Γαλάζια παιχνίδια με την εκλογή νέων μελών του ΑΣΕΠ – Η εισήγηση Τασούλα αφήνει εκτός τον ΣΥΡΙΖΑ

Έφτασε η ώρα επιλογής της ηγεσίας του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) και η γαλάζια κυβέρνηση τη μετατρέπει σε πολιτικό αλισβερίσι με πολλαπλά μηνύματα. Την ερχόμενη Τρίτη (25.5.2021), στη διάσκεψη Προέδρων της βουλής, θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος ΑΣΕΠ, ένας αντιπρόεδρος και έξι νέα μέλη. Στη γραμμή Βορίδη, η ΝΔ δεν αναζητά τη «χρυσή τομή». Αυτό αποτυπώνεται στην εισήγηση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, με τα προτεινόμενα πρόσωπα , που είναι στα χέρια των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Το Μαξίμου βάζει στη …γωνία τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, όπως όλα δείχνουν, «κλείνει το μάτι» στο Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ), το οποίο, πάντως, τον περασμένο Απρίλιο, μαζί με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, είχε κατακεραυνώσει ως δυσμενείς τις θεσμικές αλλαγές που επέφερε στον ΑΣΕΠ ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Η ΝΔ, με την εισήγησή της, επιλέγει να μην κάνει αποδεκτή καμιά πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική από συστάσεως ΑΣΕΠ, από το 1994, για την επιλογή προσώπων κοινής αποδοχής, σε κάποιο βαθμό. Όπως λένε στελέχη από το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ , η ΝΔ ακολουθεί «σκληρή» γραμμή, προσπερνώντας ότι για μια Ανεξάρτητη Αρχή είναι ζητούμενο η αναζήτηση συναινέσεων, καθώς έτσι ενισχύεται το κύρος και ο θεσμικός ρόλος της…

Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας προτείνει για τη θέση του Προέδρου του ΑΣΕΠ τον Θανάση Παπαϊωάννου (νυν αντιπρόεδρος της Αρχής), και για τη θέση του αντιπροέδρου τον Λευτέρη Μακρυλάκη (νυν σύμβουλος του ΑΣΕΠ). Ως σύμβουλοι ΑΣΕΠ προτείνονται οι Χάιδω Χαρμπίλα και Μαρία Γκότση, πρόεδροι Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων Αθηνών και οι δυο, η Ευαγγελία Λαχάνου πρώην διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού στη Γενική Τράπεζα (Geniki Bank)-Oμιλος Τράπεζα Πειραιώς, o δικηγόρος Παναγιώτης Καρκατσούλης, Γιάννης Σπηλιωτόπουλος, προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, Δημόσιου Τομέα στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει η πρόταση για τον Παναγιώτη Καρκατσούλη, νομικό με μεγάλη εμπειρία σε θέματα δημόσιιας διοίκησης, ο οποίος είναι γραμματέας του Τομέα Πολιτικής Προστασίας του Κινήματος Αλλαγής Παναγιώτης Καρκατσούλης. Στέλεχος του ΚΙΝΑΛ πλέον, είχε εκλεγεί βουλευτής με το Ποτάμι το 2015.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει για μια θέση αντιπροέδρου, είτε τον Απόστολο Παπατόλια, πρώην Στέλεχος «ΜΟΔ Α.Ε.» μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου του Διατραπεζικού Κέντρου Εκπαίδευσης και Τεκμηρίωσης της Ο.Τ.Ο.Ε. είτε την Ευαγγελία Βλάχου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Συντονισμού Ελέγχου της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων-και οι δυο τους είναι νυν σύμβουλοι του ΑΣΕΠ. Επίσης, είχε προτείνει για μια θέση συμβούλου τον Γιάννη Δελαγραμμάτικα, Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του ΑΣΕΠ.

