Με διάθεση κυβερνητικής κριτικής που αμπαλαριζόταν με δυσνόητους συμψηφιστικούς ισχυρισμούς παρουσιάστηκε ο Γιάννης Λοβέρδος στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο βουλευτής της ΝΔ παραδέχτηκε αφενός ότι η ακρίβεια προκαλεί κυβερνητική φθορά και αφετέρου πως «ήταν βέβαιο ότι θα έρθει», «αδειάζοντας» σειρά υπουργών που μιλούσαν για έκτακτο φαινόμενο. Παράλληλα, χαρακτήρισε «τραγωδία» τον αριθμό των νεκρών της πανδημίας και απέδωσε -μεταξύ άλλων- την ευθύνη στα… στατιστικά.
Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο κ. Λοβέρδος τόνισε σε σχέση με την πανδημική κρίση ότι «είναι αλήθεια πως έχουμε πάρα πολλούς νεκρούς». «Και είναι μία τραγωδία ότι έχουμε τόσους νεκρούς, δεν θα έπρεπε να έχουμε τόσους νεκρούς» παρατήρησε και πρόσθεσε συμψηφιστικά: «Αλλά οι νεκροί δεν προκαλούνται από τα μέτρα της κυβέρνησης, σας διαβεβαιώνω. Ο κορονοϊός σκοτώνει, δεν σκοτώνουν όμως τα μέτρα της κυβέρνησης. Υπάρχουν μέτρα που είναι καλά και μέτρα που δεν είναι τόσο καλά».
Εν συνεχεία, προσπάθησε να εντοπίσει τις αιτίες που οδηγούν σε αυτό το θλιβερό αριθμό θανάτων, προβαίνοντας σε έναν πρωτοφανή ισχυρισμό για τον τρόπο καταγραφής τους. Συγκεκριμένα, επικαλέστηκε τον «πολύ υψηλό αριθμό ανεμβολίαστων άνω των 60», το «γηρασμένο πληθυσμό» και κατέληξε τονίζοντας πως οι εκατόμβες νεκρών οφείλονται και «στον τρόπο που υπολογίζονται στατιστικά -επί της ουσίας- οι θανόντες από κορονοϊό».
«Η ακρίβεια πλήττει την κυβέρνηση»
Ως προς την ακρίβεια, ο βουλευτής της συμπολίτευσης επισήμανε πως «ήταν βέβαιο ότι θα έρθει», διαπίστωση που έρχεται σε σύγκρουση με τις απόψεις που έχουν εκφράσει αρμόδιοι υπουργού, ενώ εκθέτει και τον πρωθυπουργό για τα ετεροχρονισμένα αντανακλαστικά αντιμετώπισης του προβλήματος.
Και συνέχισε λέγοντας: «Μιλάτε για 5,1% πληθωρισμό. Μα φυσικά, 5% είναι σε όλη την Ευρώπη, 7% είναι στις ΗΠΑ. Δεν είναι φαινόμενο ελληνικό η ακρίβεια, είναι αποτέλεσμα -και αυτό το ξέρει όποιος γνωρίζει στοιχειωδώς οικονομικά- του γεγονότος ότι τυπώθηκε τόσο πολύ χρήμα για να στηριχθούν οι κοινωνίες και οι οικονομίες. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Μειώθηκε η παραγωγικότητα, αυξήθηκε το κόστος της ενέργειας και των μεταφορών. Πώς αλλιώς θα συνέβαινε;».
Μάλιστα, συμπέρανε πως η ακρίβεια «είναι ένα ζήτημα το οποίο πραγματικά πλήττει την κυβέρνηση, τη χώρα, την κοινωνία και τον απλό πολίτη», συμπληρώνοντας πως «κάνουμε ότι είναι δυνατόν στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχουμε».