Φτωχοποιούν συνειδητά τους μισθωτούς

Φτωχοποιούν συνειδητά τους μισθωτούς

Καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας έταζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να φέρει τριάμισι χρόνια μετά την καταστροφή

Ενα μυστήριο πλανάται σαν μαύρο σύννεφο πάνω από την αγορά εργασίας. Ενα μυστήριο που, βλέποντας τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε όλα τα επίπεδα (μέχρι και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη χρησιμοποίησε fake news για την υπόθεση των μεταναστών που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα του Εβρου, για να μη μιλήσουμε για τα πολλαπλά και κατά ριπάς ψέματα στην υπόθεση των παρακολουθήσεων), κατατείνει σε πολιτική εξαπάτηση. Ο λόγος για την τελευταία μέτρηση του δείκτη ανεργίας που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή και αφορά τον μήνα Ιούνιο. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ λοιπόν:

• Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο του 2022 ανήλθε σε 12,1% έναντι 15% τον Ιούνιο του 2021 και 12,5% τον Μάιο του 2022.

• Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.148.431, σημειώνοντας αύξηση κατά 155.318 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021 (+3,9%) και κατά 12.020 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2022 (+0,3%).

• Οι άνεργοι ανήλθαν σε 572.109, σημειώνοντας μείωση κατά 130.976 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021 (-18,6%) και κατά 17.233 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2022 (-2,9%).

Βέβαια η ανακοίνωση της «ανεξάρτητης» ΕΛΣΤΑΤ έφερε και αντίστοιχους πανηγυρισμούς από τον άνθρωπο που αρέσκεται να σβήνει τούρτες με κεράκια που τον απεικονίζουν ως σούπερμαν. Τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, που σύμφωνα με το βιογραφικό του δεν έχει εργαστεί ούτε μία ημέρα στην 57χρονη ζωή του. Οπως ανέφερε κουνώντας το δάκτυλο σε όποιον τολμά να αμφισβητεί το κοινωνικό, γεμάτο ενσυναίσθηση πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του: «Τα σημερινά επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία είναι μια ακόμη απάντηση σε όσους ανεύθυνα επιδιώκουν να μηδενίσουν το έργο της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομικής και της κοινωνικής πολιτικής».

Το να γελάσει κανείς με όσα υποστηρίζει ο σούπερμαν της καταστροφής είναι μάλλον προβληματικό, δεδομένης της δραματικής κατάστασης που βιώνει η κοινωνία εξαιτίας των επιλογών αυτής της κυβέρνησης. Ας μην ξεχνάμε ότι το ίδιο πρόσωπο, ο Κ. Χατζηδάκης, θέσπισε στο τέλος του 2020 τον τρόπο υπολογισμού της τιμής ρεύματος, φέρνοντας στο χείλος της καταστροφής την κοινωνία και την πραγματική οικονομία. Είναι οι λογαριασμοί ρεύματος μαζί με τα καύσιμα –φορολογούνται με 60% της πραγματικής τους τιμής– που συντελούν κατά 70% στην έκρηξη ακρίβειας που βιώνει η χώρα.

«Greek statistics» και στην ανεργία

Σύμφωνα λοιπόν με τον επίσημο καταγραφέα της στατιστικής ανεργίας, στη χώρα μας υπάρχουν 572.109 άνθρωποι σε καθεστώς ανεργίας. Ομως υπάρχει ακόμη ένας δείκτης που μετρά την ανεργία. Είναι ο δείκτης της εγγεγραμμένης ανεργίας που τηρεί η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ). Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία) για τον μήνα Ιούνιο 2022 ανήλθε σε 914.706. Από αυτούς οι 515.202 (ποσοστό 56,32%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των δώδεκα μηνών και 399.504 (ποσοστό 43,68%) είναι εγγεγραμμένοι στο ίδιο μητρώο για χρονικό διάστημα μικρότερο των δώδεκα μηνών. Οι άντρες ανέρχονται σε 306.957 (ποσοστό 33,56%) και οι γυναίκες σε 607.749 (ποσοστό 66,44%). Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν άλλοι 6.941 άνθρωποι που ναι μεν έχουν κάρτα ανεργίας αλλά έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν να εργαστούν.

