Γαλάζια παιδιά του κομματικού σωλήνα οι διοικητές ΥΠΕ

Στελέχη της ΝΔ και με σχέσεις με το Μαξίμου όλοι οι διοικητές που διορίστηκαν χάρη στον νόμο-μαγειρείο της Κεραμέως.

Περίπατο φαίνεται ότι πήγε η αξιοκρατία και με τους νέους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών (ΥΠΕ), οι οποίοι επιλέχθηκαν μέσα από τη νέα διαδικασία του ΑΣΕΠ, που στηρίζεται στον νόμο Κεραμέως. Αν και η κυβέρνηση διατείνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ακολουθήθηκαν αξιοκρατικές διαδικασίες με τον… αδιάβλητο νόμο του ΑΣΕΠ για να διοριστούν τα νέα στελέχη στο ΕΣΥ, είναι οφθαλμοφανές ότι οι επτά νέοι διοικητές των ΥΠΕ προέρχονται μέσα από τον κομματικό σωλήνα, ενώ διατηρούν και στενές σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου. Γι’ αυτό εξάλλου παρέμειναν στη θέση τους πέντε από τους επτά και άλλαξαν, υποχρεωτικά βέβαια, μόνο δύο στελέχη.

Ο νόμος Κεραμέως χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για να αποδείξει η κυβέρνηση ότι ακολουθεί μια διαδικασία μέσα από την οποία επιλέγονται ικανά στελέχη του τομέα της υγείας, σε μια προσπάθεια προφανώς να αποτινάξει από πάνω της τη φήμη ότι στο παρελθόν είχε διορίσει ακόμη και διοικητές στο ΕΣΥ με πλαστά πτυχία ή ακόμη και υπερήλικες, όπως στην περίπτωση του νοσοκομείου Καρδίτσας.

Συμμετέχοντες σε ρόλο «γλάστρας»

Οι μόνες αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν ύστερα από μια χρονοβόρα διαδικασία μέσα από το ΑΣΕΠ είναι να διοριστεί νέος διοικητής στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια αλλά και στην 6η. Κι αυτό επειδή ο μέχρι πρότινος διοικητής της 1ης ΥΠΕ Παναγιώτης Στάθης, ο οποίος να υπενθυμιστεί ότι διορίστηκε γενικός γραμματέας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεν διέθετε τα πτυχία με συνάφεια που προέβλεπε ο νόμος Κεραμέως. Αντίστοιχα, ο μέχρι πρότινος διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης έμεινε εκτός διαγωνισμού, καθώς δεν κατόρθωσε να μπει στην τελική δεκαπεντάδα πριν ακόμη από τη σχετική μοριοδότηση του ΑΣΕΠ.

Βέβαια και στις περιπτώσεις αυτές επιλέχθηκαν και πάλι δύο στελέχη με στενές σχέσεις με την κυβέρνηση, η οποία αγνόησε άλλους ικανούς επιστήμονες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό παίζοντας όπως φαίνεται τον ρόλο της… γλάστρας.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ότι στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια, που κρίνεται ως η πιο σημαντική, καθώς περιλαμβάνει όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, διορίστηκε η μέχρι πρότινος διοικήτρια του νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» Ολγα Μπαλαούρα. Ολως τυχαίως η κ. Μπαλαούρα είχε επιλεγεί από την κυβέρνηση της ΝΔ να χειριστεί ένα από τα ελάχιστα ογκολογικά νοσοκομεία της χώρας, ενώ υπήρξε διοικήτρια και στο νοσοκομείο «Αγία Ολγα» της Νέας Ιωνίας την περίοδο της συγκυβέρνησης Σαμαρά. Επίσης η νέα διοικήτρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας διατηρεί στενές σχέσεις με τον υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη, ενώ είναι γνωστό πως είναι σύζυγος του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου.

