Σύγκρουση δελφίνων της ΝΔ με φόντο τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ένας από τους κύριους υποψηφίους για την ηγεσία της ΝΔ, έστειλε οικονομικούς ελεγκτές στην ΕΑΒ, η οποία εποπτεύεται από τον υπουργό Αμυνας Νίκο Δένδια, βασικό διεκδικητή του «στέμματος» της ΝΔ. Το πόρισμα των ελεγκτών άναψε φωτιές, καθώς συνιστά περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων και μάλιστα αναδρομικά.
Η ΕΑΒ, σύμφωνα με όσα κατά καιρούς επικαλείται ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, αποτελεί τον «στρατηγικό πυλώνα» της πολιτικής του Κερκυραίου πολιτικού για την υλοποίηση της στρατηγικής του για «καινοτομία» στις Ενοπλες Δυνάμεις. Ο Ν. Δένδιας, ο οποίος έχει καταστήσει προτεραιότητα της στρατηγικής του την «Ατζέντα 2030», είχε ενσωματώσει την ΕΑΒ ως βασικό στέλεχος της πολιτικής του, διορίζοντας μάλιστα επικεφαλής έναν από τους πλέον έμπιστους συνεργάτες του, από την εποχή που ήταν στο υπουργείο Εξωτερικών, τον ναύαρχο Αλέξανδρο Διακόπουλο. Επιπλέον, με νομοθετική παρέμβαση μετέφερε την εταιρεία από την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης στο υπουργείο Αμυνας.
Ωστόσο, ο βασικός μέτοχος της ΕΑΒ παραμένει το υπουργείο Οικονομικών, με τον Κ. Χατζηδάκη να εγείρει αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα των επιχορηγήσεων. Παρά τις υποσχέσεις για διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, οι απευθείας αναθέσεις συνεχίζονται, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την ανάθεση της έκδοσης επετειακού λευκώματος 50 ετών (28.500 ευρώ) και τη συμμετοχή σε έκθεση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (70.000 ευρώ). Ταυτόχρονα, η ΕΑΒ αντιμετωπίζει σοβαρή ταμειακή έλλειψη, με κίνδυνο να μην μπορεί να πληρώσει τους εργαζόμενους, παρά την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 40 εκατ. ευρώ.
Συνεπώς, το πλήγμα που κατάφερε το υπουργείο Οικονομικών ήταν καίριο, καθώς τα αποτελέσματα του ελέγχου προκάλεσαν ένταση στους εργαζόμενους. Οι ελεγκτές προτείνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μείωση στα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, στην καταβολή αποζημίωσης στους εργαζόμενους που δούλεψαν για τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας κ.λπ. Παράλληλα, γίνεται υπόδειξη στη διοίκηση της εταιρείας να συνδεθεί η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας (ΕΣΣΕ) «με πλαφόν σε μηνιαίους στόχους παραγωγής», ενώ ζητούν πίσω κι αυτά που χαρακτηρίζουν αχρεωστήτως καταβληθέντα επιδόματα.
Η ερμηνεία των νόμων
Μιλώντας στο Documento, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ ναύαρχος Αλ. Διακόπουλος επιβεβαιώνει ουσιαστικά τη σύγκρουση σε πολιτικό επίπεδο και υποστηρίζει ότι δεν θα γίνουν περικοπές. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η ΕΑΒ από τη μία είναι δημόσιος οργανισμός, δυστυχώς και από την άλλη είναι μια ανώνυμη εταιρεία. Είναι θέμα πώς παίρνεις και ερμηνεύεις τους νόμους. Εμείς προβαίνουμε στη διασαφήνιση αυτή, η οποία είναι η ευνοϊκότερη για τα εργασιακά δικαιώματα και για να μη γίνουν περικοπές».
