Τον ασκό του Αιόλου δείχνει να ανοίγει στο Βέλγιο η “κόκκινη κάρτα” που του έδειξε η UEFA, με την απόφασή της να το αποκλείσει από τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου για το 2020, λόγω των καθυστερήσεων στην κατασκευή του νέου ποδοσφαιρικού σταδίου των Βρυξελλών.
Ο Τύπος της ολλανδόφωνης περιφέρειας της Φλάνδρας θεώρησε την εξέλιξη αυτή μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για “να βγάλει στην φόρα'” όλα τα κακώς κείμενα στη χώρα. Υπεύθυνο θεωρείται κατά την άποψη πολλών σχολιογράφων το προβληματικό (ομοσπονδιακό) μοντέλο διακυβέρνησης που, όπως αναφέρουν, προκαλεί τεράστιες καθυστερήσεις στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, εξαιτίας των πολλαπλών κέντρων εξουσίας και της έλλειψης συντονισμού.
Κατά πόσον ο αποκλεισμός των Βρυξελλών από την UEFA ως διοργανώτριας πόλης για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 2020 θα έχει ως αποτέλεσμα να εγκαταλειφθούν τελικά τα σχέδια για την κατασκευή ενός νέου σταδίου ευρωπαϊκών προδιαγραφών στην βελγική πρωτεύουσα, διερωτάται στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο η εφημερίδα De Morgen, η οποία στο κύριο άρθρο της χαρακτηρίζει την όλη υπόθεση ένα «τεράστιο φιάσκο» για τις βελγικές αρχές, που δεν μερίμνησαν έγκαιρα ώστε η πρωτεύουσα της Ευρώπης να διαθέτει ένα παρόμοιο στάδιο.
Στο ίδιο συμπέρασμα, ότι δηλαδή η εξέλιξη της υπόθεσης και ο αποκλεισμός των Βρυξελλών λόγω της ολιγωρίας που επέδειξαν οι αρχές σε ό,τι αφορά την κατασκευή του νέου ποδοσφαιρικού σταδίου, αποτελεί «όνειδος» για το Βέλγιο, καταλήγει και η De Tijd στο κύριο άρθρο της, σημειώνοντας πως η όλη υπόθεση συνοψίζει την όλη παθογένεια που ταλανίζει το Βέλγιο σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις στην περάτωση έργων λόγω των πολλαπλών κέντρων λήψης αποφάσεων και των επικαλύψεων αρμοδιοτήτων που οφείλονται στον ομοσπονδιακό χαρακτήρα της χώρας. Στο ίδιο μήκος κύματος και η De Standaard, χαρακτηρίζει κι αυτή στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο «ντροπή» για το Βέλγιο την συγκεκριμένη υπόθεση και ζητά να γίνει μια συζήτηση για το τι είναι δυνατό να γίνει επιτέλους σε αυτή τη χώρα.