Αλλη εξόφθαλμη περίπτωση είναι αυτή του διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστου Ροϊλού, ο οποίος παρέμεινε στη θέση του αν και δεν είχε να επιδείξει ιδιαίτερο έργο στις υγειονομικές δομές, ειδικά της νησιωτικής χώρας όπου κάθε καλοκαίρι επικρατεί μπάχαλο στην εξυπηρέτηση των ασθενών. Γι’ αυτό άλλωστε και πολλοί νησιώτες μετακινούνται στη γειτονική Τουρκία για να λάβουν υπηρεσίες υγείας. Αλλά αυτά φαίνεται ότι είναι ψιλά γράμματα για τον «γαλάζιο» διοικητή.

Ο Χρ. Ροϊλός είναι γνωστό κομματικό στέλεχος της ΝΔ, ενώ φαίνεται ότι εξασφάλισε την παραμονή του στο σύστημα υγείας λόγω και των φιλικών σχέσεων που διατηρεί με τον στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη και «ένοικο» του Μεγάρου Μαξίμου Θανάση Νέζη. Εχει άλλωστε κολλήσει πολλά «ένσημα» στα κομματικά όργανα στη ΔΑΠ και την ΟΝΝΕΔ και φαίνεται ότι κρίνεται πως το «γαλάζιο» σύστημα του… χρωστά. Γι’ αυτό και ανανεώθηκε η θητεία του παρότι οι σπουδές του είναι στη γεωλογία ενώ ο περιβόητος νόμος Κεραμέως προβλέπει συνάφεια στις σπουδές. Ενα μεταπτυχιακό που φέρεται να έχει παρακολουθήσει ο Χρ. Ροϊλός εξ αποστάσεως με θέμα την υγεία αναγνωρίστηκε την τελευταία στιγμή ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει στον διαγωνισμό.

Αλλη εντυπωσιακή και οφθαλμοφανή περίπτωση αποτελεί ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ Νεκτάριος Παπαβασιλείου. Βαρύ κομματικό στέλεχος της ΝΔ με στενές σχέσεις με την Ντόρα Μπακογιάννη με την οποία μάλιστα έχει συγγενέψει λόγω κουμπαριάς. Παρότι τα νοσοκομεία της Κρήτης, τα οποία διαχειρίζεται, είναι υπό κατάρρευση με τους εργαζόμενους να αποχωρούν ο ένας μετά τον άλλο και τα προβλήματα να γίνονται συχνά πυκνά πρώτο θέμα στα ΜΜΕ, εκείνος παραμένει στη θέση του.

Εξήντα ενστάσεις πήγαν… κουβά

Ωστόσο, το επιχείρημα του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη ήταν πως η διαδικασία του ΑΣΕΠ ήταν απολύτως αδιάβλητη και ουδείς αμφισβήτησε τις γραπτές εξετάσεις που διεξάχθηκαν. Ξέχασε προφανώς να πει ότι δεν προβλεπόταν η ένσταση για τις γραπτές εξετάσεις τόσο από τον νόμο Κεραμέως όσο και από τη διευκρινιστική εγκύκλιο.

Σχετικά με τις ενστάσεις για τη μοριοδότηση των υποψηφίων, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του επικεφαλής του ΑΣΕΠ υποβλήθηκαν συνολικά 60 αλλά καμία δεν δικαιώθηκε. Ανάμεσα στα βασικά επιχειρήματα των υποψηφίων που υπέβαλαν ενστάσεις ήταν ότι δεν μοριοδοτήθηκαν τα διδακτορικά. Η κυβέρνηση των αρίστων δηλαδή δεν βαθμολόγησε καν τις διδακτορικές σπουδές.

Ο Αδ. Γεωργιάδης όμως ουδέποτε απάντησε στο εύλογο ερώτημα: πώς είχαν διαρρεύσει και ήταν γνωστά σε όλους, πολύ πριν από τη διαγωνιστική διαδικασία, τα ονόματα των επτά νέων διοικητών των ΥΠΕ. Μάλιστα, η πληροφορία πως τα ονόματα των επτά εκλεκτών της κυβέρνησης είχαν διαρρεύσει πολύ πριν από τον διαγωνισμό, όπως λένε έγκυρες πηγές, είχε φτάσει και στο ΑΣΕΠ και είχε προκαλέσει δυσαρέσκεια στον πρόεδρο Αθανάσιο Παπαϊωάννου, ο οποίος σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τάσσεται κατά του νόμου Κεραμέως.