«Γαλάζιο» ρήγμα στην Επιτροπή Θεσμών: Τίναξε στον αέρα τον σχεδιασμό της ΝΔ ο Τζαβάρας – «Έσπασε» στα δύο η συνεδρίαση

«Γαλάζιο» ρήγμα στην Επιτροπή Θεσμών: Τίναξε στον αέρα τον σχεδιασμό της ΝΔ ο Τζαβάρας – «Έσπασε» στα δύο η συνεδρίαση

Την ανατροπή του «γαλάζιου» σχεδιασμού επιφύλασσε ο Κώστας Τζαβάρας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο βουλευτής Ηλείας με τη ΝΔ «τούμπαρε» τον συσχετισμό, καθώς εισηγήθηκε να μην γίνει ταυτόχρονα η ακρόαση και των εννέα προσώπων που έχουν κληθεί για το σκάνδαλο των υποκλοπών, οδηγώντας την πλειοψηφία σε αναγκαστική αλλαγή πλάνων. Έτσι, η ακρόαση των προσώπων που έχουν κληθεί θα πραγματοποιηθεί σε δύο γκρουπ.

Κατά τις πληροφορίες, η συνεδρίαση άρχισε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν επίμονα να μην πραγματοποιηθεί ταυτόχρονη ακρόαση των εννέα προσώπων που κλήθηκαν. Πρόκειται για τους πρώην διοικητές της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, Γιάννη Ρουμπάτη και Θεόδωρο Δραβίλλα, του πρώην γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού και ανιψιού του, Γρηγόρη Δημητριάδη, του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, των εισαγγελέων, Βασιλική Βλάχου και Κωνσταντίνου Τζαβέλλα, όπως επίσης του νυν διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, και του υπουργού που τον συνοδεύει, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Υπενθυμίζεται ότι με αίτημά διαβιβάστηκε την Τρίτη στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η ΝΔ αιτήθηκε την κλήση των πρώην διοικητών της ΕΥΠ επί των κυβερνήσεων Σαμαρά και Τσίπρα, Θ. Δραβίλλα και Γ. Ρουμπάτη αντίστοιχα, αλλά και του αρμόδιου εισαγγελέα για την Αντιτρομοκρατική επί της προηγούμενης κυβερνήσεων, Κ. Τζαβέλλα, προκειμένου να προκαλέσει σύγχυση και να μην επικεντρωθούν οι εργασίες της Επιτροπής στο σκάνδαλο των «νόμιμων επισυνδέσεων» του επιτελικού παρακράτους.

Ανατροπή

Ενώ λοιπόν η συμπολίτευση επιθυμούσε τη διεξαγωγή παράλληλης ακρόασης των προαναφερθέντων, ο Κ. Τζαβάρας πήρε τον λόγο και έφερε τα πάνω – κάτω μία μέρα μετά την ηχηρή παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή από τα Ανώγεια. Αρχικά, ο πρώην υπουργός στην φέρεται να ζήτησε κατά μόνας ακρόαση των πρώην διοικητών της ΕΥΠ και του πρωθυπουργικού ανιψιού. Ωστόσο, στη συνέχεια φέρεται να κατέληξε στην άποψη να «σπάσει» στα δύο η συνεδρίαση, συμπαρασύροντας τη ΝΔ, αφού ο συσχετισμός στην εν λόγω Επιτροπή είναι εύθραυστος. Ειδικότερα, η ΝΔ έχει δέκα μέλη, ενώ οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης αθροίζονται σε εννέα. Ως εκ τούτου, αν η ΝΔ δεν στήριζε την εισήγηση του κ. Τζαβάρα, θα δεχόταν ακόμα μεγαλύτερο πολιτικό πλήγμα από αυτό που υπέστη από τη διαφοροποίηση του πρώην υπουργού.

Τα δύο γκρουπ

Αποτέλεσμα αυτού ήταν να οριστούν δύο γκρουπ ακροάσεων. Στο πρώτο θα μετέχουν οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ, Π. Κοντολέων, Γ. Ρουμπάτης και Θ. Δραβίλλας, ενώ μαζί τους συμπεριλήφθηκε και ο Γρ. Δημητριάδης. Το δεύτερο γκρουπ αποτελείται από τον νυν διοικητή της ΕΥΠ, Θ. Δεμίρη, τον υπουργό Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτη, τον Χρ. Ράμμο, την αρμόδια εισαγγελέα για την ΕΥΠ, Β. Βλάχου, αλλά και τον Κ. Τζαβέλλα.

Επίκληση απορρήτου

Αποδεικνύοντας πως η ΝΔ βρίσκεται σε πολιτικό πανικό, ο Κώστας Καραγκούνης ισχυρίσθηκε ότι μπορεί να προβληθεί λόγος απορρήτου για να μην δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα της αντιπολίτευσης. Επόμενο ήταν ο ισχυρισμός αυτός να προκαλέσει την έντονη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για παράβαση του Κανονισμού της Βουλής και πολιτική κοροϊδία από την πλευρά της πλειοψηφίας.

Επιβεβαίωση από ΝΔ

Με μία διαρροή που περισσότερο επιβεβαιώνει παρά διαψεύδει τις πληροφορίες που πρώτο δημοσίευσε το documentonews.gr για τη διαφοροποίηση του κ. Τζαβάρα προσπάθησαν «κύκλοι της ΝΔ» να απαντήσουν στην αρνητική δημοσιότητα που παρήγαγε η πρωτοβουλία του πρώην υπουργού.

Συγκεκριμένα, η διαρροή είναι η εξής: «Κύκλοι της ΝΔ ανέφεραν ότι η απόφαση να υπάρξουν δυο χωριστές διαδικασίες για την ακρόαση των μαρτύρων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προήλθε μετά από εισήγηση της πλειοψηφίας».

Όπως όλοι γνωρίζουν, ο Κ. Τζαβάρας είναι κοινοβουλευτικό στέλεχος της πλειοψηφίας! Εκτός κι αν οι «κύκλοι της ΝΔ» εννοούν πως ο πρώην υπουργός ακολουθεί τη «γραμμή» που χάραξε το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο επιθυμούσε την αντικατάστασή του από την Επιτροπή.

Documento Newsletter