Φώφη Γεννηματά για Eurogroup: Μέτρα – ανάσα αλλά κατώτερα των περιστάσεων

Φώφη Γεννηματά για Eurogroup: Μέτρα – ανάσα αλλά κατώτερα των περιστάσεων

Με ένα σχόλιο συγκρατημένης …κριτικής στις αποφάσεις του Eurogroup, η πρόεδρος του Κινήματος Φώφη Γεννηματά επέλεξε να αναδείξει ότι παραμένει ζητούμενο το ολοκληρωμένο πρόγραμμα λύσεων για την οικονομική ανάταξη και την κοινωνική συνοχή στις χώρες της ΕΕ.

Έστειλε το σήμα ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό ,που αποφάσισαν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης , δεν αποτελούν ασπίδα μακράς διαρκείας για το μέλλον των οικονομιών των κρατών-μελών της ΕΕ , με τον κίνδυνο διόγκωσης του δημοσίου χρέους των χωρών και κατ’ επέκταση επώδυνων μνημονίων να παραμονεύει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συμπύκνωσε το σχόλιό της για τις αποφάσεις στο Eurogroup στη φράση «συμβιβασμός ανάσας, χωρίς αλλαγή πορείας για την Ευρώπη». Σημείωσε ότι τα μέτρα εξυπηρετούν άμεσες ανάγκες για την κρίση, αλλά είναι κατώτερα των περιστάσεων και των προσδοκιών των πολιτών της Ένωσης.

Η Φώφη Γεννηματά έψεξε κυβερνήσεις για την εμμονή τους σε συντηρητικές πολιτικές λιτότητας, που οδήγησε σε παραπομπή του προβλήματος στο μέλλον. Μάλιστα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κάλεσε τις ηγεσίες και τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ να αναλογισθούν τις ιστορικές τους ευθύνες, για την αλλαγή της πορείας της Ευρώπης, με ορόσημο την επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Ολόκληρη η δήλωση της Φώφης Γεννηματά για τις αποφάσεις του Eurogroup είναι οι εξής:

«Συμβιβασμός ανάσας, χωρίς αλλαγή πορείας για την Ευρώπη. Τα τρία μέτρα που αποφάσισε το χθεσινό Eurogroup εξυπηρετούν άμεσες ανάγκες για την κρίση, αλλά είναι κατώτερα των περιστάσεων και των προσδοκιών των πολιτών της Ένωσης.

Η ενίσχυση των συστημάτων υγείας, η στήριξη των μικρομεσαίων, η στήριξη της απασχόλησης (μέσω δανείων) είναι χρήσιμη, δεν αποτελεί όμως λύση για το αύριο. Δεν προβλέπεται κανένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την επανεκκίνηση των οικονομιών, για την αντιμετώπιση της έκρηξης της ανεργίας, τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Δεν έγιναν αποδέκτες οι προτάσεις για νέο χρήμα, με καινοτόμα εργαλεία.

Η εμμονή ορισμένων Κυβερνήσεων στις συντηρητικές πολιτικές λιτότητας, οδήγησε σε παραπομπή του προβλήματος στο μέλλον. Με τον κίνδυνο διόγκωσης του δημοσίου χρέους των χωρών και κατ’ επέκταση επώδυνων μνημονίων να παραμονεύει.

Η μάχη για την αλλαγή της πορείας της Ευρώπης όμως δεν τελείωσε, τώρα περνά στην πιο κρίσιμη φάση της. Οι ευθύνες των ηγεσιών και των Κυβερνήσεων είναι ιστορικές. Αρχής γενομένης από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής».

Ετικέτες

Documento Newsletter