Ας μείνουμε όμως στις 914.706 που έχουν κάρτα ανεργίας και ψάχνουν εργασία. Είναι λοιπόν δυνατόν να πέφτει έξω η στατιστική ανεργία κατά 37,46% σε σχέση με την εγγεγραμμένη; Το μαύρο σύννεφο σκιάζει τις καταγραφές της ανεργίας και κάπου κρύβεται η πολιτική απάτη που δίνει το δικαίωμα στον Κ. Χατζηδάκη να κουνάει το δάχτυλο σε όσους αμφισβητούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη που δεν κάνει λάθη. Ομως δεν είναι μόνο αυτό. Πράγματι ο δείκτης της ανεργίας δείχνει πτώση. Για να κάνουμε ορθές συγκρίσεις θα πρέπει να συγκρίνουμε το 2022 με ένα έτος κανονικότητας (χωρίς Covid και μέτρα κοινωνικού αποκλεισμού), όπως το 2019.

Τότε η ΕΛΣΤΑΤ είχε καταγράψει:

• Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο του 2019 ανήλθε σε 17%.

• Το σύνολο των απασχολούμενων κατά τον Ιούνιο του 2019 είχε ανέλθει σε 3.928.036.

• Οι άνεργοι είχαν ανέλθει σε 805.115.

• Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός είχε φτάσει τα 3.199.815.

Τον Ιούνιο 2019 η ΕΛΣΤΑΤ είχε καταγράψει 17% ανεργία στο σύνολο του ενεργού πληθυσμού (απασχολούμενοι, άνεργοι, άτομα εκτός εργατικού δυναμικού), που ήταν 7.932.475. Τον αντίστοιχο μήνα του 2022 ο ενεργός πληθυσμός ανερχόταν σε 7.831.419 ανθρώπους. Εχουμε δηλαδή μείωση της τάξης των 101.056 (ή 1,3%) ανθρώπων. Πρόκειται βέβαια και κυρίαρχα για όσους οι πολιτικές Μητσοτάκη έστειλαν στο εξωτερικό αφού δεν άντεχαν την καταπληκτική ποιότητα ζωής που είχαν «μαγειρέψει» για τους Ελληνες ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του.

Σε κάθε περίπτωση, αν μη τι άλλο, αυτό το ποσοστό θα πρέπει να αφαιρεθεί από το 4,9% που συνιστά τη διαφορά στο ποσοστό ανεργίας μεταξύ του Ιουνίου 2019 και του Ιουνίου 2022. Ομως ας θεωρήσουμε ότι η ΕΛΣΤΑΤ είναι ανεξάρτητη και δεν παίζει τα παιχνίδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οπότε δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό και παρεξηγήσιμο στο χάσμα της εγγεγραμμένης (ΔΥΠΑ) με τη στατιστική (ΕΛΣΤΑΤ) ανεργία. Είναι αναγκαίο τούτο προκειμένου να προχωρήσουμε την ανάλυση και να «ενσταλάξουμε» ποιότητα και όχι ποσότητα στα στοιχεία. Ετσι θα διαπιστώσουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί την πραγματική οικονομία, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δηλαδή, στα βράχια. Ας μην ξεχνάμε ότι σε αυτήν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα απασχολείται το 87% του κόσμου της μισθωτής εργασίας. Οταν λοιπόν καταβαραθρώνεται η αγοραστική δύναμη, τότε μειώνεται ο τζίρος των καταστημάτων…

Φτωχοί εργαζόμενοι χωρίς μέλλον

Ηταν Φεβρουάριος 2019. Ο τότε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκης υποδεχόταν τον νυν πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ. «Οι θέσεις εργασίας που τόσο χρειάζεται η Ελλάδα δεν δημιουργούνται με επιδοτήσεις ή συμβάσεις από το κράτος, αλλά μέσω της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων και της καινοτομίας. Η προτεραιότητά μας είναι οι πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας» ήταν η δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη. Τα έλεγε στον τότε υποψήφιο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για να τα ακούσει ο Ελληνας πολίτης. Εθετε ως προτεραιότητά του τις πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας! Τώρα, την εποχή του κάθε είδους «pass», κάτι τέτοιο φαντάζει γελοίο.

