Το νομοσχέδιο για τον χωρικό σχεδιασμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη «εισάγει διαδικασίες οι οποίες διασφαλίζουν με πιο ισχυρό τρόπο και τα περιβαλλοντικά στοιχεία, αλλά, ταυτόχρονα και την ασφάλεια δικαίου για τους επενδυτές», τόνισε ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο «χωρικός σχεδιασμός και βιώσιμη ανάπτυξη».
Όπως είπε, πρόκειται για «βασικό εργαλείο διαμόρφωσης εθνικής πολιτικής για τη βιώσιμη χωρική ανάπτυξη, που παρέχει ουσιαστικά τις κατευθύνσεις στο στρατηγικό χωροταξικό σχεδιασμό, μέσω μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων».
«Αυτή η στρατηγική αποτελεί κείμενο αρχών και μπορεί να περιλαμβάνει όλους τους βασικούς άξονες για όλο το φάσμα των θεμάτων που καλύπτουν τα επίπεδα σχεδίων και, ιδίως, για τον τρόπο και τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και δικτύωσης του εθνικού χώρου, τη διάρθρωση και τη δομή του αστικού και οικιστικού δικτύου της χώρας, τη διάρθρωση των παραγωγικών τομέων, την πολιτική γης και την πολιτική αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, τη βιώσιμη ανάπτυξη υποενοτήτων του εθνικού χώρου (θαλάσσιος, νησιωτικός, παράκτιος), τη χωρική διάρθρωση των δικτύων και υπηρεσιών τεχνικής, κοινωνικής και διοικητικής υποδομής εθνικού ενδιαφέροντος, καθώς και τη χωρική κατανομή των υποδομών γνώσης και καινοτομίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τη διευκόλυνση των επενδύσεων και τη μείωση της γραφειοκρατίας, σε σχέση με τον μηχανισμό προέγκρισης που εισάγεται με το νομοσχέδιο, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι αυτός επικυρώνει επί της Αρχής τη συμβατότητα του συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου με την κείμενη νομοθεσία. «Άρα, απαντάει πολύ νωρίς, σε πολύ αρχικό επίπεδο σε έναν υποψήφιο επενδυτή, αν μπορεί ή δεν μπορεί να προχωρήσει το σχέδιό του. Αυτό δημιουργεί, ασφάλεια δικαίου, χωρίς να δεσμεύει βέβαια τη διαδικασία αδειοδοτήσεων καθώς αυτή θα ακολουθήσει την κανονική διαδικασία» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι ταυτόχρονα, «ελέγχει σε πολύ πρόωρο επίπεδο, τη συμβατότητα με τα κείμενα πολεοδομικά, χωροταξικά και άλλα δεδομένα που υπάρχουν σε μία περιοχή».
Απαντώντας σε κριτική σε σχέση με την εφαρμοσιμότητα του σχεδιασμού, ο κ. Σταθάκης έκανε γνωστό ότι το επόμενο τρίμηνο θα έχουν καθοριστεί οι προδιαγραφές για όλες τις κατηγορίες σχεδίων, και θα έχει ολοκληρωθεί με τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, και τα προεδρικά διατάγματα.
Σε σχέση με το κτηματολόγιο, τους δασικούς χάρτες και το θαλάσσιο χωρικό σχεδιασμό, τα οποία, όπως ειπώθηκε στη συζήτηση, αποτελούν προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση του χωρικού σχεδιασμού, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι για μεν το Κτηματολόγιο υπάρχει σαφής δέσμευση ολοκλήρωσής του μέχρι το 2020, ενώ όπως έκανε γνωστό, έχει αναρτηθεί το 50% των δασικών χαρτών της χώρας και προβλέπεται η κύρωσή τους μέχρι τον Νοέμβριο του 2017. «Η δε, οριοθέτηση του αιγιαλού, που αποτελεί το άλλο μείζον θέμα, θα οριστικοποιηθεί από τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017», ανέφερε.
Σημειώνεται, σύμφωνα πάντα με τον ΥΠΕΝ, ότι «το νομοσχέδιο αναγνωρίζει τρία επίπεδα σχεδιασμού – τον εθνικό, τον περιφερειακό και τον τοπικό σχεδιασμό. Τα περιφερειακά δεν είναι δεσμευτικά, αλλά ενισχύεται ο συντονιστικός τους ρόλος, ακριβώς για να διαμορφώσουν το περιφερειακό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούνται τα τοπικά να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται ο εθνικός σχεδιασμός ως πλαίσιο κανόνων και πλαισίων, μέσα στα οποία όλα τα άλλα επίπεδα σχεδιασμού οφείλουν να κινηθούν. Τα τοπικά χωρικά σχέδια είναι αυτά, πάνω στα οποία αποτυπώνονται όλοι οι σχεδιασμοί και τα ειδικά χωροταξικά, τα οποία καλούνται κάθετα να διαμορφώσουν ένα ξεχωριστό πλαίσιο λειτουργίας, θεματικά ή και περιβαλλοντικά».
Καταλήγοντας ο κ. Σταθάκης τοποθετήθηκε σε σχέση με την πορεία της οικονομίας, διαβεβαιώνοντας ότι «οι οικονομικοί δείκτες το δεύτερο εξάμηνο του 2016 – η ανάκαμψη της οικονομίας, η μείωση της απασχόλησης, οι εξαγωγές, το ισοζύγιο πληρωμών και δεκάδες άλλοι δείκτες – είναι οι υψηλότεροι που είχε η χώρα από την αρχή της μνημονιακής περιπέτειας».