Φυλλορροεί το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο

Φυλλορροεί το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο

Η εμπειρία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη και τα σκάνδαλα οδηγούν σε ενίσχυση των προοδευτικών δυνάμεων

Στο μικροσκόπιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μπαίνει η καινούργια κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μετά την έκταση που έχει λάβει το θέμα Καϊλή στην ημεδαπή και παρά το γεγονός ότι το αποτύπωμά της δεν έχει ακόμη ανιχνευτεί επαρκώς δημοσκοπικά.

Σε κάθε περίπτωση στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι το αποτύπωμα θα είναι βαρύ τόσο για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ όσο και για το περίφημο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, στο οποίο συμμετείχαν με ιδιαίτερη ζέση η Εύα Καϊλή και όσοι τη στήριζαν στο παρελθόν.

Πολλώ δε μάλλον όταν το θέμα της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ έρχεται αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της παρακολούθησης από την ΕΥΠ του προέδρου του κινήματος Νίκου Ανδρουλάκη, η οποία, κατά γενική ομολογία, αφενός «τελείωσε» το ενδεχόμενο κυβερνητικής μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ και αποδυνάμωσε τους θιασώτες της στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αφετέρου έβαλε για τα καλά το Κίνημα στο στόχαστρο της μιντιακής διαπλοκής. Ειδικά το τελευταίο εκτιμάται ότι συν τω χρόνω θα φέρει πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Φυσικά γνωρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα παίξει μέχρι και πάνω από την κάλπη το χαρτί της διακριτής παρουσίας αρνούμενο τον ρόλο μπαλαντέρ, αλλά μετά την κάλπη «τα πάντα είναι ανοιχτά» λένε στον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά αν η κάλπη της απλής αναλογικής βγάλει πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ ή η διαφορά (υπέρ της ΝΔ) μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων είναι αμελητέα.

Οι τάσεις της MRB αλλά και τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης στην Κρήτη συνεχίζουν να δείχνουν το γενικότερο κλίμα αυτή την εποχή. Δεν είναι και λίγο πράγμα από το 40% για τη ΝΔ και 21% για τον ΣΥΡΙΖΑ να φτάνεις σήμερα στο 28-23% αντίστοιχα. Πέραν τούτου το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο υπολείπεται πλέον του αντιΝΔ μετώπου κι αυτό είναι φυσιολογικό, προσθέτουν, ύστερα από τριάμισι χρόνια παραμονής της ΝΔ στην εξουσία και έπειτα από την παραγωγή σκανδάλων το τελευταίο διάστημα.

Με βάση τα παραπάνω συνεχίζουν την αμφίπλευρη –όπως την ονομάζουν– διεύρυνση, εντάσσοντας σε αυτήν και την προσχώρηση στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος των δύο πρώην βουλευτών του ΜέΡΑ25 Αγγελικής Αδαμοπούλου και Φωτεινής Μπακαδήμα.

Σε ό,τι αφορά τα ψηφοδέλτια, όπως έχει γράψει το Documento από την προηγούμενη Κυριακή, η δημοσιοποίηση της πρώτης «παρτίδας» ονομάτων θα γίνει μετά τις γιορτές, εγκαινιάζοντας έτσι και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, αφού τα πάντα πλέον είναι ανοιχτά για την ημερομηνία των εκλογών και πολύ δύσκολα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαντλήσει τα συνταγματικά περιθώρια.

Επιτυχία στην ΑΔΕΔΥ

Θετικά είδαν στον ΣΥΡΙΖΑ και τα αποτελέσματα στην ΑΔΕΔΥ, παρά το γεγονός ότι η παράταξη Ενωτική Αγωνιστική Εκκίνηση (ΕΑΕΚ) που πρόσκειται στο κόμμα δεν κατέστη δυνατόν να συνεργαστεί με τη Συνδικαλιστική Ανατροπή, ένα κομμάτι από την παλιά ΠΑΣΚΕ των δήμων που παρέδωσε κομματικές ταυτότητες το 2010 και αποχώρησε, αλλά ούτε με ένα μεγάλο ποσοστό συριζαίων και γενικά αριστερών προοδευτικών δυνάμεων.

Οι δύο παρατάξεις αθροιστικά κέρδισαν 22 έδρες (ΕΑΕΚ 13 και Ανατροπή 9), με τη ΔΑΚΕ (ΝΔ) να κερδίζει 20, τη ΔΑΣ (ΚΚΕ) 18, τη ΔΗΣΥΠ (πρώην ΠΑΣΚ) 16, την Παρέμβαση (αριστεριστές) 6 και τη ΜΕΤΑ (ΛΑΕ) 3.

Το 2016 η ΔΑΚΕ είχε κερδίσει 18 έδρες, η ΔΑΣ 15 έδρες, η ΔΗΣΥΠ 14 έδρες, η ΕΑΕΚ 13 έδρες, η Παρέμβαση 10 έδρες, το ΜΕΤΑ 8, η Ανατροπή 5 έδρες και ο Αγώνας-Αντίσταση-Ανατροπή 2 έδρες.

Το συνδικαλιστικό ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ τώρα στρέφεται στις εκλογές στη ΓΣΕΕ την άνοιξη, όταν θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να κατέβουν ενωμένες οι δυνάμεις κοντά στο κόμμα.

Ενα βιβλίο, πολλά συμπεράσματα

Την περασμένη Τετάρτη παρουσιάστηκε στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων ο συλλογικός τόμος υπό τον τίτλο «Με την πλάτη στον τοίχο. Διαπραγματεύσεις για την οικονομία και την κοινωνία» από τις εκδόσεις Θεμέλιο. Ενα βιβλίο που επιμελήθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με κείμενα των μελών της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την κρίσιμη περίοδο από το 2015 έως το καλοκαίρι του 2018.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στη σύντομη ομιλία του παραδέχτηκε ότι η κυβέρνησή του βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο από την πρώτη μέρα που ο ελληνικός λαός τής ανέθεσε το σισύφειο έργο να απαλλάξει τη χώρα από τη δυστοπία των μνημονίων, για τα οποία επέρριψε την ευθύνη «σε αυτούς που χρεοκόπησαν δύο φορές τη χώρα –μία το 2009 και μία το 2014– και παρέδωσαν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μια Ελλάδα χρεοκοπημένη οικονομικά αλλά και ηθικά». Το πόσο «χρήσιμο εργαλείο» είναι το βιβλίο για τη «δεύτερη φορά Αριστερά», όπως είπε ο Ευκλ. Τσακαλώτος, θα φανεί και προεκλογικά αλλά περισσότερο μετεκλογικά σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει για δεύτερη φορά κυβερνητικές ευθύνες.

Τέλος, στην Κουμουνδούρου συνεχίζουν το «σκληρό ροκ» απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη καλώντας την «να ενημερώσει τους Ελληνες πόσες ακόμη άδειες εξαγωγής του Predator έχει δώσει και σε ποιες χώρες» μετά τις σχετικές αποκαλύψεις του τομεάρχη Διαφάνειας του κόμματος Παύλου Πολάκη και, επιπλέον, να απαντήσει εάν υπήρξε παρέμβαση για να σταματήσει ο φορολογικός έλεγχος στην εταιρεία Marc μετά την αποκάλυψη της «ΕφΣυν» για εικονικά τιμολόγια σε εταιρεία χωματουργικών εργασιών η οποία είχε εμπλακεί και με την υπόθεση Predator.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter