει τον Μπαρνιέ ως πρωθυπουργό, όμως κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο. Θα μπορούσε επίσης, να ζητήσει από τα αντιμαχόμενα πολιτικά κόμματα της Γαλλίας να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν έναν νέο συνασπισμό, αυτή τη φορά με μεγαλύτερη υποστήριξη. Ένα άλλο ενδεχόμενο, είναι ο Μακρόν να να διορίσει μια τεχνοκρατική κυβέρνηση που θα επιβλέπει τη διοίκηση της Γαλλίας για άλλους έξι μήνες. Τέλος, υπάρχει και η επιλογή να παραιτηθεί ο ίδιος, προκαλώντας νέες προεδρικές εκλογές, αλλά προς το παρόν και αυτό θεωρείται απίθανο.

Παρόλο που η Λεπέν δηλώνει ότι το κόμμα της θα υποστηρίξει την ψήφο δυσπιστίας, το RN θα μπορούσε ακόμη να αλλάξει ρότα. Η τελευταία ευκαιρία φέτος για να ανατρέψει την κυβέρνηση θα είναι στην τελευταία ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό στις 20 Δεκεμβρίου. Άλλωστε, ορισμένοι αναλυτές αναρωτιούνται ποιο θα ήταν το πολιτικό όφελος για τη Λεπέν από το να ρίξει την κυβέρνηση τώρα.

Το άρθρο που «ρίχνει» τον Μπαρνιέ

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ κατέφυγε στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος για να περάσει το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης.

Η παράγραφος 3 του άρθρου 49  επιτρέπει στον Πρωθυπουργό να αγνοήσει την Εθνοσυνέλευση στη ψήφιση νομοσχεδίων, «μετά από συζήτηση στο  Υπουργικό Συμβούλιο».

Όταν όμως ο πρωθυπουργός κινήσει αυτή τη διαδικασία, οι βουλευτές έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν πρόταση μομφής εντός 24 ωρών. Εάν αυτή η πρόταση υποστηριχθεί από την πλειοψηφία των βουλευτών, ο νόμος απορρίπτεται και η κυβέρνηση ανατρέπεται.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία – Στάρμερ: Ενίσχυση της Ουκρανίας… για μια ισχυρότερη θέση στην ειρηνευτική διαπραγμάτευση


Κρεμλίνο: «Λάδι στη φωτιά» η νέα αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία


Washington Post: «Οι ΗΠΑ στέλνουν περισσότερα όπλα στο Κίεβο υπό τον φόβο του Τραμπ»

Κορονοϊός: Έκθεση «βόμβα» από επιτροπή του Κογκρέσου – Οφείλεται σε διαρροή από κινεζικό εργαστήριο


Γερμανία: Mαζικές απεργίες στα εργοστάσια της Volkswagen (Photos)


Ισπανία: «Είναι θέμα δικαιοσύνης» – 96χρονος θύμα του καθεστώτος Φράνκο ζητά αποζημίωση 1 εκατ. ευρώ από το κράτος

Γαλλία: Ο πρόεδρος Μακρόν ψάχνει ήδη τον αντικαταστάτη του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ

Documento Newsletter