Συνεδριάσεων συνέχεια στις Βρυξέλλες με κύριο θέμα την επίτευξη deal με ευρεία συναίνεση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την τοποθέτηση «φρένου» στις τιμές του φυσικού αερίου.
Οι υπουργοί Ενέργειας των 27 κρατών – μελών της ΕΕ θα καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι τη Δευτέρα, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν και τους ηγέτες της Ένωσης να πιέζουν ούτως ώστε να επέλθει συμφωνία που θα ικανοποιήσει τα δύο «μπλοκ», εκείνων που προτείνουν την επιβολή πλαφόν (κυρίως αποτελούμενο από χώρες του Νότου), αλλά και όσων επιθυμούν διαφορετική προσέγγιση, το λεγόμενο «μπλοκ της Γερμανίας».
Η επίτευξη ενός deal που θα «γεφυρώνει» το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο «αντιμαχόμενων» πλευρών φαντάζει θολή, έστω κι αν προτάσεις υπάρχουν, με πρώτη εκείνη της τσεχικής προεδρίας η οποία έχει καταρτίσει σχέδιο δράσης με πλαφόν στα 188 ευρώ τη μεγαβατώρα και ως προϋπόθεση τη διαφορά τουλάχιστον 35 ευρώ από την τιμή του LNG.
Η πρόταση της Ολλανδίας μιλά για τοποθέτηση ορίου στα 200-220 ευρώ, ενώ έχει τεθεί επί τάπητος και πρόταση 11 κρατών – μελών (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) που αφορά πλαφόν στα 160 ευρώ. Φυσικά, υπάρχει και η περίπτωση της Γερμανίας που ουσιασιτκά δεν επιθυμεί την επιβολή πλαφόν.
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ εκφράζουν αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας, ωστόσο τα πάντα θα φανούν στις διαπραγματεύσεις τις Δευτέρας, καθώς εδώ και αρκετό διάστημα, το «μπαλάκι» των ευθυνών για την επίτευξη ενός deal ευρείας αποδοχής να πηγαίνει από τη Σύνοδο των 27 ηγετών σε αντίστοιχες των αρμοδίων υπουργών, δίχως να βγαίνει… λευκός καπνός.