«Φυγάδευσαν» τον Τσιόδρα από το κοινοβούλιο

Χαρακτήρα καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας προσέδωσε η συμπολίτευση στην κλήση των Σωτήρη Τσιόδρα, Παναγιώτη Αρκουμανέα, Βασίλη Κικίλια και Νίκου Χαρδαλιά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής έπειτα από αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μολονότι η διαδικασία αποσκοπούσε στην εξέταση και όχι απλώς στην ακρόαση των προαναφερθέντων για τα «διπλά βιβλία», για το ανενημέρωτο «ένα και μοναδικό» μητρώο της ΗΔΙΚΑ, για την άρνηση δημοσιοποίησης των πρακτικών της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, για το «Μπέργκαμο» της Θεσσαλονίκης και για τα λιγοστά τεστ που πραγματοποιούνται, η κυβερνητική πλειοψηφία κατάφερε να βγει πολιτικά αλώβητη γιατί τα ερωτήματα τέθηκαν αλλά κανένας δεν τα απάντησε. Με κοινοβουλευτική μαεστρία ο πρόεδρος της επιτροπής Αθανάσιος Μπούρας επέβαλε fast track συζήτηση, δίνοντας μόλις τρία λεπτά ομιλίας στους βουλευτές πλην του πρώτου κύκλου ομιλητών. Ηταν τέτοια η σπουδή για την άρον άρον ολοκλήρωση της συζήτησης που μόνο ο υπουργός Υγείας δευτερολόγησε, απαντώντας σε όποιο θέμα έκρινε βολικό, γεγονός που συνιστά παραβίαση του κανονισμού της Βουλής. Για την ιστορία, ο Αθ. Μπούρας είχε δεσμευτεί ότι θα δοθεί η δυνατότητα για απαντήσεις.

Επιστημονικό περίβλημα σε κυβερνητικό σόου

Η διαδικασία άρχισε με τις τοποθετήσεις των υπουργών, οι οποίοι παρουσίασαν την Ελλάδα ως «ένα καλό παράδειγμα παγκοσμίως ως προς τη διαχείριση του κορονοϊού». Ακολούθησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέας, ισχυριζόμενος ότι το μητρώο του ΕΟΔΥ δεν έχει «καμία απολύτως» σχέση με αυτό της ΗΔΙΚΑ. Υστερα από αρκετό διάστημα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ήρθε η σειρά του Σωτ. Τσιόδρα να μιλήσει ενώπιον της επιτροπής. Αφού σηκώθηκε από το έδρανο που βρισκόταν πίσω από τους Β. Κικίλια και Ν. Χαρδαλιά για να ανέβει στο βήμα, επικαλέστηκε την επιστημονική του ιδιότητα για να υποστηρίξει την πρόθεση αποχής από την πολιτική αντιπαράθεση παρά το γεγονός ότι πριν από λίγους μήνες είχε δικαιολογήσει την αδυναμία της κυβέρνησης να επενδύσει στα μέσα μεταφοράς. Προχώρησε σε μια αναλυτική παρουσίαση διαφανειών με σημαντικά στοιχεία που αφορούσαν την πανδημία, περιβάλλοντας με επιστημονικό αμπαλάζ μια διαδικασία που δεν θα έπρεπε να θυμίζει κοινοβουλευτική μεταφορά της τυποποιημένης ενημέρωσης των 18.00.

Ειρήσθω εν παρόδω, τα στοιχεία που παρουσίασε ίσως είναι τα δεδομένα που ζητά εδώ και μήνες η ακαδημαϊκή κοινότητα προκειμένου να συμβάλει στο ερευνητικό έργο. Παραδέχτηκε δε ότι τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό, διαπίστωση που δεν ευθυγραμμίζεται με όσα είχε δηλώσει στο παρελθόν.

