Φωτίου: «Ανάσα» για τα παιδιά στα ιδρύματα ο νόμος για την αναδοχή

«Η Βουλή αγκάλιασε το νομοσχέδιο για την αναδοχή και την υιοθεσία, όπως όφειλε, καθώς πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που είναι πραγματικά μία ανάσα για τα παιδιά στα Ιδρύματα, αλλά και για την κοινωνία, δηλαδή για όλους εκείνους που περιμένουν να ανοίξουν την αγκαλιά και το σπίτι τους για ένα παιδί» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης».

Παράλληλα, η κ. Φωτίου χαρακτήρισε σημαντική πράξη γενναιοδωρίας και υπέρβασης του εγώ την αναδοχή, κατά την οποία το παιδί δεν ξεκόβεται από τους φυσικούς γονείς, αλλά, αντίθετα, έχει επαφή μαζί τους.

Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ απέδειξαν όσον αφορά στο άρθρο 8- με το οποίο δίδεται η δυνατότητα αναδοχής στα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης -ότι όχι μόνο δεν είναι ένα ευρωπαϊκό ή φιλελεύθερο κόμμα, με την έννοια του κοινωνικού φιλελευθερισμού, αλλά ότι είναι βαθιά συντηρητικό κόμμα και ένα κόμμα το οποίο σύρεται στις πιο σκοτεινές και αντιδραστικές απόψεις σε κάθε κρίσιμο θέμα, όχι μόνο για τα κοινωνικά δικαιώματα.

«Ωστόσο, την κ. Μάρκου την τιμά η ψήφος της στο άρθρο 8, όπως και την κ. Μπακογιάννη και την κ. Κεραμέως. Δεν είναι περίεργο, βέβαια ότι γυναίκες ψήφισαν υπέρ του άρθρου 8, καθώς σε πολλά ζητήματα οι γυναίκες έχουν υποστεί καταπίεση και διακρίσεις, με αποτέλεσμα να έχουν αναπτύξει μία ευαίσθητη κεραία. Η περίπτωση του άρθρου 8 αφορούσε διακρίσεις και κατοχυρωμένα δικαιώματα εδώ και αιώνες» σημείωσε η κ. Φωτίου.

Τόνισε δε ότι η ΝΔ υπερψήφισε το νομοσχέδιο, «αλλά με τη φασαρία που έκανε, ο κόσμος έχει την αίσθηση ότι δεν το ψήφισε». Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, ενδιαφέρουσα ήταν η στάση του Κινήματος Αλλαγής και του Ποταμιού.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης απάντησε: «Δεν τους πείσαμε και είναι κρίμα. Τα επιχειρήματα τα αναπτύξαμε πολλές φορές. Είχαμε στο πλευρό μας εκατοντάδες φορείς, δεκάδες επιστήμονες, την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, καθώς και τις αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων. Όμως, με την εφαρμογή αυτού του νόμου, πιστεύω ότι, όσοι δίστασαν ή φοβήθηκαν, θα πειστούν».

«Δεν με ενοχλεί το κατά ή το υπέρ, με ενοχλεί η απουσία. Σε αυτό το νομοσχέδιο, δεν νομιμοποιώ κανέναν από εκείνους που απουσίαζαν, επειδή ήταν ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για την κοινωνία και αφορούσε ένα καθολικό ζήτημα. Μπορούσαν ευθαρσώς να πουν ότι δεν έχουν πειστεί. Δεν μπορείς να κρύβεσαι πίσω από απουσίες σε τέτοια σημαντικά νομοσχέδια και κατέχοντας τέτοιες θέσεις ευθύνης, όπως είναι η θέση του βουλευτή, που είναι εκπρόσωπος του λαού» εξήγησε η κ. Φωτίου, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο διαπερνούσε με τα διλήμματα που έθετε, όλη την κοινωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