«Γαλάζια» ομολογία ότι το ΕΣΥ έμεινε ανοχύρωτο

«Γαλάζια» ομολογία ότι το ΕΣΥ έμεινε ανοχύρωτο

Με 25 ερωτήσεις και αναφορές προς τον Βασίλη Κικίλια κατά το τελευταίο τρίμηνο 19 βουλευτές της ΝΔ από 13 εκλογικές περιφέρειες αποκατέστησαν την αλήθεια για τη δήθεν ενίσχυση του ΕΣΥ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σοβαρές ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού, κρίσιμου εξοπλισμού και ευαίσθητων υπηρεσιών –κυρίως στην περιφέρεια– χτυπούσαν σχεδόν σε καθημερινή βάση την πόρτα του γραφείου του υπουργού Υγείας.

Εκείνος όμως προτιμούσε την οδό του εξωραϊσμού, δηλώνοντας ότι «το σύστημα υγείας στάθηκε όρθιο» παρά τους θανάτους εκτός ΜΕΘ και τις παράπλευρες απώλειες από την μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα αντιμετώπισης μιας νόσου. Τούτων δοθέντων οι «γαλάζιοι» βουλευτές δεν είχαν παρά να χρησιμοποιήσουν τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Αφενός για να διαχειριστούν τις τοπικές αντιδράσεις, αφετέρου για να δείξουν με το δάχτυλο τον υπαίτιο. Οι 25 ερωτήσεις και αναφορές που ξεκινούν από τον Μάρτιο και φτάνουν έως τον Ιούνιο, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Καμία τους δεν απαντήθηκε από τον Βασίλη Κικίλια. Για να είμαστε ακριβείς απαντήθηκε μία. Ωστόσο η απάντηση του υπουργού είναι ανάξια λόγου.

Αντί να παραθέσει στον βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Υψηλάντη τις πρωτοβουλίες επίλυσης της απουσίας αναισθησιολόγων στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, γεγονός που οδήγησε σε διακοπή τακτικών χειρουργείων, ο Β. Κικίλιας επέλεξε να επισυνάψει τα πρακτικά από την απάντηση του υφισταμένου του Βασίλη Κοντοζαμάνη σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτής του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν το μέτρημα: 

01

Ο βουλευτής Δωδεκανήσων Β. Υψηλάντης κατέθεσε στις 18 Ιουνίου αναφορά, διαβιβάζοντας στον υπουργό Υγείας την επιστολή της προέδρου του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου Μαρίας Κρητικού η οποία επισημαίνει την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του ογκολογικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό λόγω του αυξανόμενου αριθμού ασθενών.

02

Ο βουλευτής Α΄ Πειραιά Γιάννης Μελάς κατέθεσε την ίδια μέρα αναφορά προωθώντας στον Β. Κικίλια την επιστολή του δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητριάδη με την οποία ενημερώνει για τις σοβαρές ελλείψεις στις τοπικές δομές υγείας (Κέντρο Υγείας Γαλατά και Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Πόρου) ζητώντας την άμεση στελέχωσή τους ενόψει της θερινής περιόδου.

03

Στις 15 Ιουνίου ο Γ. Μελάς είχε καταθέσει ερώτηση στον υπουργό με θέμα «Ελλειψη παιδιάτρου από το Κέντρο Υγείας Αίγινας». Στην ερώτηση ο βουλευτής της πλειοψηφίας κάνει λόγο για «χρόνιο πρόβλημα», το οποίο «θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα για τη διασφάλιση και την προστασία της δημόσιας υγείας». Μάλιστα υπενθύμιζε με νόημα ότι είχε καταθέσει αντίστοιχη ερώτηση και τον Φεβρουάριο του 2020, η οποία έμεινε αναπάντητη.

04

Ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιώργος Κοτρωνιάς κατέθεσε στις 11 Ιουνίου αναφορά αποστέλλοντας στον Β. Κικίλια επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού και 2ου Νηπιαγωγείου Αταλάντης. Σύμφωνα με αυτήν, δεν υπάρχει παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας Αταλάντης, το οποίο εξυπηρετεί πάνω από 25.000 κατοίκους, και οι γονείς ζητούν την άμεση κάλυψη της θέσης.

