«Φωτίζοντας τη γυναίκα»: Εκδήλωση της ΔΕΗ για την Ημέρα της Γυναίκας

Για δεύτερη φορά και με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαρτίου 2019 η εκδήλωση της ΔΕΗ αφιερωμένη στην Ημέρα της Γυναίκας, με τίτλο «“Φωτίζοντας” τη γυναίκα», στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας.

Η ειδική αυτή εκδήλωση, που ξεκίνησε πέρυσι με πρωτοβουλία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ Α.Ε., κυρίου Μανόλη Μ. Παναγιωτάκη, στόχο έχει να τιμήσει τη γυναίκα εργαζόμενη στην Επιχείρηση, αναγνωρίζοντας τη σημαντική και πολυεπίπεδη συμβολή της. Επιπλέον, με τη δράση αυτήν ανοίγει ένας δίαυλος επικοινωνίας, διαλόγου και προβληματισμού γύρω από ένα θέμα που παραμένει και θα παραμείνει ανοιχτό, όσο οι συνθήκες εντός και εκτός συνόρων μεταβάλλονται: η θέση και ο ρόλος της γυναίκας σε μια επιχείρηση αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα. Όπως ο ίδιος τόνισε εμφατικά: «Καμία κοινωνική κατάκτηση εν τέλει δεν λύνεται οριστικά και αμετάκλητα».

Στο κατάμεστο Δημοτικό Μουσικό Θέατρο, σε αυτό το ιστορικό κτήριο που στέγαζε επί χρόνια τη Λυρική Σκηνή, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Α.Ε. επεσήμανε στην εναρκτήρια ομιλία του: «Διοργανώσαμε αυτήν την εκδήλωση φέτος όχι μόνο επειδή η περσινή είχε πολύ μεγάλη επιτυχία. Την πραγματοποιούμε ξανά και την αφιερώνουμε στην Ημέρα της Γυναίκας, γιατί είναι μια ημέρα […] αναστοχασμού, μια ημέρα προβληματισμού, μια ημέρα αγώνα, διότι το πρόβλημα δεν τελειώνει». Αναφέρθηκε δε σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Προχθές ήμουν στην Κίνα. […] Στη reception του ξενοδοχείου είχε αναρτηθεί μια αφίσα που έλεγε ότι την Ημέρα της Γυναίκας τα ποτά και τα φαγητά θα είχαν έκπτωση. Συμβαίνει ακριβώς αυτό […] ότι το εμπορευματικό σύστημα τείνει να εκφυλίσει, να αφομοιώσει και αυτόν τον αγώνα και να τον μετατρέψει σε κάτι, απλώς, καταναλωτικό».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος τόνισε: «Μιλάμε με έργα, όμως, στη ΔΕΗ. Ας μου επιτραπεί να το πω αυτό. Έχουμε αξιοκρατία, δημοκρατία, διαφάνεια και ισότητα. Είναι αξίες που εξυφαίνουν το στέρεο σύστημα αξιών μας. Είναι αυτό το αξιακό απόθεμα που διαπνέει όχι μόνο το παρελθόν μας αλλά –πολύ περισσότερο– το σήμερα και το όραμά μας για το αύριο της Επιχείρησής μας.

Είναι πρωτοπόρα η ΔΕΗ από το ξεκίνημά της σε θέματα ισότητας, μη διάκρισης […] Διαρκής και με στοχευμένες πολιτικές η στήριξη της γυναίκας εργαζόμενης και ευρύτερα της οικογένειας από την Επιχείρηση, […] προσαρμόζοντας και αναβαθμίζοντας τις κοινωνικές της παροχές, […] όπως τελευταία, στο πλαίσιο της συλλογικής σύμβασης που υπογράψαμε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, την ασφάλιση για την ιατρική και τη νοσοκομειακή περίθαλψη. 

Επιπλέον: «Η Επιχείρηση έχει αναδείξει σε θέσεις ευθύνης, για πρώτη φορά στη διαδρομή της, πολλά άξια και ικανά στελέχη γυναίκες, που διακρίνονται για την κατάρτιση, την προσφορά και την αφοσίωσή τους. […] Πέρυσι αναφέρθηκα ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της ΔΕΗ είχαμε δύο γυναίκες στο Συμβούλιο Διεύθυνσης. Αυτό ήταν ρεκόρ! Φέτος θα πω ότι το ρεκόρ αυτό το ξεπεράσαμε! Έχουμε, από σήμερα, και τρίτη γυναίκα στο Συμβούλιο Διεύθυνσης της Επιχείρησης. […] Με αυτά τα δεδομένα, η ΔΕΗ δεν αποτελεί μόνο έναν αναμφισβήτητα ισχυρό και δυναμικό παράγοντα της χώρας μας, αλλά και ένα παράδειγμα-πρότυπο στον κόσμο των επιχειρήσεων».

Ως προς τη βράβευση των εργαζομένων γυναικών, υπογράμμισε: «Φέτος θα αναφερθούμε και θα τιμήσουμε τις εργαζόμενες στα εργοστάσια παραγωγής και στα καταστήματα της εμπορίας στην περιφέρεια. Αντιμέτωπες με αντίξοες συνθήκες, αναμετρούμενες με σύνθετα τεχνικά προβλήματα και συχνά έκτακτες καταστάσεις. Ακόμη, αντιμέτωπες με τα προβλήματα της κοινωνίας και των εκατομμυρίων συμπολιτών μας στα καταστήματα, όντας ο καθρέπτης της ΔΕΗ αλλά και ο κυματοθραύστης και ο υπερασπιστής της. Τις τιμάμε, τις ευχαριστούμε και τις καλούμε να συνεχίσουν ακόμη πιο δυνατά για την Επιχείρησή μας».

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Α.Ε. αναφέρθηκε στο επίκαιρο ζήτημα της αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων: «Μια προσπάθεια και ένα ζήτημα για το οποίο προχθές ήμουν στην Κίνα, αύριο θα πάω στις Βρυξέλλες, και δεν ξέρω πού αλλού θα πάμε για να το πετύχουμε. Γιατί, όπως έγραψα και στους κυρίους Ristori και Laitenberger, τους Γενικούς Διευθυντές Ενέργειας και Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι μόνο ότι μας έχουν υποχρεώσει να πωλήσουμε αυτές τις μονάδες αλλά το θέλουμε και εμείς. Για να στραφούμε ακόμη πιο αποφασιστικά στην ανανέωση του παραγωγικού μας στόλου με κατεύθυνση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. […] Ζητάμε από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι μας το επέβαλαν και οι οποίοι συμφωνούν μαζί μας ότι πρέπει να το κάνουμε, στήριξη. Το ίδιο ζητάμε και από την Ελληνική Κυβέρνηση. Στήριξη! […] Άλλο «πώληση», άλλο «μηδενικό όφελος» και πολύ περισσότερο «ζημία» για την Επιχείρηση. Αυτά τα λέω και ως Διευθύνων Σύμβουλος και ως εργαζόμενος της ΔΕΗ και ως τεχνοκράτης και, σε τελευταία ανάλυση, ως ένας λογικός άνθρωπος. Κανείς δεν θέλει να πωλήσουμε τις μονάδες χωρίς τουλάχιστον να αντανακλούν ένα μέρος της τεράστιας αξίας τους».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επισημαίνοντας: «Χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, γιατί η ΔΕΗ είναι ο κατάλληλος χώρος για τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας. Η ΔΕΗ ήταν και παραμένει πρωτοπόρα και στα θέματα της ισότητας. Από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της εφάρμοσε την αρχή της ίσης μεταχείρισης στην εργασία και υιοθέτησε την ίση αμοιβή. Έχει αναδείξει πολλές γυναίκες σε θέσεις ευθύνης, αλλά και πολλές γυναίκες σε ανδροκρατούμενες, δύσκολες εργασίες, στους τεχνικούς, στα εργοστάσια και στα ορυχεία της. Το άξιο και ικανό γυναικείο δυναμικό της αποτελεί ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα της ΔΕΗ». Ακολούθως, αναφέρθηκε στο γυναικείο κίνημα, στις κατακτήσεις αλλά και στις οπισθοδρομήσεις στα θέματα ισότητας και ένταξης της γυναίκας στην παραγωγική και στην κοινωνική λειτουργία.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κύριος Γιώργος Δημαράς, στον χαιρετισμό του υπογράμμισε αφ’ ενός τον σημαντικό ρόλο της γυναίκας διαχρονικά, αφ’ ετέρου δε τις πολλές διακρίσεις που υφίσταται, παρά τις νομοθετικές κατοχυρώσεις, προτρέποντας «να μην εφησυχάζουμε, αλλά να εμβαθύνουμε τη δημοκρατία, αντλώντας έμπνευση από τους αγώνες των γυναικών».

Ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ / ΔΕΗ-ΚΗΕ, κύριος Γιώργος Αδαμίδης, χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Διοίκησης και αναφέρθηκε στις βραβευόμενες συναδέλφισσες που «απέδειξαν ότι μπορούν να ανταποκριθούν επάξια στους πιο δύσκολους τομείς της Επιχείρησης», καταλήγοντας ως εξής: «Φωτίζουμε τις γυναίκες, γιατί είναι αυτές που μας δείχνουν τον δρόμο».

Ακολούθησαν δύο κεντρικές ομιλίες. Ο Γενικός Διευθυντής Ανθρωπίνων Πόρων & Οργάνωσης ΔΕΗ, κύριος Γιώργος Δαμάσκος, ύστερα από την αναδρομή στο γυναικείο κίνημα παγκοσμίως, ανέπτυξε το θέμα της θέσης της γυναίκας στη ΔΕΗ, παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία που τεκμηριώνουν την αύξηση της γυναικείας συμμετοχής στο στελεχικό δυναμικό της Επιχείρησης κατά τα τελευταία ιδίως χρόνια.

Η Διευθύντρια Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία ΔΕΗ, κυρία Μαρία Τολάκη, προσέγγισε την επιχειρηματική διάσταση της ισότητας των φύλων, αναλύοντας μελέτες και στοιχεία σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε συνδυασμό με τους δείκτες που εμφανίζει η χώρα μας. Εστίασε στα πολλαπλά πλεονεκτήματα/κέρδη που καταγράφονται όταν οι επιχειρήσεις αξιοποιούν και ενισχύουν περαιτέρω τη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, καταλήγοντας στο συμπέρασμα: «Κερδίζουν οι επιχειρήσεις που κερδίζουν τις γυναίκες».

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στο φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών. Ο κύριος Νικήτας Κανάκης, Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου – Ελλάδας –το σημαντικό έργο των οποίων η ΔΕΗ στηρίζει σταθερά επί πέντε χρόνια τώρα–, αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικές περιπτώσεις γυναικών από τη δράση των Γιατρών του Κόσμου διεθνώς αλλά και στη χώρα μας. Η κυρία Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη, Πρόεδρος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών, μίλησε για το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας και για τους τρόπους αντιμετώπισής του. Η κυρία Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (CSR HELLAS), επικεντρώθηκε στο πρώτο ευρωπαϊκό δίκτυο εταιρειών που ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση της βίας βάσει φύλου, έχοντας την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο δίκτυο CEASE – στο οποίο μετέχει και η ΔΕΗ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συμβολική βράβευση πέντε εργαζομένων γυναικών στην Παραγωγή (κυρίες Ελευθερία Χατζή και Ανθούλα Ράσσιου από τον ΑΗΣ Καρδιάς, Σοφία Χουλάκη από τον ΑΗΣ Λινοπεραμάτων στην Κρήτη, Χριστίνα Βαρβαρέκου από τον ΑΗΣ Αθερινόλακκου στην Κρήτη και Τριανταφυλλιά Μπέρδη από τον ΑΗΣ Ρόδου) και τεσσάρων στην Εμπορία (κυρίες Παναγιώτα Γαλοπούλου από το Κατάστημα Αλεξανδρούπολης, Ελένη Δέδε από το Κατάστημα Αταλάντης, Τριανταφυλλιά Μαρίνου από το Κατάστημα Ζακύνθου και Κατερίνα Νικηφοράκη από το Κατάστημα Αγίου Νικολάου Κρήτης), με παράλληλες προβολές από τους χώρους εργασίας τους. Αναμνηστικά βραβεία δόθηκαν και σε πέντε διευθύντριες καταστημάτων από την περιφέρεια.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κύριος Τάσος Πετρόπουλος, η Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κυρία Χαρά Καφαντάρη, η Πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. κυρία Ρένα Μπαρδάνη, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας κύριος Μιχάλης Φιλίππου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. κύριος Στέφανος Οκταποδάς, ο Διευθυντής ΜΜΕ, Θέσεων & Ενημέρωσης του ΣΕΒ κύριος Δημήτρης Βέργαδος, ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο καλλιτέχνης Νίκος Καλαφάτης (που φιλοτέχνησε και τα βραβεία για τις εργαζόμενες στη ΔΕΗ) κ.ά., καθώς και στελέχη και εργαζόμενοι της ΔΕΗ – ένα ακροατήριο που ξεπέρασε τα 600 άτομα.

Η ομιλία του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου ΔΕΗ, Μανόλη Μ. Παναγιωτάκη

Κυρία Υπουργέ,

Κύριε Υφυπουργέ,

Κυρία Πρόεδρε της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, 

εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας καλωσορίζω στη σημερινή μας εκδήλωση, τη δεύτερη κατά σειρά μετά την περσινή, για την Ημέρα της Γυναίκας.

Θέλω, κατ’ αρχάς, να σας πω ότι διοργανώσαμε αυτήν την εκδήλωση φέτος όχι μόνο επειδή η περσινή είχε πολύ μεγάλη επιτυχία. Την πραγματοποιούμε ξανά και την αφιερώνουμε στην Ημέρα της Γυναίκας, γιατί είναι μια ημέρα σαν αυτή που περιέγραψαν οι προηγούμενοι ομιλητές, μια ημέρα αναστοχασμού, μια ημέρα προβληματισμού, μια ημέρα αγώνα, διότι το πρόβλημα δεν τελειώνει. Δεν λύνεται – όπως και κανένα κοινωνικό πρόβλημα δεν λύνεται οριστικά.

Τις τελευταίες ημέρες, εν όψει και αυτής της εκδήλωσης, βρέθηκα αντιμέτωπος με δύο αντιλήψεις. Προχθές ήμουν στην Κίνα. Έμενα σε ένα ξενοδοχείο, πολύ καλό ξενοδοχείο, με έντονα δυτικά χαρακτηριστικά. Στη reception είχε αναρτηθεί μια αφίσα που έλεγε ότι την Ημέρα της Γυναίκας τα ποτά και τα φαγητά θα είχαν έκπτωση 20%-30%. Συμβαίνει ακριβώς αυτό που είπε προηγουμένως και ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, ότι το εμπορευματικό σύστημα τείνει να εκφυλίσει, να αφομοιώσει και αυτόν τον αγώνα και να τον μετατρέψει σε κάτι, απλώς, καταναλωτικό.

Βρέθηκα αντιμέτωπος και με μία άλλη αντίληψη. Από κυρίες ενός κύκλου που ήταν –θα έλεγα– και προοδευτικές και που υποστήριζαν ότι «εμείς είμαστε εναντίον της ιδιαίτερης Γιορτής για τη Γυναίκα, γιατί στην ουσία αυτό υποβαθμίζει τη γυναίκα». Βεβαίως, δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι αντιλήψεις προέρχονται από κυρίες ενός κοινωνικού στρώματος, μιας πνευματικής ελίτ, που, εξ όσων γνωρίζω, δεν έχουν και προβλήματα ισότητας στον περίγυρό τους και στην οικογένειά τους. Όμως, αυτό συμβαίνει παντού;

Ακούσαμε προηγουμένως τα στοιχεία. Διαφωνώ λοιπόν μαζί τους. Τη γιορτή αυτήν, που δεν είναι τυχαίο ότι την καθιέρωσε ο ΟΗΕ, θα πρέπει να την τιμούμε, θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε όπως πρέπει. Μια επιχείρηση όπως η ΔΕΗ πιστεύω ότι έχει και τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις αλλά και την υποχρέωση να τιμά αυτήν την Ημέρα και να την αντιμετωπίζει με το πνεύμα που αναφέραμε προηγουμένως.

