«Γαλάζια» επιχείρηση «κρύψτε την Κεραμέως στη βιβλιοθήκη»

«Γαλάζια» επιχείρηση «κρύψτε την Κεραμέως στη βιβλιοθήκη»

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνόδευε τα ψεύδη για τα αστυνομικά αίσχη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με τις απειλητικές διακηρύξεις για τη «μεγάλη ιδεολογική μάχη την οποία θα δώσουμε τους επόμενους μήνες» γύρω από το νομοσχέδιο Κεραμέως, κανένας δεν περίμενε πως λίγες ημέρες αργότερα θα την «έκρυβαν» από τα μέλη της ΟΝΝΕΔ στο συνέδριο της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας, ούτε και πως -για μία ακόμα φορά- θα έστελνε ένα τόσο κρίσιμο νομοσχέδιο για ψήφιση μέσα στο κατακαλόκαιρο.

«Είναι ένα πολύ τολμηρό και πολύ μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, το οποίο σας ζητώ να το στηρίξουμε όλοι με πολύ μεγάλη ένταση. Αυτό θα είναι η μεγάλη ιδεολογική μάχη την οποία θα δώσουμε τους επόμενους μήνες» διακήρυττε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 27 Μαΐου, στο υπουργικό συμβούλιο που σημαδεύτηκε με το νέο ρεσιτάλ ψεύδους και χυδαιότητας κατά της φοιτητικής νεολαίας.

Η αποστροφή του αυτή κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν, καθώς αποκάλυπτε τον ακριβή λόγο που επελέγη από την κυβέρνηση η επαναφορά της στρατηγικής της έντασης, με την… περίεργη «νύχτα με τις βαριοπούλες» με την παροιμιώδη καθυστέρηση της αστυνομικής αντίδρασης, που ήρθε με καθυστέρηση δύο ημερών κατά δικαίων και -κυρίως- αδίκων, ανοίγοντας κεφάλια άοπλων φοιτητών και ρίχνοντας κατά πρόσωπο βόμβες κρότου λάμψης.

Όμως η επόμενη ημέρα φαίνεται πως δεν ήταν όπως τη σχεδίασε το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου. Η πρόβλεψη για κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της γαλάζιας νεολαίας, όχι φυσικά επειδή αγωνιούν για τον συνδικαλισμό. Αλλά επειδή με οι νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Νίκης Κεραμέως ήρθαν να προστεθούν σε μία σειρά προβληματικές διατάξεις που αποτελούν ήδη νόμους του κράτους, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη της ζωή της ΔΑΠ ΝΔΦΚ και της ΟΝΝΕΔ στην προσέλκυση της νεολαίας. Άλλωστε, αυτό αποτυπώθηκε και στην εκκωφαντική ήττα της ΔΑΠ στις φοιτητικές εκλογές, που ένα τεράστιο μέρος της Νέας Δημοκρατίας χρεώνει στην υπουργό Παιδείας.

Έτσι, επιβεβαιώνοντας τα παντός τύπου παραπολιτικά σχόλια του φιλοκυβερνητικού Τύπου, η Νίκη Κεραμέως όχι μόνο εμφανίστηκε εν κρυπτώ δίχως να λάβει τον λόγο στην ΟΝΝΕΔ, αλλά όπως γράφουν, χρειάστηκε να προχωρήσει σε… διαπραγματεύσεις ο πρώην πρόεδρός της και γραμματέας του κόμματος, Παύλος Μαρινάκης για να μην τη γιουχάρουν. Εξίσου όχι τυχαία, οι αναφορές του Κυρ. Μητσοτάκη στο νομοσχέδιο ήταν ελάχιστες στην ομιλία του στο συνέδριο, ενώ δεν έκανε καμία αναφορά στο υπουργείο Παιδείας, παρά τις διακηρύξεις περί αριστείας και άλλα τετριμένα.

Τελευταίο επεισόδιο, παρά την «μεγάλη ένταση» που ζήτησε ο Κυρ. Μητσοτάκης, η ανακοίνωση Κεραμέως για παράταση της διαβούλευσης του νομοσχεδίου τουλάχιστον μέχρι τις 19 Ιουνίου, υπό το βάρος των αντιδράσεων που εκτείνονται από τις φοιτητικές παρατάξεις και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και φτάνουν μέχρι τους πρυτάνεις και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Την ίδια ώρα, επιλέγει και τη βαριοπούλα αντί της βιβλιοθήκη, αφού αποκαλύπτεται πως απέσυρε από το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ, το το άρθρο 48 του ν. 4009/2011 για τη θεσμική θωράκιση των βιβλιοθηκών.

Είναι τέτοια η αγωνία του Μεγάρου Μαξίμου που ακόμα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν μπόρεσε τη Δευτέρα να την κρύψει, όταν ερωτήθηκε για το πότε θα πάει το νομοσχέδιο στη Βουλή. «Νομίζω ότι δόθηκε παράταση στη δημόσια διαβούλευση. Όταν ολοκληρωθεί αυτό, το επόμενο διάστημα θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση. Τώρα δεν είμαι έτοιμος να σας πω αμέσως πότε, αλλά, εν πάση περιπτώσει, όταν ολοκληρωθεί και η δημόσια διαβούλευση, με την παράταση που δόθηκε τώρα τελευταία, θα έρθει, προς ψήφιση στη Βουλή. Πάντως σύντομα, και ενδεχομένως μέσα στον Ιούνιο ή λίγο πιο μετά» δήλωσε.

Λίγο πιο ξεκάθαρος από τον πρόεδρο του Εδεσσαϊκού, με λίγα λόγια, επιβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μείνει πιστή στην παράδοση που τη θέλει να φέρνει «μεταρρυθμίσεις» που τινάζουν στον αέρα το εκπαιδευτικό σύστημα μέσα στο ντάλα καλοκαίρι, ποντάροντας στη θερινή ραστώνη.

Documento Newsletter