Φωτίου: Βγαίνουμε χωρίς νέο δάνειο και και χωρίς νέο μνημόνιο

Φωτίου: Βγαίνουμε χωρίς νέο δάνειο και και χωρίς νέο μνημόνιο

«Το τρίτο μνημόνιο εμείς το εξυπηρετήσαμε και βγαίνουμε καθαρά, χωρίς πιστοληπτική γραμμή, χωρίς νέο δάνειο, χωρίς νέο μνημόνιο» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Realfm 97,8. Τη στιγμή που, όπως είπε, οι προηγούμενοι κυβερνώντες είχαν υπογράψει δύο μνημόνια.

Μεταξύ άλλων, η κ. Φωτίου υποστήριξε ότι τον Ιούνιο του 2018 θα τον θυμάται η Ελλάδα για καιρό, «γιατί αυτόν το μήνα έγιναν τρεις μεγάλες επιτυχίες του λαού και της κυβέρνησής μας, αλλά του λαού, κυρίως, που τόσο καιρό υποφέρει». «Αναφέρομαι στον Ιούνιο του 2018, γιατί ο Ιούνιος του 2015 ήταν εξαιρετικά οδυνηρός, ειδικά για εμάς, αλλά και για το λαό βεβαίως» συμπλήρωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η κ. Φωτίου τόνισε ότι η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια, μετά από οκτώ χρόνια, όταν όλες οι άλλες χώρες βγήκαν πολύ γρήγορα. Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, αυτό συμβαίνει, καθώς «επί πέντε χρόνια είχαμε κυβερνήσεις εντελώς ανίκανες να υλοποιήσουν θετικές μεταρρυθμίσεις που τις είχε ανάγκη η χώρα, πχ η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση, το κτηματολόγιο, η μεταρρύθμιση σε όλο το σύστημα πρόνοιας». «Υπήρχε ένα πελατειακό κράτος που αλλληλοτρεφόταν τόσα χρόνια και μεγάλη διαφθορά. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά της Ελλάδας από τις άλλες χώρες. Γι’ αυτό, εμείς αργήσαμε» σημείωσε.

Για τη νομοθετική παρέμβαση για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης είπε, μεταξύ άλλων: «Γίνεται μία μεγάλη συζήτηση στην Ευρώπη για το προσφυγικό. Από τη μια συντάσσονται οι δυνάμεις που επιθυμούν μία Ευρώπη η οποία θα είναι απομονωμένη και δεν θα είναι αλληλέγγυα και από την άλλη είναι οι δυνάμεις της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Σε αυτό το πλαίσιο είναι ο νόμος που παίρνει το προσφυγόπουλο και, αφού το ταυτοποιήσει και ορίσει προσωρινό επίτροπο, μετά προσπαθεί να φτιάξει τρία ηλεκτρονικά μητρώα και, έτσι, μπορούμε να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή που είναι το παιδί».

Σε ερώτηση σχετικά με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τα ποσοστά της παιδικής φτώχειας, η κ. Φωτίου απάντησε ότι η παιδική φτώχεια μειώθηκε κατά δύο μονάδες μέσα σε δύο χρόνια (2015 και 2016). «Τότε, κάναμε το νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτό επηρέασε την παιδική φτώχεια, όπως και τα σχολικά γεύματα» υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί, αλλά έχουν παρθεί αρκετά μέτρα.

Documento Newsletter