05

Στις 10 Ιουνίου ο βουλευτής Νοτίου Τομέα Β΄ Αθηνών Βασίλης Σπανάκης κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό με θέμα «Άμεση στήριξη των Κέντρων Ειδικών Θεραπειών για παιδιά με ειδικές ανάγκες». O Β. Σπανάκης, ο οποίος είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο νοθείας κατά τις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης της ΑΔΕΔΥ το 2016 και είχε διαγραφεί από το κόμμα, αναφέρει στην ερώτηση πως «τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μείωση των ειδικών θεραπειών – παροχών, όπως λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, φυσιοθεραπείες, ειδική διαπαιδαγώγηση, ψυχοθεραπείες και συμβουλευτική γονέων» και χαρακτηρίζει τις θεραπείες αυτές «απαραίτητες για τα παιδιά που πάσχουν από νοητική υστέρηση, διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (αυτισμός), ψυχοκινητική υστέρηση, σύνδρομα κ.ά.». Σε αυτό το πλαίσιο ζητά τον επανασχεδιασμό των παρεχόμενων θεραπειών, τη μείωση της γραφειοκρατίας για τους γονείς και την ένταξη των κέντρων ειδικών θεραπειών στα προγράμματα ΕΣΠΑ.

06

Δύο ημέρες νωρίτερα ο Β. Σπανάκης είχε καταθέσει και την εξής ερώτηση στον Β. Κικίλια: «Ενίσχυση σε προσωπικό και 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Καλλιθέας». Σύμφωνα με τον «γαλάζιο» βουλευτή, το συγκεκριμένο κέντρο υγείας εξυπηρετεί χιλιάδες κατοίκους και γι’ αυτό ζητά την άμεση ενίσχυσή του με ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

07

Ο βουλευτής Πέλλας Λάκης Βασιλειάδης κατέθεσε στις 28 Μαΐου αναφορά στον υπουργό διαβιβάζοντάς του την επιστολή του προέδρου του τοπικού συμβουλίου Αρνισσας, ο οποίος αιτείται την παραχώρηση ενός ασθενοφόρου που ανήκει στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Αμυνταίου-Φιλώτα για τις αυξημένες ανάγκες του τοπικού κέντρου υγείας. Αντίστοιχη αναφορά είχε καταθέσει οκτώ μέρες νωρίτερα και ο έτερος βουλευτής Πέλλας με τη ΝΔ Γιώργος Καρασμάνης.

08

Στις 27 Μαΐου ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό με τίτλο «Δημιουργία κέντρου αποκατάστασης στο πρώην ΚΕΚΥΚΑμεΑ Αργολίδας για την κάλυψη των αναγκών της ευρύτερης περιοχής που επιτείνονται λόγω της πανδημίας». Ειδικότερα, ο Γ. Ανδριανός επισημαίνει στην ερώτηση ότι «οι ανάγκες αποκατάστασης λόγω ασθενείας ή ατυχήματος επιτείνονται στην Αργολίδα με τους ιαθέντες από τον Covid-19 που σε πολλές περιπτώσεις χρειάζονται αποκατάσταση μεγάλης χρονικής διάρκειας και εξειδικευμένης αρωγής».

Προτείνει την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του πρώην Κέντρου Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία, τονίζοντας ότι «στην περίπτωση αυτή θα επιλυόταν ένα υπαρκτό και πιεστικό πρόβλημα, θα ανακουφιζόταν η πίεση στις ήδη υφιστάμενες δομές υγείας της περιοχής και θα αποτρεπόταν η περαιτέρω ταλαιπωρία των ασθενών».

09

Η βουλευτής Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού κατέθεσε στις 20 Μαΐου αναφορά με θέμα «Λειτουργία Ιατρικών Επιτροπών ΚΕΠΑ και ενίσχυση γραφείων ΕΦΚΑ στα νησιά του νοτίου Αιγαίου». Η βουλευτής, που πρωταγωνίστησε σε βιντεοκλίπ και είχε αιτηθεί να «σπάσει» το σκληρό lockdown για τις πολυτελείς θαλαμηγούς, προώθησε στον υπουργό την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου του Ν. Αιγαίου με την οποία ζητείται η λειτουργία των ιατρικών επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας και η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των καταστημάτων και των γραφείων ΕΦΚΑ στα νησιά Πάτμο, Λέρο, Κάλυμνο και Κω, όπως επίσης στα μικρότερα νησιά της περιφέρειας για την καλύτερη και άμεση εξυπηρέτηση των κατοίκων.

