Φύλλο και φτερό τα οικονομικά στο Ασυλο Ανιάτων

Φύλλο και φτερό τα οικονομικά στο Ασυλο Ανιάτων

Σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για καταγγελίες εκποίησης ακινήτων με αντίτιμο χαμηλότερο της αντικειμενικής τους αξίας

Φύλλο και φτερό κάνει από το καλοκαίρι ορκωτός ελεγκτής τα οικονομικά τεφτέρια στο Ασυλο Ανιάτων στο πλαίσιο διερεύνησης βαρύτατων καταγγελιών περί κακοδιαχείρισης. Εχουν ήδη ζητηθεί σχετικά έγγραφα τα οποία ξεσκονίζει ο διορισμένος από την εισαγγελία πραγματογνώμονας, ενώ ελέγχεται και εάν υπάρχουν όλα τα ανάλογα παραστατικά – αποδείξεις που να πιστοποιούν χρηστή και διαφανή οικονομική διαχείριση.

Τον Μάρτιο του 2019 ο Δήμος Αθηναίων και συγκεκριμένα η τότε αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας Μαρία Στρατηγάκη διαβίβασε στην εισαγγελία πολυσέλιδο φάκελο με καταγγελίες για αδιαφανή διαχείριση στο Ασυλο Ανιάτων. Eπρόκειτο κυρίως για καταγγελίες περί εκποίησης ακινήτων μεγάλης αξίας «χωρίς προηγουμένως να τηρηθούν κανόνες που εγγυώνται τα συμφέροντα του σωματείου».

Πριν από τη διαβίβαση της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη η Επιτροπή Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων του Δήμου Αθηναίων, με πρόεδρο τη Μελίνα Δασκαλάκη, είχε κρίνει μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τη διοίκηση για τις επίμαχες καταγγελίες. Ο Δήμος Αθηναίων, όπως και στην περίπτωση του Γηροκομείου Αθηνών (μέλη της έκπτωτης διοίκησης κάθονται ήδη στο σκαμνί για βαριά κακουργήματα), αποτελεί την εποπτεύουσα αρχή του Ασύλου Ανιάτων και του ιδρύματός του (Ιδρυμα Περίθαλψης Χρόνιων Παθήσεων – ΙΠΧΠ).

Από το 2015 και μετά

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Documento, ο διορισμένος πραγματογνώμονας ερευνά τα οικονομικά του σωματείου για την περίοδο από το 2015 και έπειτα. Εχει ζητήσει να παραδοθούν προς έλεγχο τα βιβλία και τα στοιχεία του ΝΠΙΔ, μεταξύ των οποίων το ισχύον κωδικοποιημένο καταστατικό του Ασύλου Ανιάτων, το μητρώο μελών και η καταγραφή των διαδικασιών ενημερώσεώς του, το οργανόγραμμα και ο κανονισμός λειτουργίας, αντίγραφα αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων και πρακτικά του ΔΣ, χρηματοοικονομικές καταστάσεις των χρήσεων 2015-2018, ισοζύγια, ασφαλιστικές εισφορές, καταγραφή διαδικασιών διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων κ.ά. Ακόμη ο ορκωτός λογιστής έχει ζητήσει οποιαδήποτε άλλα στοιχεία αλλά και διευκρινίσεις που κρίνονται απαραίτητες σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

Τα δύο ακίνητα-φιλέτα

Σημαντικό σκέλος των καταγγελιών αφορά δύο πωλήσεις ακινήτων-φιλέτων του Ασύλου στην καρδιά της Αθήνας το 2018. Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο και τέσσερα καταστήματα στη διασταύρωση των οδών Κυδαθηναίων 16 και Αγγέλου Γέροντα στην Πλάκα καθώς και ένα ακίνητο στην οδό Λυκούργου και Σωκράτους στην Ομόνοια.

Tο ξενοδοχείο πουλήθηκε αντί 1.300.000 ευρώ, τη στιγμή που η αντικειμενική του αξία, σύμφωνα με το συμβόλαιο, ανερχόταν σε 2.064.972 ευρώ. Τρία καταστήματα πουλήθηκαν στην τιμή των 400.000 ευρώ ενώ η αντικειμενική τους αξία άγγιζε σχεδόν το 1.500.000 ευρώ. Εντύπωση προκαλεί ότι η εταιρεία που αγόρασε τα εν λόγω ακίνητα είχε ιδρυθεί μόλις λίγες ημέρες πριν. Μάλιστα κατά την κατάθεση προσφορών βρισκόταν ακόμη υπό σύσταση. Το τέταρτο κατάστημα στην Κυδαθηναίων πουλήθηκε αντί 550.000 ευρώ παρότι η αντικειμενική του αξία φαίνεται να ήταν 776.401 ευρώ.