Το πρόβλημα –όπως ακούσαμε πρωτύτερα και φαντάζομαι ότι θα ακούσουμε στη συνέχεια– δεν έχει λυθεί σε καμία χώρα, ούτε στις πιο προηγμένες. Μπορεί να εμφανίζεται με διαφορετική μορφή: με μπούργκα, με φτώχια, με άλλες ακραίες καταστάσεις, οφθαλμοφανέστατες· ή σαν αυτές που είπε και προηγουμένως ο Γιώργος Αδαμίδης, ότι έχουμε τις γυναίκες για να δουλεύουν.

Ωστόσο, και στις πιο προηγμένες κοινωνίες διαπιστώνονται προβλήματα ισότητας –ανισότητας δηλαδή– μεταξύ των δύο φύλων. Μπορεί να υπάρχουν θεσμοί, να υπάρχουν νόμοι οι οποίοι είναι προοδευτικοί. Αυτοί, καταλαβαίνω, ότι αντανακλούν τους αγώνες κάποιων πρωτοποριών, τους αγώνες κινημάτων ή ακόμη τις αντιλήψεις μιας πνευματικής πρωτοπορίας.

Ας δούμε όμως τι συμβαίνει παραπίσω. Πώς αυτοί οι νόμοι γίνονται πράξη; Τι γίνεται στην πραγματικότητα; Με τις εδραιωμένες αντιλήψεις, με τις προκαταλήψεις, με τις κοινωνικές συνθήκες, οι οποίες υπάρχουν παντού. Βέβαια, όπως είπα και πριν, κανένα πρόβλημα, ούτε και αυτό, λύνεται οριστικά και αμετάκλητα. Βλέπουμε διαρκώς πισωγυρίσματα.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την Ευρώπη. Την Ευρώπη των δύο πολέμων, την Ευρώπη των κοινωνικών κατακτήσεων, των κοινωνικών αγώνων, την Ευρώπη των επαναστάσεων, την Ευρώπη η οποία συμφώνησε κάποια στιγμή μετά από τις οδυνηρές εμπειρίες του παρελθόντος ότι θα πρέπει να συνεργαστεί, να ενωθεί και δημιούργησε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βλέπουμε ότι σε αυτήν την Ευρώπη, για συγκεκριμένους λόγους που έχουν αναλυθεί και είναι διαρκώς σε αναζήτηση οι αιτίες, να αναβιώνει ο ρατσισμός, η ξενοφοβία. Αναβιώνει ο φασισμός. Άρα λοιπόν, τίποτε δεν είναι δεδομένο.

Ας έρθουμε με δυο λόγια, τώρα, για το τι συμβαίνει στη ΔΕΗ. Όμως πάντοτε χωρίς να αποστασιοποιούμαστε από αυτά που προηγουμένως υπογραμμίσαμε: δηλαδή, ό,τι κάνουμε εμείς, όποια κατάκτηση και αν έχουμε, όποιους θεσμούς, πρέπει να λειτουργούμε και να ενεργούμε χωρίς επανάπαυση, στο γενικότερο πλαίσιο που προδιέγραψα.

Μιλάμε με έργα, όμως. Ας μου επιτραπεί να το πω αυτό. Έχουμε αξιοκρατία, δημοκρατία, διαφάνεια και ισότητα. Είναι αξίες που εξυφαίνουν το στέρεο σύστημα αξιών μας. Είναι αυτό το αξιακό απόθεμα που διαπνέει όχι μόνο το παρελθόν μας αλλά –πολύ περισσότερο– το σήμερα και το όραμά μας για το αύριο της Επιχείρησής μας.

