Το στράτευμα, οι διαρροές και η κυβέρνηση που φτύνει τα μούτρα της

Το στράτευμα, οι διαρροές και η κυβέρνηση που φτύνει τα μούτρα της

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι ένας τυπικός υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη: μαθαίνει συνήθως κατόπιν εορτής τις αποφάσεις του πρωθυπουργού που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του και ο βασικός ρόλος του, πέραν του να τρέχει την «καθημερινότητα» γιατί τα σημαντικά τα αποφασίζουν στα υπόγεια του Μαξίμου, είναι να δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης στη Βουλή και να προσπαθεί, συνήθως ανεπιτυχώς, να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Έτσι έγινε και τις προάλλες όταν προσπάθησε να εξηγήσει πώς η «ανθρωπιστική βοήθεια» στην Ουκρανία έχει καταλήξει να είναι η αποστολή όπλων σύμφωνα με τις εντολές των ΗΠΑ και γιατί η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε ούτε απέξω απέξω που λένε τα κόμματα και τους πολίτες της χώρας αλλά όλα τα σχετικά με την ελληνική εμπλοκή στην Ουκρανία τα μαθαίνουμε από ξένα πρακτορεία που αναμεταδίδουν δηλώσεις ξένων αξιωματούχων.

Ζορισμένος λοιπόν ο «πολιτικός προϊστάμενος» του στρατεύματος και προφανώς ενοχλημένος από τον ρόλο… αυτοφωράκια που του έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός, αποφάσισε να ρίξει βασικές ευθύνες στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μην καταλαβαίνοντας ο ταλαίπωρος ότι έτσι μπαίνει πιο πολύ στο κάδρο των ευθυνών.

Αλλά ας σταθούμε σε αυτούς καθαυτούς τους ισχυρισμούς του Νίκου Παναγιωτόπουλου ότι «το σύστημα πληροφοριών που διαρρέουν τα επιτελεία είναι ελβετικό τυρί» και ότι «θα εγείρει θέμα στους αρχηγούς των επιτελείων» και ότι «δεν έχει νόημα η κατασκοπεία πλέον γιατί εδώ μιλάνε όλοι» και ας θέσουμε εμείς τα ερωτήματα που προσπάθησε να αποφύγει: Ποιος τους διόρισε αυτούς τους αρχηγούς που άφησαν ή ακόμα χειρότερα έκαναν το «σύστημα πληροφοριών ελβετικό τυρί»; Ποιος υπουργός και ποια κυβέρνηση χρεώνονται τις τοποθετήσεις των συγκεκριμένων προσώπων που έχουν σήμερα την ευθύνη σε όλα τα κρίσιμα πόστα των τριών όπλων;

Σε όλες αυτές τις κρίσιμες ερωτήσεις που προσπαθεί να αποφύγει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας η απάντηση είναι η προφανής! Όλα έγιναν από την τωρινή κυβέρνηση, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ίδιο…

Να το πούμε και αλλιώς: Εάν υπάρχει τέτοιο ζήτημα στο στράτευμα υπεύθυνοι είναι ο πρωθυπουργός, ο ίδιος ως «αρμόδιος» υπουργός και οι επιτελείς που οι ίδιοι διόρισαν. Και ακόμα χειρότερα όταν θεωρείς ότι υπάρχει τέτοιο τεράστιο ζήτημα και το στράτευμα είναι «ελβετικό τυρί» φροντίζεις να το λύσεις και δεν το λες έτσι απλά δημοσίως γιατί τότε δημιουργείς πρόβλημα ακόμα κι αν δεν υπάρχει.

Πρώτη, ολοφάνερη, συνέπεια ότι σε κοιτάνε με μισό μάτι όλοι αυτοί που έβγαλες στη σέντρα.

Δεύτερη, ότι όλοι αυτοί που «ενοχοποιήθηκαν» καταλαβαίνουν εύκολα ότι αυτό το αφήγημα στήθηκε για να αποφύγει τις ευθύνες η κυβέρνηση Μητσοτάκη και να περάσει σε δεύτερο πλάνο η μυστική (και προσωπική) διπλωματία της.

Και τρίτη ότι, όπως ακόμα μια φορά καταδεικνύεται, τη διακυβέρνηση της χώρας έχουν πολιτικοί που κοιτάνε μόνο την πάρτη τους.

Τέτοιοι πολιτικοί όμως με τέτοιες «πολιτικές» είναι λογικό όταν προσπαθούν να τα μπαλώσουν και να βγουν λάδι, να φτύνουν τα μούτρα τους.

Αυτό που δεν είναι λογικό είναι τέτοιοι πολιτικοί με τέτοιες «πολιτικές» να κρατάνε το τιμόνι της χώρας οδηγώντας μας στα βράχια.

Documento Newsletter