«Γαλάζια» υποκρισία στη Μόρια: Το εν κρυπτώ σχέδιο εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο

«Γαλάζια» υποκρισία στη Μόρια: Το εν κρυπτώ σχέδιο εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε προαποφασίσει να δημιουργήσει νέους χώρους για πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο, περιλαμβανομένων και εκτάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μόριας, κοντά στον καμμένο καταυλισμό. 

Τώρα, μετά τις δραματικές εξελίξεις από την καταστροφική πυρκαγιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Λέσβου και στο χώρο όπου διέμεναν περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι, χρησιμοποιεί σαν μοχλό την τραγωδία των άστεγων κατατρεγμένων για να παρακάμψει αντιδράσεις, προβάλλοντας την παραμονή στο νησί σαν λύση ανάγκης, αν και αυτό είχε προκριθεί πολιτικά και μεθοδευόταν σταδιακά.

Τουλάχιστον από τον περασμένο Απρίλιο, πιο έντονα και οργανωμένα, ξετυλίγεται από την κυβέρνηση η επιχείρηση εξεύρεσης γεωτεμαχίων για δημιουργία νέας δομής, στη Λέσβο. Και κάθε φορά που μια πληροφορία ή στοιχείο αποκαλυπτόταν για τα σχέδια χωροθέτησης, έπεφτε σαν το χαλάζι η επίπληξη-διάψευση από κυβερνητικούς παράγοντες προς τα ΜΜΕ. Η κυβερνητική υποκρισία και ένα ιδιότυπο real estate για νέες «Μόριες» έχει φρέσκια προϊστορία. Κι ύστερα ήρθαν οι πυρκαγιές. Η κόλαση κάηκε και οι κατατρεγμένοι περπατούν πάνω στα αποκαΐδια της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΝΔ, με τις ευλογίες της ΕΕ.

Η ΝΔ, από την αρχή της διακυβέρνησής της επένδυσε στη λογική των δομών με…αλυσσίδες για μετανάστες /πρόσφυγες , ανάδεψε το ρατσιστικό «κατακάθι», καταρράκωσε με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης δυστυχισμένους που έφτασαν από άλλες χώρες στην Ελλάδα, και την ασφυξία που δικαίως νιώθουν κάτοικοι των νησιών και ιδίως της Λέσβου. Διαμορφώθηκε έτσι ένα τέλμα μέσα στο οποίο βουλιάζουν ζωές, υπό την πίεση και της επιθετικής πολιτικής του τουρκικού καθεστώτος, των παζαριών μεγάλων ευρωπαϊκών και Νατοϊκών δυνάμεων, της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που εγκλωβίζει μετανάστες και πρόσφυγες στα νησιά μας.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα της κυβέρνησης για εγκατάσταση δομής στη θέση Καράβα Λέσβου, τον περασμένο Φεβρουάριο είχε γίνει πρόδηλος και ο αδέξιος και αδιέξοδος σχεδιασμός με γνώμονα την καταστολή. Η υγειονομική κρίση είχε οξύνει τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης για διερεύνηση χώρου για αποσυμφόρηση του καταυλισμού στη Λέσβο. Προ τετραμήνου, στις 22 Μαΐου 2020 (ΦΕΚ Β΄, Αρ. Φύλλου 1986-23.5.2020) με απόφαση που υπέγραφαν οι υπουργοί Νότης Μηταράκης και Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου δόθηκε άδεια χωροθέτησης και κατασκευής για την εγκατάσταση δομής προσωρινής υποδοχής, σε γεωτεμάχιο , εμβαδού 35.002,50 τετραγωνικών μέτρων, στη θέση «ΚΑΣΤΕΛΙΑ», στον οικισμό Αργένου, Δημοτική Ενότητα Μήθυμνας, Δήμο Δυτικής Λέσβου, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Αυτή είχε χαρακτηρισθεί ως προσωρινή δομή καραντίνας.

Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανέθεσε σε πιστοποιημένο εκτιμητή ακινήτων, το έργο του προσδιορισμού του ύψους των μισθωμάτων , σχετικά με τη μίσθωση εκτάσεων στις περιοχές: θέσεις ζερβού Σάμου, Πυλίου Κω, Λέπιδα Λέρου , «εκτάσεις στα νησιά Λέσβου (περιοχή Μόρια)» και Χίου, προκειμένου να δημιουργηθούν δομές φιλοξενίας, αιτούντων άσυλο και Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Η απόφαση αυτή για την απευθείας ανάθεση σε πιστοποιημένο εκτιμητή , με τη δαπάνη στον ανάδοχο είχε εκδοθεί στις 12 Μαΐου 2020 (αρ.πρωτ.4279-12.5.2020).

Η προσπάθεια εξεύρεσης χώρου βρισκόταν μέχρι σήμερα σε πλήρη εξέλιξη, με εν κρυπτώ τακτική και με διαψεύσεις από την πλευρά Μηταράκη όποτε ο Τύπος (ιδιαίτερα ο τοπικός stonisi.gr , lesvospost.com ) ανέφερε στοιχεία και για επέκταση της Μόριας ή για μίσθωση εκτάσεων πέριξ αυτής.

Στην καρδιά του καλοκαιριού, η κυβέρνηση έδωσε άδεια χωροθέτησης και κατασκευής για την εγκατάσταση δομών προσωρινής υποδοχής της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 4375/2016, σε γεωτεμάχια που βρίσκονται στη θέση «Μάρμαρο» της αγροτικής περιφέρειας Μόριας του Δήμου Μυτιλήνης (9.500 τ.μ.) και στη θέση «Μάντζαρη» της αγροτικής περιφέρειας Μόριας Λέσβου (33.659,17 τ.μ.) τετραγωνικά μέτρα.