Ομως μόλις τριάμισι χρόνια πριν ο Κυρ. Μητσοτάκης έταζε για να πάρει τη νομή της εξουσίας. Τώρα; Εχουν περάσει τρία χρόνια που κατέλαβε την εξουσία και ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης όχι μόνο τολμά να πανηγυρίζει για τη μείωση της ανεργίας αλλά κουνάει και το δάχτυλο σε όσους αναλύουν με στοιχεία τη ζοφερή πραγματικότητα που έχουν στήσει για την ελληνική κοινωνία.

Υπάρχουν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, όπως υποσχέθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης; Η απάντηση βρίσκεται στα επίσημα στοιχεία της Εργάνης, του συστήματος καταγραφής της απασχόλησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωρίζει ο Κ. Χατζηδάκης και με βάση τα οποία θα έπρεπε να ντρέπεται να κάνει δηλώσεις, επτά στους δέκα μισθωτούς, αν και εργάζονται, είναι φτωχοί! Είναι προφανές –και πέρα από τα «μαγειρέματα» της ΕΛΣΤΑΤ– ότι οι νέες θέσεις εργασίας που ρίχνουν τον δείκτη ανεργίας οδηγούν σε περαιτέρω φτωχοποίηση όσους εργάζονται ή βρίσκουν θέση απασχόλησης. Σύμφωνα με την Εργάνη, πάνω από επτά στους δέκα μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα αμείβονται με ποσά από περίπου 300 έως και 950 ευρώ καθαρά.

Είναι προφανές ότι όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις στοιχειώδεις ανάγκες για τη διαβίωσή τους. Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει αρκεί να δώσουμε τους απόλυτους αριθμούς. Στον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας εργάζονται με συμβάσεις –άρα και ασφαλίζονται– περίπου 2,4 εκατ. μισθωτοί. Η μέση απασχόλησή τους είναι 21,08 ημέρες σε σύνολο 25 ημερών ανά μήνα. Αρα, με βάση πάντα την Εργάνη και τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, το 75% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή περίπου 1,6 εκατ. εργαζόμενοι, λαμβάνει καθαρές αποδοχές που κυμαίνονται από… περίπου 300 ευρώ έως και περίπου 950 ευρώ τον μήνα.

Οσον αφορά τα μεγέθη του 2022, με βάση τα στοιχεία της Εργάνης, από το σύνολο των νέων θέσεων εργασίας το 55% αφορά θέσεις πλήρους απασχόλησης – στη μεγάλη πλειονότητά τους έως 950 ευρώ καθαρά το πολύ. Το υπόλοιπο ποσοστό από το σύνολο 1,44 εκατ. προσλήψεων που έγιναν από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους αφορά θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας, με τις αμοιβές να φτάνουν στην καλύτερη περίπτωση τα 450 ευρώ τον μήνα καθαρά.

Είναι άραγε υπερήφανος γι’ αυτές τις επιδόσεις ο Κ. Χατζηδάκης, που αίφνης ανακάλυψε τη μείωση της ανεργίας για να πανηγυρίσει για το δήθεν κοινωνικό προσωπείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη; Μπορεί ένας μισθωτός να ζήσει και να πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος όταν αμείβεται έως 950 ευρώ καθαρά μηνιαίως; Αυτές είναι οι πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας που υποσχόταν ο μετρ του ψέματος Κυρ. Μητσοτάκης; Οταν τα στοιχεία βοούν καλό είναι υπερφίαλες δηλώσεις όπως αυτές του υπουργού Εργασίας να απουσιάζουν, γιατί εκθέτουν…

Documento Newsletter