Γαβράς – Βασιλικός στο βιβλίο του Χρήστου Σαρτζετάκη για το Γρηγόρη Λαμπράκη

Γαβράς – Βασιλικός στο βιβλίο του Χρήστου Σαρτζετάκη για το Γρηγόρη Λαμπράκη

Μνήμες από την υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη τον Μάιο του 1963 στη Θεσσαλονίκη, ζωντάνεψαν κατά την παρουσίαση του δίτομου έργου του τέως προέδρου της Δημοκρατίας και ανακριτή τότε Χρήστου Σαρτζετάκη, με τίτλο «Επιτελών το καθήκον μου», το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Κέρκυρα».

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης δεν έκρυψε τη συγκίνηση του για το γεγονός, ότι η παρουσίαση έγινε στην πόλη που γεννήθηκε και επιπλέον στην αίθουσα τελετών της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου ως φοιτητής της Νομικής είχε παρακολουθήσει μαθήματα.

Ο Βασίλης Βασιλικός, ο συγγραφέας του βιβλίου «Ζ» που έκανε ευρέως γνωστή την υπόθεση της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, τόνισε πως το δικό του βιβλίο είναι προϊόν μυθοπλασίας, το οποίο στηρίχθηκε σε σκόρπια στοιχεία από τις σαράντα κούτες με το προανακριτικό υλικό που είχαν φτάσει στα χέρια του, ενώ για το δίτομο έργο του Χρήστου Σαρτζετάκη σημείωσε: «Είναι σαν να διαβάζεις Αγκάθα Κρίστι σε μετάφραση Παπαδιαμάντη. Είναι ένα συναρπαστικό αστυνομικό βιβλίο. Ο τρόπος που συνέδεσε τις κλωστές για να υφάνει τον νοητό ήλιο της Δικαιοσύνης δείχνει γεννημένο πεζογράφο».

Για τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά που γύρισε την ταινία «Ζ» με σενάριο στηριγμένο στο βιβλίο του, ο Βασίλης Βασιλικός επισήμανε ότι τον έπεισε με τον τρόπο που τον είδε να περπατάει για να πάει στην πρώτη τους συνάντηση στην Ιταλία και, όπως είπε, «απλώς του παραδόθηκα. Του έδωσα τα δικαιώματα και στο μόνο που δεν τα βρήκαμε ήταν όταν αρνήθηκα να πάω στα γυρίσματα της ταινίας, για να είναι ανεπηρέαστος».

Ο Κώστας Γαβράς περιέγραψε πώς βρέθηκε στα χέρια του το βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού, πώς τον αναζήτησε και τις δυσκολίες να βρεθούν χρήματα για την ταινία και τόπος για τα γυρίσματα, ώσπου επιλέχθηκε το Αλγέρι. Όταν κάλεσε τους δημοσιογράφους να δουν τα γυρίσματα, δεν πήγε κανείς – και τον πρώτο καιρό η ταινία πήγαινε πολύ άσχημα. Στη συνέχεια όμως έγινε φαινόμενο, και μέσω αυτής, η υπόθεση Λαμπράκη έγινε γνωστή σε παγκόσμιο επίπεδο. Τόσο, που όταν ο Χρήστος Σαρτζετάκης εκλέχθηκε πρόεδρος της Δημοκρατίας, τηλεφώνησαν από την Αμερική στον Κώστα Γαβρά και τον ρώτησαν πως είναι δυνατόν ο Γάλλος Ζαν Λουί Τρεντινιάν (ο ηθοποιός που έπαιζε τον ρόλο του ανακριτή της υπόθεσης Λαμπράκη) να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα!

Documento Newsletter