Το σύνολο των χρημάτων που εισέπραξε το Ασυλο Ανιάτων ανήλθε στα 2.250.000 ευρώ, αν και υπήρξαν πιο συμφέρουσες προσφορές. Eίχε κατατεθεί προσφορά αγοράς ολόκληρου του κτιρίου αντί 2,8 εκατ. ευρώ ή αγοράς μόνο του ξενοδοχείου με αντίτιμο 2 εκατ. ευρώ. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τη διοίκηση με το σκεπτικό ότι είχαν ήδη κατατεθεί άλλες προσφορές οι οποίες εξετάζονταν. Τηρούσαν δηλαδή σειρά προτεραιότητας. Η πιο συμφέρουσα ήταν η πρόταση για αγορά του συνόλου των ακινήτων στην Κυδαθηναίων με αντίτιμο 4.000.000 ευρώ. Kαι αυτή απορρίφθηκε.

Οσον αφορά το ακίνητο στη Λυκούργου, πωλήθηκε αντί 5.220.000 ευρώ, τη στιγμή που η αντικειμενική του αξία έφτανε τα 7.727.748 ευρώ. Μάλιστα, όπως πληροφορείται το Documento, για το εν λόγω κτίριο είχε κατατεθεί προσφορά 6,5 εκατ. ευρώ.

Νεποτισμός και Αδιαφάνεια

Το Ασυλο Ανιάτων ταλαιπωρείται για χρόνια, όπως καταγγέλλουν πηγές με άμεση γνώση της κατάστασης, από κακοδιαχείριση. Τεράστια χρέη στο δημόσιο και σε μισθούς υπαλλήλων προκάλεσαν πάρα πολλές δυσκολίες στα οικονομικά του ιδρύματος, το οποίο έφτασε πολύ κοντά στο οριστικό λουκέτο.

Οπως και στην περίπτωση του Γηροκομείου Αθηνών, το Ασυλο Ανιάτων μαστίζεται από νεποτισμό, καθώς ένας στενός κύκλος συγγενών, φίλων και γνωστών φαίνεται να μακροημερεύει γύρω από την πρόεδρο Ιωάννα Ηλιάδη.

Σύμφωνα με όσα λέγονται στο Ασυλο, πρόκειται για ισχυρή προσωπικότητα που ελέγχει πλήρως το ίδρυμα στο οποίο, μεταξύ άλλων, έχουν τοποθετηθεί, εκτός από στενούς της φίλους, η κόρη της, η αδερφή της και ο σύζυγός της. Οπως έχει καταγγελθεί, από το 2012 και μετά ως νέα μέλη εγγράφονται μόνο άτομα του οικογενειακού και φιλικού της περιβάλλοντος.

Μάλιστα ανάμεσα στα μέλη του ΔΣ είναι πρόσωπο που πριν ήταν πρόεδρος της εταιρείας ορκωτών λογιστών η οποία μέχρι και σήμερα διενεργεί τους τακτικούς λογιστικούς ελέγχους στο Ασυλο, αλλά και υπάλληλος στον Δήμο Αθηναίων του οποίου ο γιος αναλαμβάνει τεχνικές εργασίες για το φιλανθρωπικό σωματείο.

Δείγμα της απόλυτης συγκέντρωσης των αρμοδιοτήτων από τη διοίκηση αποτελεί το κλείσιμο σημαντικών υπηρεσιών στο ΙΠΧΠ και το Ασυλο Ανιάτων που χαρακτηρίστηκαν μη ουσιώδεις, όπως τα πλυντήρια και το λογιστήριο, αλλά και οι συνεχόμενες αλλαγές νομικών υπηρεσιών.

Ερωτηθείσα από το Documento για τις καταγγελίες, η πρόεδρος του Ασύλου Ι. Ηλιάδη έκανε την εξής δήλωση: «Δεν υπάρχει τίποτε μεμπτό. Οι καταγγελίες είναι αβάσιμες και ανυπόστατες. Η υπόθεση βρίσκεται στον ανακριτή. Δεν έχω να σας δηλώσω τίποτε άλλο».

Documento Newsletter