10

Στις 14 Μαΐου, ημέρα που ήρθη το πιο παρατεταμένο lockdown στην Ευρώπη, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Μάριος Κόνσολας κατέθεσε την εξής ερώτηση: «Ενίσχυση με προσωπικό και εφοδιασμός με τεστ των δομών δημόσιας υγείας στα μικρά νησιά, προκειμένου να διενεργούν τα απαραίτητα τεστ για την επιστροφή των τουριστών στη χώρα τους». Μεταξύ άλλων, ο Μ. Κόνσολας αναφέρει ότι «το Κέντρο Υγείας Πάτμου διαθέτει μηχάνημα για την ανάλυση μοριακών τεστ, αλλά δεν υπάρχει επαρκής αριθμός τεστ, ενώ απαιτείται και η ενίσχυση με προσωπικό», συμπληρώνοντας πως σε μικρά νησιά δεν υπάρχουν ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα. Ως εκ τούτου, ζητά από τον Β. Κικίλια να του απαντήσει με ποιον τρόπο και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα προετοιμαστούν οι δομές δημόσιας υγείας στα μικρά νησιά για τη διενέργεια των τεστ που είναι απαραίτητα για την αναχώρηση των επισκεπτών.

11

Μία μέρα πριν ο ίδιος βουλευτής είχε καταθέσει κι άλλη ερώτηση, καλώντας τον υπουργό Υγείας να ξεκαθαρίσει αν προτίθεται να προβεί σε «προμήθεια μηχανήματος τεχνητού νεφρού και αξονικού τομογράφου για το Νοσοκομείο Καρπάθου». Ο βουλευτής υπογραμμίζει ότι το νοσοκομείο χρειάζεται και μαγνητικό τομογράφο, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες με μετακινήσεις στη Ρόδο, την Κρήτη ή την Αθήνα.

12

Στις 12 Μαΐου ο Β. Υψηλάντης κατέθεσε την αναφορά στην οποία (όπως προαναφέρθηκε)» ο υπουργός εδέησε να «απαντήσει με αυτό τον απαξιωτικό τρόπο. Πρόκειται για την επιστολή της διευθύντριας του αναισθησιολογικού τμήματος και προέδρου της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ρόδου Πολύμνιας Γαλανού, η οποία καθιστά σαφές ότι «από τις εννέα οργανικές θέσεις μέχρι πρόσφατα ήταν καλυμμένες οι τρεις και προ δεκαημέρου μία αναισθησιολόγος (είχε προσληφθεί προ περίπου έξι μηνών) υπέβαλε παραίτηση και σταμάτησε την ίδια ημέρα να εργάζεται. Κατόπιν τούτου διακόπηκαν άμεσα όλα τα τακτικά χειρουργεία και κάθε ένας εκ των υπόλοιπων δύο αναισθησιολόγων βρέθηκε να εκτελεί 15 εφημερίες». Αξίζει να προστεθεί ότι στις 5 Μαΐου ο Μ. Κόνσολας είχε καταθέσει παρόμοια ερώτηση στον Β. Κικίλια, επισημαίνοντας την «άμεση ανάγκη ενίσχυσης του Νοσοκομείου Ρόδου με αναισθησιολόγους».

13

Ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος κατέθεσε στις 6 Μαΐου ερώτηση με τίτλο «Νομοθετική παρέμβαση για την κάλυψη κενών θέσεων ιατρών στις νοσοκομειακές μονάδες της Ηλείας». Ο βουλευτής της πλειοψηφίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για «τα σημαντικά προβλήματα» που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία του νομού «εξαιτίας των ελλείψεων που καταγράφονται στο ιατρικό προσωπικό, κυρίως στον παθολογικό τομέα, που είναι ο πιο νευραλγικός» στη μάχη κατά της πανδημίας.

«Οι ελλείψεις χρονολογούνται από το παρελθόν» υποστηρίζει και εξηγεί ότι «το πρόβλημα οξύνθηκε και αναδείχθηκε κατά την εκδήλωση της πανδημίας, μετά και τις παραιτήσεις πέντε ιατρών από το νοσοκομείου Πύργου». O Ανδρ. Νικολακόπουλος περιγράφει ως ατελέσφορες τις προκηρύξεις του υπουργείου για την κάλυψη των θέσεων, στηλιτεύοντας το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει στους ιατρούς να διεκδικήσουν θέσεις σε άλλα νοσοκομεία. «Αυτό σε καμία περίπτωση δεν συνιστά ενίσχυση των περιφερειακών νοσηλευτικών μονάδων ούτε ισόρροπη στήριξη» συμπεραίνει και ζητά νομοθετική παρέμβαση.