Επιπλέον, ο καθηγητής πήρε θέση για το κρίσιμο θέμα της πατέντας των εμβολίων. «Πιστεύω ότι με τα εμβόλια θα τελειώσει αυτή η επιδημία, αρκεί τα εμβόλια να είναι δημόσιο αγαθό, όπως οφείλουν να είναι» ήταν τα λόγια του, τα οποία έδωσαν την εντύπωση ότι δεν συμφωνεί με την απροθυμία διεκδίκησης άρσης των πατεντών από τον πρωθυπουργό. Κατά την κρίση του η αντιπαράθεση ανάμεσα στην πολιτική και την επιστήμη δεν παρατηρήθηκε σε τόσο έντονο βαθμό στην Ελλάδα όσο σε άλλες χώρες. «Ξέρετε το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Το μεγαλύτερο περιοδικό στον κόσμο, “New England Journal of Medicine”, έγραψε τα εξής για τους πολιτικούς τους ηγέτες: “Οι ηγέτες μας απέτυχαν. Το μέγεθος της αποτυχίας τους είναι εκπληκτικό. Ηταν επικίνδυνα ανίκανοι”» τόνισε. Να σημειωθεί ότι την ώρα που αποχωρούσε από το βήμα ο Σωτ. Τσιόδρας, ο Αθ. Μπούρας ανέφερε: «Σας ευχαριστούμε, κ. καθηγητά, για τα πολύ σημαντικά στοιχεία τα οποία παρουσιάσατε και μας θυμίσατε πράγματι τον καθηγητή Τσιόδρα που έγινε ταυτόσημο με τη ζωή όλων μας».

Τα πέντε αναπάντητα ερωτήματα

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κατρούγκαλος προσπάθησε να επωφεληθεί από την παρουσία του καθηγητή στην επιτροπή για να απαντηθούν ερωτήματα που ταλανίζουν την κοινή γνώμη. Το μόνο ζήτημα που έχρηζε πολιτικής απάντησης ήταν τα fake news του Ακη Σκέρτσου, καθώς –όπως επισήμανε ο Γ. Κατρούγκαλος– όταν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ισχυριζόταν ότι η Ελλάδα κατατάσσεται πέμπτη σε εμβολιασμούς στην πραγματικότητα βρισκόταν στη 16η θέση και μάλιστα κάτω από τον μέσο όρο στην ΕΕ.

Τα πέντε ερωτήματα που διατύπωσε ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον καθηγητή είναι τα εξής:

  • Γιατί δεν δημοσιοποιούνται τα πρακτικά της επιτροπής; 
  • Λαμβάνει υπόψη η επιτροπή αξιωματούχων τις εισηγήσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων;
  • Γιατί ο ίδιος στις 26 Οκτωβρίου έσπευσε να προεξοφλήσει ότι είναι αδύνατο να επενδύσει η κυβέρνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς; 
  • Θα έπρεπε να γίνουν και στην Ελλάδα μαζικά τεστ, όπως στη Σλοβακία που είχε εξεταστεί πάνω από το 60% του πληθυσμού; 05
  • Πρέπει να βρεθεί τρόπος η ΕΕ να εξασφαλίσει τις πατέντες των εμβολίων;

Λογοκρισία Πολάκη από τον τυπολάτρη πρόεδρο

Οι πολιτικές στοχεύσεις της πλειοψηφίας αποκρυσταλλώθηκαν με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε ο Παύλος Πολάκης. Με δεδομένο ότι ο Ανδρέας Ξανθός δεν έδωσε το παρών στη συνεδρίαση, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας ήταν ο μόνος βουλευτής με ιατρική ιδιότητα από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μετά το σόου επιτηδευμένης τυπολατρίας του προέδρου της επιτροπής, ο οποίος δεν επέτρεπε στον Παύλ. Πολάκη να μιλήσει από το βήμα, ο αναπληρωτής τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ μπόρεσε όπως όπως να θέσει πέντε ζητήματα, ανάμεσα σε αυτά και η κωλυσιεργία της κυβέρνησης για τη χορήγηση κολχικίνης στους ασθενείς με Covid-19.