Γαλάζια «φουρτούνα» στα απόνερα του εντάλματος κατά Νετανιάχου; «Καρφί» από τον Καιρίδη

Γαλάζια «φουρτούνα» στα απόνερα του εντάλματος κατά Νετανιάχου; «Καρφί» από τον Καιρίδη
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Σάλος έχει προκληθεί στο πολιτικό σύστημα από τις δηλώσεις του Παύλου Μαρινάκη, σχετικά με την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ «για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και εγκλήματα πολέμου, καθώς σε ερώτηση του documentonews.gr στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το εάν θα συλληφθεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αν επισκεφθεί την Ελλάδα μετά την ιστορική απόφαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι είναι «λάθος» αυτή η απόφαση και ότι «δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα».

Τα ερωτήματα για τη στρατηγική του Μαξίμου σχετικά με την εξωτερική πολιτική και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, που είναι διαχρονική θέση της χώρας, έχουν ταρακουνήσει και πολλά στελέχη της γαλάζιας παράταξης. Ενδεικτική είναι και η ερώτηση του Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας στη Βουλή είπε ότι «θα ήθελα να ρωτήσω. Πρώτον, το Υπουργείο Εξωτερικών την έχει μελετήσει και είναι η εμπεριστατωμένη άποψη της ελληνικής πλευράς, ότι η απόφαση είναι νομικά ατεκμηρίωτη και λανθασμένη; Εάν είναι λανθασμένη, σημαίνει και μη εφαρμοστέα και αν όλα αυτά, αποτελούν μία αποστασιοποίηση από την πάγια ελληνική θέση, ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι Διεθνείς Θεσμοί παραμένουν ο βασικός Πυλώνας της εξωτερικής μας πολιτικής».

Διαβάστε επίσης: Το Μαξίμου «μαλώνει» το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για το ένταλμα κατά Νετανιάχου – «Δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα»

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «δεν παίρνω καμία θέση για την απόφαση και δεν θέλω να ερμηνευτούν όλα αυτά, υπέρ ή κατά της απόφασης, είναι μια πολύ μεγάλη κουβέντα. Θέλω ωστόσο με βάση, με αφορμή την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, την άποψη του Υπουργείου Εξωτερικών, στο κρίσιμο αυτό θέμα το οποίο προφανώς, έχει διχάσει τη Δύση και ήταν κάτι το οποίο το συζητήσαμε πάρα πολύ και στο Μόντρεαλ».

Αποστάσεις με «αστερίσκους» και από την υφυπουργό Εξωτερικών

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου η οποία ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και φυσικά το σέβεται. Εάν είδατε και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψηφίσαμε υπέρ του Διεθνούς Δικαστηρίου σε αποφάσεις για το Ισραήλ. Άρα, δεν τίθεται θέμα σεβασμού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου».

Επίσης, πρόσθεσε ότι «από την άλλη πλευρά, βέβαια, το να βάζεις στην ίδια μοίρα τον δημοκρατικά εκλεγμένο Αρχηγό μιας Δημοκρατίας και έναν τρομοκράτη της Χαμάς, ε, δεν είναι και κάτι το οποίο κανείς αποδέχεται εύκολα, όπως και το ότι η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι ότι βασικά αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή, όπως έδειξαν και οι εξελίξεις στο Λίβανο, είναι να έρθει η ειρήνευση στην περιοχή. Αυτό είναι το νούμερο ένα μέλημα, να υπάρξει εκεχειρία, να σταματήσουν οι πολεμικές συγκρούσεις και να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή που είναι πραγματικά πολύ δύσκολη».

Η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο την εθνική γραμμή του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, που είναι μία αντίληψη που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις στην μεταπολιτευτική περίοδο. Όλα αυτά σε μία περίοδο έντονων γεωπολιτικών ανακατατάξεων, όπου τα ισχυρά κράτη προωθούν τις λογικές του ιστορικού αναθεωρητισμού.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση τώρα Φάμελλου – Τσίπρα (Photos)


Μετά τον Μασκ και ο… Ζάκερμπεργκ με τον Τραμπ;






Documento Newsletter