Γαλλία: Ανακαλύφθηκαν και μπήκαν σε καραντίνα τέσσερα -κυριολεκτικά- δηλητηριώδη βιβλία του 19ου αιώνα

Γαλλία: Ανακαλύφθηκαν και μπήκαν σε καραντίνα τέσσερα -κυριολεκτικά- δηλητηριώδη βιβλία του 19ου αιώνα
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (Gonzalo Fuentes/ Pool photo via AP)

Ένα ασυνήθιστο περιστατικό σημειώθηκε στην εθνική βιβλιοθήκη της Γαλλίας, όπου το προσωπικό αφαίρεσε από τα ράφια της τέσσερα βιβλία του 19ου αιώνα, τα σμαραγδένια πράσινα εξώφυλλα των οποίων πιστεύεται ότι είναι… εμπλουτισμένα με αρσενικό.

Η βιβλιοθήκη δήλωσε την Πέμπτη 25 Απριλίου ότι η χρήση των βιβλίων, τα οποία τυπώθηκαν στη Βρετανία, πιθανόν να προκαλέσει μικρή βλάβη, αλλά τα απομάκρυνε από το κοινό για περαιτέρω ανάλυση.

«Έχουμε θέσει τα έργα αυτά σε καραντίνα και ένα εξωτερικό εργαστήριο θα τα αναλύσει για να εκτιμήσει πόση ποσότητα αρσενικού υπάρχει σε κάθε τόμο», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με τον Guardian.

Το ίδρυμα του Παρισιού εντόπισε τα επίμαχα αντίτυπα αφού Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι εκδότες κατά τη βικτοριανή εποχή χρησιμοποιούσαν τη χημική ουσία για να χρωματίζουν τις βιβλιοδεσίες.

Οι πράσινες χρωστικές ουσίες που περιείχαν αρσενικό ονομάζονταν πράσινο του Παρισιού, σμαραγδένιο πράσινο ή πράσινο του Scheele, από το όνομα ενός χημικού γερμανικής καταγωγής.

Ελέγχοντας εκατοντάδες εξώφυλλα βιβλίων για βαρέα μέταλλα από το 2019, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ συνέταξαν έναν κατάλογο των δυνητικά επικίνδυνων τόμων στο πλαίσιο μιας διεπιστημονικής ερευνητικής πρωτοβουλίας που ονομάζεται «Poison Book Project».

Σύμφωνα με το «Poison Book Project», οι πράσινες βιβλιοδεσίες με αρσενικό αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των βιβλιοθηκονόμων, των βιβλιοπωλών, των συλλεκτών και των ερευνητών και πρέπει να χειρίζονται και να αποθηκεύονται με προσοχή.

Ποια βιβλία τέθηκαν σε καραντίνα

Η εθνική βιβλιοθήκη της Γαλλίας διαπίστωσε ότι η συλλογή της με περισσότερους από 16 εκατ. τίτλους περιελάμβανε τέσσερα αντίτυπα βιβλίων του καταλόγου. Μεταξύ αυτών βρίσκονται δύο τόμοι του βιβλίου The Ballads of Ireland του Edward Hayes, που εκδόθηκε το 1855, μια δίγλωσση ανθολογία ρουμανικής ποίησης του Henry Stanley από το 1856 και το βιβλίο της Βασιλικής Κηπευτικής Εταιρείας του 1862-63.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας δήλωσε ότι θα εξετάσει και άλλα βιβλία με πράσινο εξώφυλλο πέραν του καταλόγου του Poison Book Project.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι η μακροχρόνια έκθεση σε ανόργανο αρσενικό, κυρίως μέσω του πόσιμου νερού και των τροφίμων, μπορεί να οδηγήσει σε δερματικές αλλοιώσεις και καρκίνο του δέρματος, ωστόσο δεν κάνει καμία αναφορά στην επαφή με αντικείμενα που το περιέχουν.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Οι πύραυλοι ATACMS που έστειλαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία δεν θα αλλάξουν την έκβαση του πολέμου

Πορτογαλία: Η χώρα γιορτάζει την 50η επέτειο από την Επανάσταση των Γαριφάλων

Οικονομική ανισότητα: Πρωτοβουλία της Βραζιλίας για «παγκόσμιο φόρο στους πλούσιους» – Ποιες χώρες συμφωνούν

Documento Newsletter