Ο Σύνδεσμος Εργαζομένων ΕΑΒ (ΣΕΕΑΒ) καταδίκασε τις περικοπές ως «αντεθνικές», υπογραμμίζοντας ότι οι μισθοί των εργατών έχουν ήδη περικοπεί κατά 40% τα
Η κρίση αναδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο την ειρωνεία των κυβερνητικών δηλώσεων για «ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας», την ώρα που η ΕΑΒ χάνει έμπειρο προσωπικό
τελευταία χρόνια. «Ζητάμε αξιοπρεπείς απολαβές και μόνιμες συμβάσεις. Δεν θα ανεχτούμε να πληρώνουμε τις λαμογιές της διοίκησης» δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου Νίκος Καπίρης.
Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, γιατί είναι σε βάρος της εταιρείας, η διοίκηση της ΕΑΒ εξέδωσε ανακοίνωση στις 11 Φεβρουαρίου 2025, υποσχόμενη την «αδιάλειπτη υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων» και την πρόοδο σε έργα όπως η αναβάθμιση των F-16 σε έκδοση Viper. Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους αμφισβητούν τη διαφάνεια αυτών των δηλώσεων, αναφέροντας ότι η εταιρεία εξακολουθεί να βασίζεται σε προσωρινές συμβάσεις εργασίας και να μην ανταμείβει την εργασιακή προσπάθεια.
Η ένταση αυξάνεται από τη διαφορετική αντιμετώπιση που προτείνεται για τους εργαζόμενους και τη διοίκηση. Ενώ οι πρώτοι απειλούνται με περαιτέρω στερήσεις, τα ανώτατα στελέχη έχουν δει τις αποδοχές τους να αυξάνονται εντυπωσιακά, παρά την οικονομική ύφεση.
Η κρίση στην ΕΑΒ δεν είναι μεμονωμένο γεγονός. Αναδεικνύεται με τον χειρότερο τρόπο η ειρωνεία των κυβερνητικών δηλώσεων για «ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας», ενώ η ΕΑΒ χάνει έμπειρο προσωπικό λόγω χαμηλών μισθών και αβεβαιότητας.
Περικοπές
Η αντίδραση των εργαζομένων κλιμακώνεται με συνεδριάσεις, συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα ΥΠΕΘΑ και κινητοποιήσεις για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. «Η ΕΑΒ δεν είναι απλώς μια εταιρεία. Είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια» τόνισε ο Ν. Καπίρης.
Στο επίκεντρο παραμένουν η διαφθορά και η κακή διαχείριση. Παρά τις επενδύσεις σε εκπαιδεύσεις και εξοπλισμό, η ΕΑΒ συνεχίζει να χάνει έργα υπέρ ιδιωτικών εταιρειών, συχνά μέσω αμφιβόλων αναθέσεων. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση Μητσοτάκη επικαλείται την ανάγκη για «συρρίκνωση του δημοσίου», αγνοώντας ότι η υποβάθμιση της ΕΑΒ μειώνει την ανταγωνιστικότητα της χώρας στον τομέα της άμυνας.
Οι εργαζόμενοι επιμένουν ότι η λύση βρίσκεται στην ενίσχυση της βιομηχανίας μέσω δίκαιων μισθών και μόνιμων θέσεων εργασίας. «Μόνο έτσι θα σταματήσει η διαρροή ειδικευμένου προσωπικού στο εξωτερικό» υπογράμμισαν. Σε κλίμα γενικευμένης δυσπιστίας η ΕΑΒ αποτελεί δείγμα μιας ευρύτερης πολιτικής αποσύνθεσης. Η προτεραιότητα δεν είναι η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της, αλλά η διατήρηση προνομίων για λίγους. Και όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, «η αξία της ανθρώπινης ζωής δεν υπολογίζεται με λογιστικά κόλπα».
Διαβάστε επίσης:
Η Ευρώπη τρέχει πίσω από τον Τραμπ στην Ουκρανία – Ουραγός η ΕΕ στην τεχνητή νοημοσύνη
BAFTA 2025: Μεγάλη βραδιά για «Conclave» και «The Brutalist» – Όλοι οι νικητές