Η Αφρική είναι μια ήπειρος ευλογημένη με άφθονους φυσικούς πόρους και τεράστιες αναξιοποίητες δυνατότητες. Οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου αυξάνονται στην περιοχή τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ το 2021, τα αποθέματά της Αφρικής υπολογίστηκαν σε περίπου 17.715 τρισ. κυβικά μέτρα (625,6 τρισ. κυβικά πόδια), σύμφωνα με τη Washington Post. Επί του παρόντος, η Νιγηρία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου και μαζί με την Αλγερία και την Αίγυπτο, ηγούνται στις εξαγωγές LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου).
Εάν η Αφρική καταφέρει να αξιοποιήσει τους φυσικούς της πόρους, θα μπορέσει να ενισχύσει τη θέση της στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού ενέργειας και να παρέχει οικονομικά προσιτή ενέργεια όχι μόνο για τους κατοίκους της, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει, παρόλο που το ΑΕΠ της είναι 4,5 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με 20 χρόνια πριν.
Μια άλλη αφρικανική χώρα, η Σενεγάλη, αναδείχθηκε το 2015 ως ένας από τους μεγαλύτερους δυνητικούς παραγωγούς φυσικού αερίου της ηπείρου. Μετά από πολλαπλές καθυστερήσεις, η χώρα πρόκειται εντός του 2024 να αρχίσει να παράγει φυσικό αέριο από τα αποθέματά της, σύμφωνα με τον ενεργειακό κολοσσό BP, ο οποίος ηγείται της επιχείρησης.
Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι μεταξύ 2010 και 2020, η Αφρική φιλοξενούσε το 40% των ανακαλύψεων σε κοιτάσματα φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου ενός που βρέθηκε σε ιστορικό κόμβο αλιείας ανοικτά των ακτών της Σενεγάλης, στο Σαντ Λούις.
Ενα άλλο, που ανακαλύφθηκε από την Kosmos Energy, βρίσκεται περίπου 75 μίλια υπεράκτια κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων της Σενεγάλης με τη Μαυριτανία και είναι περισσότερο από ένα μίλι κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας, καθιστώντας το ένα από τα βαθύτερα υπεράκτια έργα στην Αφρική μέχρι σήμερα.
Το 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όποτε οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύτηκαν να απεξαρτηθούν ενεργειακά από τη Μόσχα, άρχισαν να στρέφονται προς το φυσικό αέριο της Αφρικής, για να αναπληρώσουν το κενό από τις ρωσικές εισαγωγές.
Αλλωστε, οι ανεπτυγμένες χώρες έβλεπαν πάντοτε την Αφρική ως μια νέα πηγή φυσικού αερίου, αλλά καθώς ο πόλεμος του Πούτιν εκτόξευσε τις τιμές των καυσίμων, η «δίψα» τους για αφρικανικό αέριο έχει αυξηθεί, τη στιγμή που η δική τους ενεργειακή ασφάλεια έχει κλονιστεί.
Η κλιματική αλλαγή και οι προκλήσεις για την Αφρική
Ωστόσο, οι περιβαλλοντολόγοι κρούουν προειδοποιητικό «καμπανάκι», ότι τέτοιες προσπάθειες από τις αναπτυσσόμενες χώρες θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση με την κλιματική κρίση, καθώς και να σαμποτάρουν τις παγκόσμιες προσπάθειες για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Παρόλο που οι ερευνητές συμφωνούν ότι το φυσικό αέριο είναι προτιμότερο από το πετρέλαιο και τον άνθρακα, υποστηρίζουν ότι εξακολουθεί να αποτελεί ένα ορυκτό καύσιμο που συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη, την ώρα που τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει δραστικά μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου.
Οι ενεργειακοί γίγαντες έχουν δώσει στους Αφρικανούς ηγέτες μεγάλες υποσχέσεις, ότι το φυσικό αέριο είναι το «κλειδί» για την ανάπτυξή τους. Αλλά μια πρόσφατη ανάλυση από εμπειρογνώμονες στην Διεθνή Οργάνωση Ενέργεια (IEA), προβλέπει ότι μετά το 2025, θα μπορούσε να υπάρξει τόσο πολύ φυσικό αέριο στο παγκόσμιο σύστημα, προκαλώντας κρίση υπερπροσφοράς, σύμφωνα με τον Guardian.
Για τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων, αυτό μεταφράζεται ως πλήγμα για τα κέρδη, ενώ για τις αφρικανικές χώρες, η συρρίκνωση της αγοράς φυσικού αερίου θα μπορούσε να σημαίνει ακόμα και οικονομική κρίση, που θα τις οδηγούσε δυνητικά σε περικοπές στις εθνικές δαπάνες και σε δυσκολίες αποπληρωμής του εθνικού χρέους.