14

Στις 5 Μαΐου ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας υπέβαλε ερώτηση αναφορικά με την «ανάγκη άμεσης αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης “Αγιος Παύλος” και Θεαγένειο». Όσον αφορά το «Αγιος Παύλος», μιλά για «χρόνιες αγκυλώσεις» και προτείνει την κατασκευή νέας πτέρυγας που θα στεγάσει μέχρι και 180 κλίνες. Ως προς την προβληματική κατάσταση στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεαγένειο επιρρίπτει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά παραδέχεται ότι επί ημερών ΝΔ «το νοσοκομείο ασφυκτιά καθώς δεν υπάρχουν αρκετοί χώροι». Γι’ αυτό και αιτείται την κατασκευή ενός «νέου υπερσύγχρονου αντικαρκινικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη».

15

Στις 23 Απριλίου ο Γ. Μελάς κατέθεσε αναφορά στον Β. Κικίλια προωθώντας την επιστολή του δημάρχου Σπετσών Παναγιώτη Λυράκη με την οποία αιτείται την αναστολή μετακίνησης της αγροτικής ιατρού του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σπετσών στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου. Ο δήμαρχος στηλιτεύει ότι παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις που είχε λάβει από το υπουργείο δύο εβδομάδες νωρίτερα, εξαιτίας «των αυξημένων αναγκών αντιμετώπισης κρουσμάτων κορονοϊού» το αίτημά του δεν έχει ικανοποιηθεί.

«Σας παρακαλούμε να μην καθυστερήσει άλλο η αιτούμενη αναστολή για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας στη νήσο των Σπετσών» αναφέρει ο Π. Λυράκης και προειδοποιεί: «Διαφορετικά ο κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα θα μεγαλώνει καθημερινά». Ο «γαλάζιος» βουλευτής είχε προωθήσει στις 31 Μαρτίου προηγούμενη επιστολή του δημάρχου Σπετσών, ενώ πριν από ένα μήνα και ο Μανώλης Μπουτσικάκης, βουλευτής Α΄ Πειραιά με τη ΝΔ, είχε καταθέσει ερώτηση με θέμα «Ανάγκη αναστολής μετακίνησης της αγροτικής ιατρού του ΠΠΙ Σπετσών».

16

Ο βουλευτής Α΄ Πειραιά Νίκος Μανωλάκος υπέβαλε αναφορά αποστέλλοντας στις 21 Απριλίου το έγγραφο της διευθύντριας του ΕΣΥ και υπεύθυνης για την επιστημονική λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αίγινας Σβετλάνας Λεονίδη με το οποίο επισημαίνει την αναγκαιότητα της ενίσχυσης των δύο εμβολιαστικών κέντρων του κέντρου υγείας με επιπλέον προσωπικό προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 150 με 160 εμβολιασμών την ημέρα. Στην αναφορά του ο Ν. Μανωλάκος σημειώνει την ανάγκη ενίσχυσης του ΚΥ με δύο επισκέπτριες υγείας και ισάριθμους νοσηλευτές έτσι ώστε «ο εμβολιασμός των κατοίκων της Αίγινας να έχει ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου». Ακόμη περιμένει απάντηση από τον υπουργό…

17

Στις 20 Απριλίου ο Αν. Νικολακόπουλος είχε καταθέσει κι άλλη ερώτηση για την «άμεση κάλυψη θέσεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού στις νοσοκομειακές μονάδες Ηλείας». Δύο εβδομάδες προτού αιτηθεί νομοθετική παρέμβαση ο βουλευτής Ηλείας με τη ΝΔ γνωστοποίησε στον υπουργό Υγείας πως οι «νοσοκομειακές μονάδες βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί» λόγω «των σοβαρών ελλείψεων σε ιατρούς», δεδομένο που είχε οδηγήσει «στη διόγκωση των προβλημάτων που προϋπήρχαν».