Και για να μην μείνει ασάφεια περί του είδους της δομής, ας σημειώσουμε ότι στην παρ.4 του άρθρου 8 του νόμου 4375/2016 αναφέρονται τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.), οι Κινητές Μονάδες Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Μ.Υ.Τ.), οι ανοικτές Δομές Προσωρινής Υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών, οι οποίοι έχουν αιτηθεί διεθνή προστασία, οι ανοικτές Δομές Προσωρινής Φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών εφόσον σε βάρος τους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι,οι κλειστές Δομές Προσωρινής Υποδοχής υπηκόων τρίτων χωρών ή ανιθαγενών, οι οποίοι έχουν αιτηθεί διεθνή προστασία και σε βάρος των οποίων εκδίδεται απόφαση κράτησης, οι Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές Νήσων («ΚΕΔΝ») προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας υπηκόων τρίτων χωρών ή ανιθαγενών. Σημειώνεται ότι σε διακριτούς χώρους εντός αυτών των δομών, δύναται να λειτουργούν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.), Κλειστές Δομές Προσωρινής Υποδοχής, Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α.), καθώς και διακριτοί χώροι με τις κατάλληλες προδιαγραφές για την παραμονή υπηκόων τρίτων χωρών ή ανιθαγενών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες .

Διαδικασίες φαστ τρακ. Η απόφαση χωροθέτησης είχε εκδοθεί στις 6 Αυγούστου 2020 (υπ.αριθμ 9938 (2) /6.8. 2020) με την υπογραφή τριών υπουργών (υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, υπ. Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και υφ. Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου). Τέσσερις ημέρες μετά με εντολή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, ο ΓΓ Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλος Γεωργιάδης υπέγραψε απόφαση (αριθμ.πρωτοκ.10287-10.8.2020) με την οποία εγκρίνει την ανάληψη υποχρέωσης συνολικού ποσού 93.223,80 ευρώ, για την μίσθωση γεωτεμαχίων στη θέση Μάρμαρο της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης του Δήμου Μυτιλήνης και στη θέση Μάντζαρη της αγροτικής περιφέρειας μόριας του Δήμου Μυτιλήνης , «για την εγκατάσταση Δομής του άρθρου 8 , παρ.4 του Ν.4375/2016 (…)».

Συνεχώς οι αρμόδιοι και ο υπουργός διέψευδαν τα περί επέκτασης της δομής στην Μόρια και πηγές του υπουργείου, ιδιαίτερα από τον Ιούλιο, αναφέρονταν με διαρροές σε δημιουργία «κέντρου υγείας έξω από τη Μόρια με χρηματοδότηση από την ολλανδική κυβέρνηση» (https://www.in.gr/2020/07/30/greece/yp-metanasteysis-kamia-nea-domi-sti-moria/). Ο υπουργός Νότης Μηταράκης μάλιστα μιλούσε την ίδια περίοδο για δομή Υγείας σε νοικιασμένη έκταση 25 στρεμμάτων απέναντι από το ΚΥΤ της Μόριας (https://www.stonisi.gr/post/10417/h-moria-mporei-na-ginei-poly-mikroterh-psaxnw-synomilhtes-synenteyksi). Αξίζει να σημειωθεί ότι τα γεωτεμάχια στα οποία δόθηκε άδεια για την εγκατάσταση δομών προσωρινής υποδοχής προσφύγων –μεταναστών σε περιοχή της Μόριας ήταν συνολικής έκτασης 43.159,17 τ.μ. (43,1 τμ)…

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2020 εκδόθηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος (ΑΠ.504-3.9.2020) για τη μίσθωση γεωτεμαχίων στη θέση «Πουριά-Μάρματο-Μυρσίνη-Αγ.Σύλλας-Μάντζαρι» του Δήμου Μυτιλήνης της Λέσβου για την επέκταση του ήδη υφιστάμενου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης και την εγκατάσταση Δομής της παρ.4 του άρθρου 8 του ν.4375/2016» , με την υπογραφή του υπουργού Νότη Μηταράκη. Και την ίδια ημέρα, υπογράφηκε η σύμβαση (αρ.80/3.9.2020) μεταξύ υπουργείου Μετανάστευσης (Γενικός Γραμματέας υποδοχής αιτούντων άσυλο) και ιδιώτη ο οποίος εκμισθώνει, «με ενιαία και αδιαίρετη μίσθωση και μίσθωμα, ενός γεωτεμαχίου, συνολικού εμβαδού 9.500 τ.μ. , χωρίς αγροτικές καλλιέργειες ή δέντρα, που βρίσκεται στη θέση «Μάρμαρο»» της αγροτικής περιφέρειας Μόριας, Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης, του Δήμου Μυτιλήνης,περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, περιφέρεια Βορείου Αιγαίου(…)».

Και τώρα μετά τη φωτιά στον καταυλισμό στη Μόρια, οι πρόσφυγες και μετανάστες σπρώχνονται σε νέο «προσωρινό» καταυλισμό, στην περιοχή του Καρά Τεπέ… Ο κυνισμός των αστικών κυβερνήσεων δεν έχει τέλος. Με τις πολιτικές επιλογές τους καλλιεργούν και τον ρατσισμό. Ας είναι συνεχής ο αγώνας για μια άλλη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, για να “ανθρωπέψει ο άνθρωπος”, που έλεγε κι ο Φαρσακίδης.

Documento Newsletter