Γαλανόπουλος για διατριβή Πατούλη: Καμιά φορά χρειάζεται και η δική μας δουλειά για να προοδεύουν οι «άριστοι»

Γαλανόπουλος για διατριβή Πατούλη: Καμιά φορά χρειάζεται και η δική μας δουλειά για να προοδεύουν οι «άριστοι»

«Πολλές φορές, εμάς, τους γιατρούς που συμμετέχουμε στο κίνημα, στους αγώνες μας έχουν χαρακτηρίσει “μέτριους”, “αδιάφορους” για εμβάθυνση στην επιστήμη γιατί ασχολούμαστε (υποτίθεται) μόνο με τους αγώνες. Να που καμιά φορά χρειάζεται και η δική μας δουλειά για να προοδεύουν και οι “άριστοι”», σχολίασε μεταξύ άλλων ο χειρουργός ορθοπεδικός Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος Ε.Γ ΟΕΝΓΕ Γιάννης Γαλανόπουλος σχετικά με την διατριβή του Γιώργου Πατούλη.

Αφορμή για την δήλωση του στάθηκε όπως εξηγεί ο ίδιος ότι «Σε πολλαπλά δημοσιεύματα παρουσιάζεται η διατριβή του κ Πατούλη ως αποτέλεσμα συρραφής τμημάτων από διατριβές άλλων επιστημόνων μεταξύ αυτών και της δικής μου διατριβής. Η επικάλυψη που υπάρχει σε τέτοιες επιστημονικές εργασίες είναι εν μέρει αντικειμενική γιατί αφορά εμπεδωμένες γνώσεις στην ιατρική. Άλλο αυτό βέβαια και άλλο μία στυγνή αντιγραφή».

Ο ίδιος αναφέρει ότι «ο κ.Πατούλης, πρόεδρος του μεγαλύτερου ιατρικού συλλόγου της χώρας (ο οποίος έχει θεσμικό χαρακτήρα και ως προς επιστημονικά και επαγγελματικά ζητήματα π.χ. χορηγεί άδειες άσκησης επαγγέλματος), οφείλει να είναι διπλά προσεκτικός και μια απρόσεκτη κοπτοραπτική δεν είναι και το καλύτερο παράδειγμα. Σημαντικότερο όλων είναι κατά τη γνώμη μου οι θέσεις και οι αντιλήψεις που πρεσβεύει ο κ. Πατούλης για την επιστήμη και για το σύστημα υγείας ως θεσμικός παράγοντας αλλά και στέλεχος της ΝΔ. Ιατρική-εμπόρευμα για τους ασθενείς, ακόμα και αντικείμενο τουριστικής ανάπτυξης, επιστήμη-ταγμένη στον ίδιο σκοπό μακριά από τις ανάγκες του λαού και της κοινωνίας. “Νέο ΕΣΥ”, σύστημα υγείας δηλαδή ιδιωτικοποιημένο, ανταποδοτικό, κερδοφόρο στις πλάτες του λαού και όχι αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν για όλους. Ιατρική – ευκαιρία για πλουτισμό ορισμένων και όχι συλλογική και ατομική επιστημονική προσπάθεια για να ζει ο άνθρωπος καλύτερα».

«Πραγματικά άριστος επιστήμονας είναι αυτός που θέτει την επιστήμη του στην υπηρεσία των ασθενών και του λαού» αναφέρει ο κ. Γαλανόπουλος και συνεχίζει:

«Αυτός που εκτός από την επιστημονική του κατάρτιση, αγωνίζεται για να εργάζεται με καλύτερους όρους και για να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους ασθενείς του. Πολλές φορές, εμάς, τους γιατρούς που συμμετέχουμε στο κίνημα, στους αγώνες μας έχουν χαρακτηρίσει “μέτριους”, “αδιάφορους” για εμβάθυνση στην επιστήμη γιατί ασχολούμαστε (υποτίθεται) μόνο με τους αγώνες. Να που καμιά φορά χρειάζεται και η δική μας δουλειά για να προοδεύουν και οι “άριστοι”».

Documento Newsletter