18

Οι δύο αναφορές που κατέθεσε στον Β. Κικίλια ο βουλευτής Μαγνησίας Κωνσταντίνος Μαραβέγιας στις 14 Απριλίου αναδεικνύουν την προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση διαχειρίστηκε το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Η πρώτη αφορούσε τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό γονέων καρκινοπαθών παιδιών, με τον βουλευτή να διαβιβάζει στον υπουργό επιστολή γονέα ο οποίος το μόνο που ζητούσε ήταν να προστατεύσει «την εύθραυστη ζωή» του υιού του.

Η δεύτερη σχετιζόταν με την επιστολή διευθύνοντος συμβούλου ομίλου αναλυτικών εργαστηρίων ο οποίος επισήμαινε την αναγκαιότητα του άμεσου εμβολιασμού όσων ασχολούνται με τη δειγματοληψία και ανάλυση λυμάτων. «Η δουλειά μας είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό» υπογραμμίζεται στην επιστολή και προστίθεται πως στην Ιταλία υπήρχε ήδη πρόβλεψη για τον εμβολιασμό του προσωπικού ομοειδών εργαστηρίων. Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Μαραβέγιας είχε συκοφαντήσει τον τότε απολυμένο γιατρό και συνδικαλιστή του «Αγίου Σάββα» Κώστα Καταραχιά για διασπορά κορονοϊού στο αντικαρκινικό νοσοκομείο, ενώ πρόσφατα έδωσε σήμα απολύσεων ζητώντας αξιολόγηση του υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ, ωστόσο περιέγραψε περιπτώσεις καταφανούς έλλειψης υποδομών και προσωπικού.

19

Ο βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών Γιάννης Καλλιάνος κατέθεσε στις 12 Απριλίου ερώτηση με τίτλο «Διεύρυνση σε αριθμό ιατρικών ειδικοτήτων και ενίσχυση σε στελέχωση ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού των τοπικών ιατρείων Νότιου Τομέα Αθηνών». Ο μετεωρολόγος του Mega επικρίνει τον περιορισμένο αριθμό ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ υποστηρίζει ότι σε κάποιες περιοχές της εκλογικής του περιφέρειας δεν υφίστανται καν τοπικά ιατρεία. Επ’ αυτού ρίχνει την ευθύνη στους προηγούμενους και ζητά από τον υπουργό τη διεύρυνση του αριθμού ιατρικών ειδικοτήτων και την ενίσχυση των τοπικών ιατρείων με ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό.

20

Στις 7 Απριλίου ήρθε η σειρά του Γιάννη Λαμπρόπουλου να προσθέσει το όνομά του στη λίστα με τους βουλευτές της ΝΔ που χτύπησαν το καμπανάκι στον Β. Κικίλια. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Μεσσηνίας κατέθεσε αναφορά κοινοποιώντας στον υπουργό Υγείας την επιστολή του δημάρχου Πύλου – Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα. Οσα παραθέτει στην επιστολή του ο δήμαρχος προκαλούν σοκ και δέος.

«Σας γνωρίζουμε ότι τα Περιφερειακά Ιατρεία του Δήμου μας παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις στελέχωσης από ιατρικό προσωπικό» αναφέρει εισαγωγικά και συνεχίζει: «Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το Περιφερειακό Ιατρείο Κορώνης, στο οποίο απαιτείται εικοσιτετράωρη κάλυψη, το Περιφερειακό Ιατρείο Φοινικούντας και το Περιφερειακό Ιατρείο Μεθώνης καλύπτονται από έναν ιατρό μόνο και ορισμένες ημέρες της εβδομάδας». Ο Π. Καρβέλας τονίζει ότι ανάλογα προβλήματα εντοπίζονται και στη λειτουργία του συνόλου των ιατρείων της ενδοχώρας του δήμου, ζητώντας άμεση επίλυση από τον Β. Κικίλια λόγω ανοίγματος του τουρισμού.

21

Ο Γ. Μελάς είχε καταθέσει αναφορά στον υπουργό και στις 31 Μαρτίου, γνωστοποιώντας του την επιστολή του δημάρχου Πόρου σχετικά με τα προβλήματα που παρατηρούνται στο νησί με την πορεία των εμβολιασμών κατά της Covid-19. Ειδικότερα, λόγω του κοινού ταχυδρομικού κώδικα του νησιού με την περιοχή της Τροιζηνίας προγραμματίζονταν ραντεβού εμβολιασμών στο εμβολιαστικό κέντρο του νησιού και από κατοίκους των κοντινών περιοχών της Πελοποννήσου. Το προσωπικό όμως επαρκούσε μόνο για μία «ροή» εμβολιασμών. Ετσι, ο δήμαρχος ζητούσε «να παύσει η διενέργεια εμβολιασμών μέσω πλατφόρμας και άυλης συνταγογράφησης ή να διπλασιαστούν οι ροές εμβολιασμών στο εμβολιαστικό κέντρο», επειδή σε διαφορετική περίπτωση οι κάτοικοι του νησιού θα εμβολιάζονταν τελευταίοι!