Είναι πρωτοπόρα η ΔΕΗ από το ξεκίνημά της σε θέματα ισότητας, μη διάκρισης: σταθερά εφάρμοσε την αρχή της ίσης μεταχείρισης εργασία, αλλά και αργότερα, στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, ενστερνίστηκε εξ αρχής την ίση αμοιβή. Διαρκής και με στοχευμένες πολιτικές η στήριξη της γυναίκας εργαζόμενης και ευρύτερα της οικογένειας από την Επιχείρηση, μια προσπάθεια που συντονιζόταν με τις επιταγές και τα αιτήματα των καιρών, προσαρμόζοντας και αναβαθμίζοντας τις κοινωνικές της παροχές. Ας μου επιτραπεί να αναφερθώ, τελευταία, στο πλαίσιο της συλλογικής σύμβασης που υπογράψαμε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, την ασφάλιση για την ιατρική και τη νοσοκομειακή περίθαλψη.

Η Επιχείρησή μας δεν είναι ένας απλός παρατηρητής των εξελίξεων. Συμμετέχει, προτείνει, υιοθετεί, αναπτύσσεται, ενδυναμώνεται. Ακόμη και σε πρωτοβουλίες που ανασύρουν ευαίσθητα κοινωνικά φαινόμενα παγκοσμίως και επιχειρούν να συμβάλλουν στην εξάλειψή τους, η ΔΕΗ είναι παρούσα. Συμμετέχει στο πρώτο ευρωπαϊκό δίκτυο εταιρειών που ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση της βίας βάσει φύλου, έχοντας την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο δίκτυο CEASE, μια κίνηση με αφετηρία τον Νοέμβριο του 2018, εκτός από κορυφαίες επιχειρήσεις από τη Γαλλία και το Βέλγιο, εγγράφονται και οκτώ εταιρείες από τη χώρα μας, μέλη του Ελληνικού Δικτύου Εταιρικής & Κοινωνικής Ευθύνης (CSR HELLAS), μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ.

Σήμερα, θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε εκπροσώπους φορέων που καταθέτουν την εμπειρία τους και τις προσεγγίσεις τους γύρω από αυτό το αποτρόπαιο φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, που μαστίζει όλες τις χώρες, ακόμη και τις πιο προηγμένες.

Αλλά και ως προς τον επαγγελματικό ορίζοντα, η ΔΕΗ –ιδιαίτερα του σήμερα– βρίσκεται, επιτρέψτε μου να πω, στην αιχμή της πρωτοπορίας. Δεν είναι μόνο ότι προσφέρει τη δυνατότητα εξέλιξης σε όλο το προσωπικό της, σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας, αποκλειστικά με γνώμονα αξιοκρατικά κριτήρια. Έχει αναδείξει σε θέσεις ευθύνης, για πρώτη φορά στη διαδρομή της, πολλά άξια και ικανά στελέχη γυναίκες, που διακρίνονται για την κατάρτιση, την προσφορά και την αφοσίωσή τους. Πολλές από αυτές βρίσκονται σήμερα ανάμεσά μας. Και στη συνέχεια, πιστεύω, ότι θα ακούσουμε αναλυτικότερα στοιχεία.

Πέρυσι αναφέρθηκα ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της ΔΕΗ είχαμε δύο γυναίκες στο Συμβούλιο Διεύθυνσης. Αυτό ήταν ρεκόρ! Φέτος θα πω ότι το ρεκόρ αυτό το ξεπεράσαμε! Έχουμε, από σήμερα, και τρίτη γυναίκα στο Συμβούλιο Διεύθυνσης της Επιχείρησης, την κυρία Έφη Μπαλή, στην οποία υπέγραψα σήμερα την ανάθεσή της και στην οποία εύχομαι «καλή επιτυχία στο έργο της». Αυτό όχι επειδή η εμπορία είναι γένους θηλυκού, αλλά γιατί είναι άξια και αυτή η συνάδελφος, όπως και οι άλλες, και η κυρία Όλγα Κουρίδου και η κυρία Αλεξάνδρα Κονίδα, καθώς και όλες οι Διευθύντριες που έχουμε ορίσει, χωρίς καμία ποσόστωση. Είναι γιατί το άξιζαν να βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις.

