Ο Γιώργος Σταθάκης χαρακτήρισε υπερβολική την κριτική που ασκείται σε σχέση με τη διαμόρφωση των τιμών αφήνοντας να εννοηθεί ότι η εξέλιξή τους ακολουθεί τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τάσεις. Τόνισε ωστόσο ότι αν υπάρξει έκρηξη τιμών η κυβέρνηση θα λάβει τα ανάλογα μέτρα.
Η επιβολή πλαφόν στις τιμές είναι το βασικό όπλο στο “οπλοστάσιο” των ελεγκτικών αρχών για την αντιμετώπιση αδικαιολόγητων αυξήσεων στα καύσιμα. Με χθεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης χαρακτήρισε υπερβολική την κριτική που ασκείται σε σχέση με τη διαμόρφωση των τιμών αφήνοντας να εννοηθεί ότι η εξέλιξή τους ακολουθεί τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τάσεις. Τόνισε ωστόσο ότι αν υπάρξει έκρηξη τιμών η κυβέρνηση θα λάβει τα ανάλογα μέτρα.
Η νομοθεσία προβλέπει τη δυνατότητα επιβολής ανώτατων τιμών ύστερα από εισήγηση της ΡΑΕ, με απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης “για την αντιμετώπιση δυσμενών επιπτώσεων που μπορεί να προκληθούν στην οικονομία της χώρας λόγω των υψηλών διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου και των πετρελαιοειδών προϊόντων ή εξαιτίας της αδικαιολόγητης, κατά τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού και κατά τις ειδικές συνθήκες της διεθνούς και εγχώριας αγοράς πετρελαιοειδών, διαμόρφωσης των τιμών των πετρελαιοειδών προϊόντων”.
Οι ανώτατες τιμές μπορούν να επιβληθούν γενικά ή τοπικά για όλα ή ορισμένα από τα πετρελαιοειδή προϊόντα με ισχύ για διάστημα δύο μηνών κάθε φορά.
Οι ανατιμήσεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού της ανόδου των διεθνών τιμών με την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη βενζίνη και το ντήζελ κίνησης από την 1η του έτους. Έτσι οι τιμές διυλιστηρίου διαμορφώνονται σήμερα σε 1,119 ευρώ για την αμόλυβδη, 0,842 ευρώ για το ντήζελ κίνησης και 0,719 για το ντήζελ θέρμανσης ενώ στις αρχές Νομβρίου ήταν 1,03 για τη βενζίνη, 0,763 για το πετρέλαιο κίνησης και 0,635 για τη θέρμανση.
Αντίστοιχες είναι οι επιπτώσεις στη λιανική. Σήμερα οι τιμές της αμόλυβδης στην Αθήνα (σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών) διαμορφώνονται από 1,45 ως 1,66 ευρώ το λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης κυμαίνεται από 1,12 ως 1,399 ευρώ και το θέρμανσης από 0,925 ως 1,08 ευρώ.
Ακραίες τιμές διαμορφώνονται στα νησιά λόγω αφενός της δυσκολίας εφοδιασμού και του αυξημένου μεταφορικού κόστους και αφετέρου της αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα από αυτά. Έτσι, σήμερα στα Δωδεκάνησα οι τιμές για την αμόλυβδη κυμαίνονται από 1,595 ως 1,829 ευρώ, για το πετρέλαιο κίνησης από 1,3 ως 1,476 και για τη θέρμανση από 1,02 ως 1,149 (πρατήριο στην Πάτμο). Στις Κυκλάδες αντίστοιχα οι τιμές είναι από 1,658 ως 1,91 ευρώ για την αμόλυβδη, 1,289 – 16 ευρώ για το πετρέλαιο κίνησης και για το πετρέλαιο θέρμανση από 1,029 ως 1,22 ευρώ (πρατήριο στην Κύθνο).