Στελέχη της αντιπολίτευσης, κρίνουν αρνητικά την τακτική της ΝΔ να μην επιδιώκει συναινέσεις , στις Ανεξάρτητες αρχές, και ιδιαίτερα στον ΑΣΕΠ. Η ΝΔ δεν έκανε δεκτή καμμιά από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, από το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχουν επιμέρους αντιρρήσεις με τα άλλα πρόσωπα. Διαφωνούν, όπως επισημαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με την τακτική της ΝΔ, που την εντάσσουν στο πλαίσιο παρεμβάσεων της ΝΔ για έλεγχο των Ανεξάρτητων Αρχών…

Δεν έχει περάσει καιρός από τα πυρά που εκτοξεύθηκαν από την αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.λπ) προς την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη με αφορμή την τροποποίηση διατάξεων για το ΑΣΕΠ σχετικά με τη σύνθεσή του, τις προϋποθέσεις για διορισμό και ανέλιξη. Η αντιπολίτευση είδε πίσω από τις αλλαγές μεθοδεύσεις που, κατά τις εκτιμήσεις τους, συνδέεται και με την προσπάθεια ελέγχου από τη ΝΔ των προσλήψεων στο δημόσιο (αξιοποίηση της προσδοκίας ενόψει του πανελλαδικού γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ το 2022 ) αλλά και των κρίσεων για επιλογές στελεχών ευθύνης.

Έγιναν πλέον νόμος (ΦΕΚ A’ 62/17.04.2021-άρθρο 70) οι ψηφισμένες πρόσφατα στη βουλή προβλέψεις περί διορισμού μέλους Ανεξάρτητης Αρχής, που διανύει ή διένυσε τη θητεία του, σε θέση υψηλότερης βαθμίδας για πλήρη θητεία. Στελέχη της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι έρχεται η εφαρμογή τους από τη ΝΔ, και αποτυπώνεται στην εισήγηση του προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Επίσης, με την αναθεώρηση του Συντάγματος (άρθρο 101Α του Συντάγματος), και βάσει του κανονισμού της βουλής, η Διάσκεψη των Προέδρων μπορεί να επιλέγει και με πλειοψηφία των 3/5 (πριν ήταν 4/5) των μελών της, τα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών που προβλέπονται από το Σύνταγμα.

Ο προτεινόμενος για πρόεδρος του ΑΣΕΠ Δρ Θανάσης Παπαϊωάννου είναι νομικός, εργατολόγος – διδακτορικό Εργατικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας. Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στο Υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια ως ειδικός συνεργάτης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Έχει διατελέσει επί πολλά χρόνια Γενικός Γραμματέας της Βουλής από το 2009 (είχε τοποθετηθεί επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου με απόφαση του τότε προέδρου της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο) μέχρι το 2015 (παραιτήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, με πρόεδρο της Βουλής τη Ζωή Κωνσταντοπούλου). Επιθεωρητής-Ελεγκτής στο Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης είναι ο πολιτικός Μηχανικός (ΕΜΠ) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Λευτέρης Μακρυλάκης που έχει προταθεί από την εισήγηση Κ.Τασούλα για αντιπρόεδρος.

Στην εισήγηση Τασούλα περιλαμβάνεται και ο Δρ Γιάννης Σπηλιωτόπουλος, προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, Δημόσιου Τομέα στο Υπουργείο Εσωτερικών. Επί πολλά χρόνια σε διάφορες θέσεις της δημόσιας διοίκησης, έχει μεγάλη επιστημονική εμπειρία ενώ θεωρείται μετριοπαθής πολιτικά.

Σημειώνουμε ότι ο Απόστολος Παπατόλιας τον οποίο έχει προτείνει για αντιπρόεδρο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι νομικός, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου (Πανεπιστήμιο Paris X – Nanterre), με πολυετή ερευνητική και διδακτική εμπειρία σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια ενώ έχει διατελέσει Νομάρχης Μαγνησίας (2006-2010) και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (2011-2014).

Ετικέτες