Με αυτά τα δεδομένα, η ΔΕΗ δεν αποτελεί μόνο έναν αναμφισβήτητα ισχυρό και δυναμικό παράγοντα της χώρας μας, αλλά και ένα παράδειγμα-πρότυπο στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Κυρίες και κύριοι,

αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Τιμάμε σήμερα όλες τις εργαζόμενες γυναίκες της ΔΕΗ. Όλες εκείνες που δίνουν μικρές και μεγάλες μάχες για την Επιχείρησή μας. Πέρυσι αναφερθήκαμε και τιμήσαμε τις εργαζόμενες στα ορυχεία και στα καταστήματα της εμπορίας της Αθήνας. Φέτος θα αναφερθούμε και θα τιμήσουμε τις εργαζόμενες στα εργοστάσια παραγωγής και στα καταστήματα της εμπορίας στην περιφέρεια. Αντιμέτωπες με αντίξοες συνθήκες, αναμετρούμενες με σύνθετα τεχνικά προβλήματα και συχνά έκτακτες καταστάσεις. Ακόμη, αντιμέτωπες με τα προβλήματα της κοινωνίας και των εκατομμυρίων συμπολιτών μας στα καταστήματα, όντας ο καθρέπτης της ΔΕΗ αλλά και ο κυματοθραύστης και ο υπερασπιστής της. Τις τιμάμε, τις ευχαριστούμε και τις καλούμε να συνεχίσουν ακόμη πιο δυνατά για την Επιχείρησή μας. Με πλήρη συναίσθηση της σημαντικότητας του ρόλου της σήμερα και πολύ περισσότερο αύριο.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

κυρίες και κύριοι,

Θα αναφερθώ σύντομα στο επίκαιρο ζήτημα που αντιμετωπίζει η Επιχείρησή μας αυτό το διάστημα, την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων. Μια προσπάθεια και ένα ζήτημα για το οποίο προχθές ήμουν στην Κίνα, αύριο θα πάω στις Βρυξέλλες, και δεν ξέρω πού αλλού θα πάμε για να το πετύχουμε. Γιατί, όπως έγραψα και στους κυρίους Ristori και Laitenberger, τους Γενικούς Διευθυντές Ενέργειας και Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι μόνο ότι μας έχουν υποχρεώσει να πωλήσουμε αυτές τις μονάδες αλλά το θέλουμε και εμείς. Για να στραφούμε ακόμη πιο αποφασιστικά στην ανανέωση του παραγωγικού μας στόλου με κατεύθυνση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Είναι βέβαια το πλαίσιο ασφυκτικό· και το χρονικό –θα πρέπει να έχουμε τελειώσει έως τον Μάιο– αλλά και επειδή υπάρχουν ακόμη σημαντικές εκκρεμότητες.

Ζητάμε από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι μας το επέβαλαν και οι οποίοι συμφωνούν μαζί μας ότι πρέπει να το κάνουμε, στήριξη. Το ίδιο ζητάμε και από την Ελληνική Κυβέρνηση. Στήριξη! Με bold γράμματα! Όπως είπα και στους κυρίους Γενικούς Διευθυντές, στους οποίους απευθύνθηκα εγγράφως με την επιστολή που δημοσιοποιήθηκε και πιστεύω την ξέρετε: άλλο «πώληση», άλλο «μηδενικό όφελος» και πολύ περισσότερο «ζημία» για την Επιχείρηση.

Αυτά τα λέω και ως Διευθύνων Σύμβουλος και ως εργαζόμενος της ΔΕΗ και ως τεχνοκράτης και, σε τελευταία ανάλυση, ως ένας λογικός άνθρωπος. Κανείς δεν θέλει να πωλήσουμε τις μονάδες χωρίς τουλάχιστον να αντανακλούν ένα μέρος της τεράστιας αξίας τους.

Τελειώνοντας, δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω –και να πιστεύω– ότι η ΔΕΗ είναι οι άνθρωποί της. Από εκεί αντλεί τη δύναμή της. Όλοι μαζί συνδιαμορφώνουμε το κοινό μας μέλλον που θέλει τη ΔΕΗ ακόμη πιο ισχυρή, πιο ανταγωνιστική, πιο κοινωνικά υπεύθυνη, πιο ανθρώπινη. Και να μην ξεχνάμε ότι –όπως έχω πει– το δικό μας δάσος δεν το κρύβει ο ουρανός!

Σας ευχαριστώ πολύ.