Δραματικές εξελίξεις στον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης μετά την καταδίκη έντεκα αιρετών νυν και πρώην αυτοδιοικητικών παραγόντων πριν από λίγο από το το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας, για το αδίκημα της κακουργηματικής πράξης της απιστίας σχετική με την υπηρεσία από κοινού, με αντικείμενο πράξης ιδιαίτερα μεγάλης αξίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου (Δημοτικής Περιουσίας).
Σύμφωνα με το apokalypseis.com, όπως έγινε γνωστό, το δικαστήριο κήρυξε αθώους τον νυν δήμαρχο Ναμπίλ Μοράντ και τους τέως δημοτικούς συμβούλους Δημήτριο Κουτρούλη και Γιώργο Παναγιωτόπουλο ενώ επέβαλλε ποινή φυλάκισης πέντε ετών με αναστολή και τριετή στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων στους υπόλοιπους κατηγορούμενους : Διονύσιο Μάλλιαρη, Ανδρέα Κορομηλά , Νικόλαο Κόλια , Παναγιώτη Δημητρόπουλο , Νεόφυτο Παπαδόπουλο και στους πρώην αυτοδιοικητικούς παράγοντες Αλίκη Τεμπέλη , Τρύφωνα Περδίκας, Βασίλειο Αρβανίτη, Παναγιώτης Σάμαρη , Δημήτριο Βραχνή , Γεράσιμο Βαγγελάκο.
Την υπόθεση είχε αποκαλύψει με ρεπορτάζ η εφημερίδα DOCUMENTO στις 8 Οκτωβρίου 2017 όταν έφερε στο φως της δημοσιότητας το σχετικό Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Πατρών που παρέπεμπε στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών τον νυν δήμαρχο , τον αναπληρωτή του , τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης και έντεκα ακόμη νυν και πρώην αιρετούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες , για την πρόθεσή τους να προκαλέσουν οικονομική ζημιά στον δήμο τους ύψους 2.261.375,27 ευρώ ! κατά την διάρκεια της προηγούμενης θητείας τους .
Όπως αναφέρεται στο υπ. Αριθμ. 151/2017 πολυσέλιδο Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Πατρών που εκδόθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2017, κατόπιν ελέγχου που διενεργήθηκε από το Τμήμα Εσόδων και Περιουσίας του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης από 1 Ιουλίου 2013 και μετά, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε γίνει έλεγχος από τον δήμο, ως προς τις δηλωθείσες επιφάνειες εγκαταστάσεων νομικών προσώπων , από τις οποίες ο δήμος εισπράττει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ , ανταποδοτικά τέλη.
Εβδομήντα εννέα νομικά πρόσωπα που διατηρούσαν εγκαταστάσεις στον δήμο , ανάμεσά τους ιδρύματα και εκκλησίες , αποδείχθηκε ότι είχαν δηλώσει μικρότερες επιφάνειες , με αποτέλεσμα ο δήμος να ζημιωθεί από την μη είσπραξη τελών και προστίμων (ένεκα των ανακριβών δηλώσεων των ανωτέρω νομικών προσώπων) το συνολικό ποσό των 2.261.375,27 ευρώ.
Κι ενώ οι υπηρεσίες του δήμου είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες είσπραξης αυτών , κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 13.12.2013 οι κατηγορούμενοι φέρονται να ψήφισαν , κατά ομάδες ελαφρώς διαφοροποιημένες προτάσεις , οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα την έκδοση της η υπ. αριθμ. 319/13.12.2013 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Η εφαρμογή της οποίας ανέστειλε όλες τις δράσεις του δήμου προς είσπραξη των οφειλομένων τελών και προστίμων μέσω της ΔΕΗ , κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.
Η ζημία σε βάρος του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης αποσοβήθηκε όμως , λόγω της έκδοσης της 19159/769/10.3.2014 απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου , Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου με την οποία ακυρώθηκε η 310/13.12.2013 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Το περιβάλλον των καταδικασθέντων αυτοδιοικητικών παραγόντων κάνει λόγο για εσφαλμένη απόφαση του δικαστηρίου και ισχυρίζεται ότι αδίκως καταδικάστηκαν καθώς η επίμαχη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είχε καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα ενώ δεν υπήρξε η παραμικρή οικονομική ζημιά στο δήμο.
Η συγκεκριμένη δικαστική εξέλιξη στον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης σε συνδυασμό με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο (ΦΕΚ Τεύχος Πρώτο 21/2/2016- άρθρο 6 – «θέση αιρετών σε αργία») προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις καθώς μεταξύ των καταδικασθέντων προσώπων είναι και κάποιοι που είχαν δημοσιοποιήσει την πρόθεσή τους να κατέβουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές είτε ως επικεφαλής παράταξης είτε ως απλοί υποψήφιοι .
Εντός των επόμενων ημερών ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης αναμένεται να ζητήσει απόσπασμα της δικαστικής απόφασης με βάση την οποία θα θέσει σε αργία τους καταδικασθέντες για κακούργημα αιρετούς , όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.