22

Στις 26 Μαρτίου ο Γ. Καλλιάνος υπέβαλε ερώτηση με θέμα «Τι ισχύει αναφορικά με τη λειτουργία Κέντρων Προστασίας Μητέρας, Παιδιού και Εφήβου στα Κέντρα Υγείας που εξυπηρετούν τον Νότιο Τομέα Αθηνών;». Εντύπωση προκαλεί ότι ο βουλευτής της ΝΔ ζητούσε να πληροφορηθεί από τον υπουργό αν λειτουργούν τα εν λόγω κέντρα στην εκλογική του περιφέρεια, καλώντας παράλληλα τον Β. Κικίλια να αποσαφηνίσει τι προτίθεται να κάνει στην περίπτωση που αυτά είναι εκτός λειτουργίας.

23

Στις 17 Μαρτίου οι δύο εκ των τριών βουλευτών Λάρισας με τη ΝΔ Χρήστος Κέλλας και Μάξιμος Χαρακόπουλος κατέθεσαν ταυτόχρονα αλλά ξεχωριστά την ίδια αναφορά, γεγονός που –σύμφωνα με τους κακοπροαίρετους– αποτελεί δείγμα της… συμπάθειας που τρέφει ο ένας για τον άλλο. Και οι δύο προώθησαν στον υπουργό Υγείας την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Φαρσάλων με την οποία ζητείτο ενίσχυση του κέντρου υγείας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Επιπλέον, το δημοτικό συμβούλιο έκρινε απαραίτητη την αναβάθμιση του οδοντιατρικού, ακτινολογικού, αιματολογικού – βιοχημικού εργαστηρίου μέσω της πρόσληψης αντίστοιχων ειδικοτήτων.

24

Την ίδια μέρα ο Μ. Κόνσολας κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό με σκοπό τη δημιουργία νέου εμβολιαστικού κέντρου στο ΚΥ Αντιμάχειας της Κω και την ενίσχυσή του με προσωπικό. «Στην περιοχή βρίσκονται μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, συνολικής δυναμικότητας 40.000 κλινών, και η λειτουργία του ΚΥ Αντιμάχειας ως μιας πλήρους στελεχωμένης μονάδας αντιμετώπισης και νοσηλείας περιστατικών Covid-19 θα συμβάλει στην υγειονομική θωράκιση του νησιού αλλά και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας σε όλους» ήταν ένα από τα επιχειρήματα που παρέθεσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου για να στηρίξει το αίτημά του.

25

Τη χαριστική βολή στον Β. Κικίλια έδωσε στις 12 Μαρτίου ο βουλευτής Β1΄ Βόρειου Τομέα Αθηνών Δημήτρης Καιρίδης, υποβάλλοντας ερώτηση για το «Εθνικό σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο και Λειτουργία Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών» ένα μήνα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου με παιδιά που κέρδισαν τη μάχη με τον καρκίνο. Ο Δ. Καιρίδης επικαλείται τη δήλωση της αρμόδιας επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Στέλλας Κυριακίδου, η οποία ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα λίγα κράτη-μέλη που δεν διαθέτουν ακόμη εθνικό σχέδιο δράσης για τον καρκίνο.

«Σήμερα» σημειώνει ο βουλευτής «στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥΥ υπάρχει ακόμη αναρτημένο το “Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011-2015”» και επισημαίνει ότι μεταξύ των δράσεων αυτού του σχεδίου ήταν και η σύσταση εθνικού μητρώου νεοπλασιών. Κατόπιν τούτου, ρωτά τον υπουργό αν καταγράφονται και με ποιον τρόπο τα στοιχεία για την εξέλιξη της νόσου στην Ελλάδα και αν εκπονείται εθνικό σχέδιο δράσης για τον καρκίνο ή αν προβλέπεται να γίνει στο άμεσο μέλλον. Φυσικά, ούτε αυτή η ερώτηση απαντήθηκε ακόμη.

Documento Newsletter